Angajatorul poate fi cel care solicita sistarea retinerii pentru
pensia alimentara in cazul unui salariat?
Raspunsul specialistului:
Intelegem ca pentru un salariat al unei firme angajatorul efectueaza retineri din veniturile salariale pentru plata pensiei de intretinere, pe care acest salariat nu o plateste de bunavoie. Retinerile din salariu se fac pe baza unui titlu executoriu (in cazul de fata probabil o hotarare judecatoreasca), prin care s-a stabilit prin executor judecatoresc poprirea unui anumit procent din salariu.
Referitor la sistarea retinerilor sumelor poprite din salariu, la art. 794 din Codul de procedura civila se prevede ca daca dupa infiintarea popririi cauza in temeiul careia s-a infiintat aceasta a incetat sa mai existe, executorul judecatoresc, din oficiu sau la cererea debitorului poprit, va dispune desfiintarea popririi printr-o adresa catre tertul poprit. Atunci cand poprirea a fost validata, desfiintarea acesteia se va face de instanta de executare prin incheiere executorie, data cu citarea partilor.
Prin urmare, pentru sistarea retinerilor din salariu nu este suficienta solicitarea salariatului, ci acesta trebuie sa se adreseze executorului judecatoresc pentru a solicita desfiintarea popririi. Executorul judecatoresc analizeaza daca a incetat cauza pentru care a fost infiintata poprirea si transmite angajatorului o adresa de la executor prin care se desfiinteaza poprirea.
Sfaturi de la Experti - Intrebari si Raspunsuri
Salariul de baza minim brut pe tara garantat in plataIntrebare: Salariul de baza minim brut pe tara garantat in plata va creste de la 3.700 lei la 4.050 lei incepand cu 01.01.2025, ceea ce inseamna 2.430 lei salariul net. Daca angajatorul da tichete de masa , taxele pe tichete (CASS si impozit) duc la scaderea salariului net. Obligatia de garantat in plata inseamna ca angajatorul este obligat si la net sa dea minim 2430 lei sau doar brutul este obligatoriu sa fie minim 4050 lei?
vezi AICI raspunsul specialistilor <<
Desfiintare locuri de munca. Dreptul la preavizIntrebare: In cazul unei societati comerciale care urmeaza sa isi inceteze activitatea de la 01.01.2025, angajatorul este obligat sa instiinteze angajatii de spre acest lucru inainte si sa respecte perioada de preaviz, care este un drept al angajatilor? Sau care este termenul in care angajatorul instiinteaza angajatii cu privire la incetarea activitatii?
vezi AICI raspunsul specialistilor <<