Angajatorul poate fi cel care solicita sistarea retinerii pentru
pensia alimentara in cazul unui salariat?
Raspunsul specialistului:
Intelegem ca pentru un salariat al unei firme angajatorul efectueaza retineri din veniturile salariale pentru plata pensiei de intretinere, pe care acest salariat nu o plateste de bunavoie. Retinerile din salariu se fac pe baza unui titlu executoriu (in cazul de fata probabil o hotarare judecatoreasca), prin care s-a stabilit prin executor judecatoresc poprirea unui anumit procent din salariu.
Referitor la sistarea retinerilor sumelor poprite din salariu, la art. 794 din Codul de procedura civila se prevede ca daca dupa infiintarea popririi cauza in temeiul careia s-a infiintat aceasta a incetat sa mai existe, executorul judecatoresc, din oficiu sau la cererea debitorului poprit, va dispune desfiintarea popririi printr-o adresa catre tertul poprit. Atunci cand poprirea a fost validata, desfiintarea acesteia se va face de instanta de executare prin incheiere executorie, data cu citarea partilor.
Prin urmare, pentru sistarea retinerilor din salariu nu este suficienta solicitarea salariatului, ci acesta trebuie sa se adreseze executorului judecatoresc pentru a solicita desfiintarea popririi. Executorul judecatoresc analizeaza daca a incetat cauza pentru care a fost infiintata poprirea si transmite angajatorului o adresa de la executor prin care se desfiinteaza poprirea.
Sfaturi de la Experti - Intrebari si Raspunsuri
Reducerea saptamanii de lucru. Numar de saptamaniIntrebare: La nivelul societatii noastre a scazut nivelul comenzilor (a fost analizata perioada noiembrie-decembrie, urmand ca in decembrie sa se analizeze lunile ianuarie si februarie 2025), astfel s-a hotarat (conducerea si reprezentantul salariatilor) reducerea programului de lucru de la 5 zile la 4 zile pe saptamana (4 zile in noiembrie si 4 zile in decembrie) Intre timp am mai primit niste comenzi, dar nu cat sa acopere toate cele 4 zile de suspendare si conform analizei am putea sa acoperim 2 din...
vezi AICI raspunsul specialistilor <<
CM cod 03 numar de zile distinct de numarul de zile prevazut de OUG 1582005Intrebare: Persoana din speta prezentata are 105 zile de concediu medical in ultimele 12 luni, iar la emiterea acestui concediu medical de 3 zile pe cod 03, nu a solicitat adeverinta cu nr de zile de concediu de la angajator. Sa inteleg ca acest cod nu tine cont de nr de zile de concediu si nu este nevoie de avizul medicului expert, depasind cele 91 de zile?
vezi AICI raspunsul specialistilor <<