Amenzi Inspectia Muncii de aprox. 2,2 milioane lei in confectii si productia de incaltaminte

control itmamenzi inspectia munciiinspectia muncii amenzi itm 2020
Copierea de continut din prezentul site este supusa regulilor precizate in Termeni si conditii! Click aici.
Prin utilizarea siteului sunteti de acord, in mod implicit cu Termenii si conditiile! Orice abatere de la acestea constituie incalcarea dreptului nostru de autor si va angajeaza raspunderea!
X
Inspectia Muncii a desfasurat, in perioada 2 - 6 iunie 2020, Campania Nationala pentru identificarea cazurilor de munca nedeclarata si verificarea modului in care se respecta dispozitiile legale in domeniul securitatii si sanatatii in munca la angajatorii care isi desfasoara activitatea in domeniile fabricarea si comercializarea produselor textile, confectii, pielarie si incaltaminte (cod CAEN 13, 14 si 15).
 
Campania nationala de verificare a fost initiata deoarece controalele efectuate in ultimii ani in domeniul securitatii si sanatatii in munca au evidentiat faptul ca lucratorii din aceste domenii sunt expusi la o gama larga de riscuri de accidentare si imbolnavire la locul de munca.
In domeniul relatiilor de munca, s-a urmarit modul in care angajatorii respecta prevederile legale cu privire la urmatoarele aspecte:

angajarea personalului (identificarea si combaterea muncii nedeclarate si luarea masurilor care se impun pentru determinarea respectarii, de catre angajatori, a prevederilor legale, inclusiv transmiterea contractelor individuale de munca in REVISAL, in termenul legal), timpul de munca si timpul de odihna, repausuri periodice (repausul saptamanal, repausul zilnic, sarbatori legale), garantarea in plata a salariului minim brut pe tara, modul in care au fost indeplinite masurile dispuse cu ocazia controalelor anterioare (dupa caz).
 
In total, au fost efectuate 1.514 actiuni de control in domeniul relatiilor de munca si au fost aplicate 60 de sanctiuni contraventionale, din care 40 de amenzi si 20 de avertismente.
 
Valoare totala a amenzilor este de 1.784.600 lei, din care 1.580.000 lei pentru munca nedeclarata. Totodata, inspectorii de munca au dispus 1.087 de masuri obligatorii, cu termene concrete de realizare.
Au fost sanctionati 51 de angajatori la care au fost depistate 115 persoane care prestau activitate nedeclarata, astfel: 57 de persoane fara contract individual de munca, 11 persoane ale caror contracte individuale de munca nu au fost transmise in registrul general de evident a salariatilor cel tarziu in ziua anterioara inceperii activitatii, 32 de persoane depistate la munca in perioada in care aveau contract individual de munca suspendat, 16 persoane depistate la munca in afara programului de lucru stabilit in cadrul contractului individual de munca cu timp partial.
In domeniul securitatii si sanatatii in munca, au fost verificati 1.294 de agenti economici din toata tara, cu un numar total de 53.359 de angajati, si au fost identificate 2.189 de neconformitati fata de legislatia in vigoare.
 
Pentru nerespectarea normelor de securitate si sanatate in munca, inspectorii de munca au aplicat 2.057 de sanctiuni contraventionale (in medie 1,59 sanctiuni pe societate controlata),  din care 1.990 avertismente (96,74% din totalul sanctiunilor) si 67 de amenzi, in valoare de 386.000 lei. De asemenea, pentru remedierea deficientelor constatate, s-au dispus 2.223 de masuri cu termene fixe de raportare a modului de rezolvare.
 
”Actiunile de control pentru depistarea cazurilor de munca nedeclarata vor ramane o constanta a tuturor campaniilor nationale ale Inspectiei Muncii, intrucat reprezinta in continuare o practica frecventa, ce constituie un fenomen extrem de nociv, avand in vedere consecintele sociale si economice pe care le produce: persoana care presteaza munca nedeclarata este lipsita de protectie sociala, lucreaza in conditii precare si cu multiple riscuri pentru sanatate, nu are siguranta platii muncii prestate, plata facandu-se in functie debunavointa angajatorului care, la randul lui, este lipsit de posibilitatea legala de a-l responsabiliza pe lucrator pentru eventualele prejudicii produse de acesta”, a declarat inspectorul general de stat al Inspectiei Muncii, Mihai Nicolae Uca.

 
 

NOUTATI din Legislatie muncii

Ce noutati au aparut in domeniul legislatiei muncii?


Parcurgeti Caietul Seminarului National de Legislatia Muncii!
Contine noutatile legislative din 2024, implicatii, controverse, solutii!


Iata mai jos cateva exemple:

1) Salariul minim
2) Concediul de crestere copil
3) Hartuirea la locul de munca
4) Telemunca pentru parinti
5) Suspendarea si incetarea CIM
6) Contractul cu fractiune de norma
7) Pauza de masa



...Vezi AICI detaliile complete <<

de Isabela Alexe


Citeste mai multe articole pe aceeasi tema:
control itmamenzi inspectia munciiinspectia muncii amenzi itm 2020

Data aparitiei: 12 Iunie 2020
Cat de utila va este aceasta informatie?
Noteaza folosind stelele
Rating:

Amenzi Inspectia Muncii de aprox. 2,2 milioane lei in confectii si productia de incaltaminte Nota: 5 din 5 - 1 vot.
Urmareste-ne pe Google News

Sfaturi de la Experti - Intrebari si Raspunsuri

 
Pensie militara de serviciu anticipata partiala si drept de muncaIntrebare: Cadru militar trecut in rezerva cu drept la pensie militara de serviciu anticipata partial, are drept de munca in domeniul privat?
vezi AICI raspunsul specialistilor <<
 
Cod COR sef dispeceratIntrebare: Va rog sa ma ajutati: Ce cod COR(in afara de 541408-Dispecer) pot utiliza pentru sef dispecerat, un angajat care coordoneaza departamentul dispecerat din cadrul societatii noastre.
vezi AICI raspunsul specialistilor <<


Descarca GRATUIT
“Noutati despre Regulamentul Intern si CCM in 2024 - Legislatie si studii de caz”

exclusiv abonatilor la newsletterul gratuit E-News LegislatiaMuncii.
Rentrop ∧ Straton

 

 

eNews Resurse Umane

Noutati privind Regulamentul Intern. TOP 3 Modele de Regulament Intern
Descarcati GRATUIT raportul special

"Noutati privind Regulamentul Intern. TOP 3 Modele de Regulament Intern"
 

 


 
Atentie la TELEMUNCA!
Cazuri practice, solutii si exemple

Descarcati acum GRATUIT Raportul Special

"Noutati privind Regulamentul Intern. TOP 3 Modele de Regulament Intern"

Da, vreau sa primesc revista de Resurse Umane
[x]