Cei mai mari 300 de angajatori au impreuna 800.000 de angajati, ceea ce inseamna ca numai 10% din efectivul de personal detinut de aceste companii a fost angajat de firmele cu capital privat romanesc. Astfel, cel mai mare angajator de pe piata locala a avut 35.520 de angajati la finele anului 2009, in timp ce compania cu cei mai putini angajati din topul celor mai mari 300 de angajatori avea la finele anului trecut 905 angajati, conform datelor obtinute de ZF de la Oficiul National al Registrului Comertului (ONRC). Reprezentantii ONRC spun ca una din cinci companii nu si-a depus bilantul pentru anul 2009, astfel, este posibil ca unele companii sa nu figureze in datele centralizate de ZF.
********************************************************
Acum ai! Pe CD-ul "Ghidul angajatorului in relatia cu ITM" gasesti:
- raspunsurile agreate de inspectorul ITM la problemele aflate pe lista lui.
- comentarii si interpretari legislative conforme cu cerintele ITM privind Codul muncii.
- solutii pentru orice incercarea de a te "incuia".
********************************************************
In topul celor mai mari 50 de angajatori cu capital privat romanesc se afla companii care si-au redus numarul de salariati cu peste 1.000 in ultimii patru ani, acestea fiind, in general, fime care activeaza in sectoare puternic afectate de declinul economic.
Orele suplimentare si munca in zi de repaus
Ghid complet Instructiuni proprii de securitate a muncii
Consilier - Codul Muncii abonament 12 actualizari
Spre exemplu, Hidroconstructia, cel de-al doilea constructor de pe piata locala in functie de cifra de afaceri din 2009, a renuntat in ultimii patru ani la 1.400 de salariati. Jumatate din concedierile facute in cadrul firmei, care este detinta de Asociatia Salariatilor, au fost facute anul trecut, cand au fost 740 de disponibilizari, pe fondul caracterului sezonier al lucrarilor in constructii si al discontinuitatii finantarii investitiilor.
Totusi, Hidroconstructia ramane cel mai mare angajator privat cu capital romanesc din Romania, avand peste 6.700 de salariati. "Campioana" la numarul ce concedieri in ultimii patru ani este insa o alta companie, Elvila, producatorul de mobila controlat de omul de afaceri Viorel Catarama, care a concediat aproape 1.900 de oameni in ultimii patru ani.
Totusi, Elvila nu este singura companie din industria mobilei care a operat concedieri: anul trecut, unu din cinci angajati din industria mobilei si-a pierdut locul de munca, adica 16.300 de oameni, potrivit datelor Asociatiei Producatorilor de Mobila din Romania (APMR).
Alte companii din topul celor mai mari angajatori cu capital romanesc care au renuntat la peste 1.000 de angajati in patru ani sunt Arabesque, care a angajat in aceasta perioada peste 1.500 de salariati si a renuntat la 1.000 dintre acestia anul trecut, Braiconf , Catex sau Oncos Impex.
Sursa: Ziarul Financiar.ro