legislatiamuncii.ro
legislatiamuncii.ro cauta meniu

 

Studiu de caz: Stabilirea bazei legale pentru cumulul de functii la acelasi angajator

31 August 2011
31 August 2011
cumulul de functiiCodul muncii
Copierea de continut din prezentul site este supusa regulilor precizate in Termeni si conditii! Click aici.
Prin utilizarea siteului sunteti de acord, in mod implicit cu Termenii si conditiile! Orice abatere de la acestea constituie incalcarea dreptului nostru de autor si va angajeaza raspunderea!
X

Valabil la 1.09.2011

Care sunt conditiile legale prin care o persoana cu o functie de conducere poate sa indeplineasca in acelasi timp si alte atributii sau responsabilitati care ii revin altui sef de entitate, din cadrul aceleiasi directii, intr-o societate comerciala? Este aceasta procedura legala in conditiile in care atributiile respective sunt diferite de cele pe care persoana in cauza le detine deja? Deoarece astfel de proceduri se produc in mod frecvent, este necesara stabilirea temeiului legal in acest sens.

In consecinta, angajatorul va tine cont de faptul ca atributiile salariatului stabilite de angajator prin fisa postului trebuie sa corespunda functiei inscrise in contractul individual de munca si nu unei alte functii. In situatia in care, un salariat indeplineste atributii corespunzatoare mai multor functii suntem in prezenta unui cumul de functii, iar pentru fiecare functie se va incheia un contract individual de munca.

Astfel, salariatului nu i se pot stabili atributii care nu corespund functiei inscrise in contractul individual de munca acordandu-i-se  in acest scop un spor la salariu sau o indemnizatie, ci pentru  atributiile  care corespund unei alte functii se va incheia un alt contract individual de munca urmand ca salariatul sa primeasca salariul corespunzator functiei respective.

Temeiul legal il constituie art. 35 din Codul muncii potrivit caruia, orice salariat are dreptul de a munci la angajatori diferiti sau la acelasi angajator, in baza unor contracte individuale de munca, beneficiind de salariul corespunzator pentru fiecare dintre acestea.

De asemenea, se va avea in vedere faptul ca reprezinta exceptie de la aceste prevederi acele situatii in care prin lege sunt prevazute incompatibilitati pentru cumulul unor functii.

In consecinta, daca nu exista incompatibilitati legale, pentru exercitarea atributiilor corespunzatoare unei alte functii decat cea pe care o detine, salariatul va incheia un alt contract individual de munca, realizand astfel, un cumul de functii la acelasi angajator.
NOUTATI din Legislatia muncii

Video – Conferinta Noul REGES online. Provocari pentru angajatori


 Ce probleme practice ridica trecerea pe REGES online?
 
Va invitam in data de 6 mai sa participati la evenimentul Noul REGES online. Provocari pentru angajatori, in cadrul caruia lectorul
RENTROP & STRATON, reputat specialist in relatii de munca, va explica in detaliu implicatiile practice ale tranzitiei la REGES online,
cu accent pe procedura de urmat in diferite situatii concrete.
 
Atentie! Evenimentul este transmis LIVE!

...Vezi AICI detalii complete <<


 

 
Atentie!
Descarcati raportul GRATUIT
TOP 9 teste HR: Angajare, Evaluare si Motivare a angajatilor

Da, vreau informatii despre produsele Rentrop&Straton. Sunt de acord ca datele personale sa fie prelucrate conform Regulamentului UE 679/2016

Descarcati raportul GRATUIT
“Noutati in 2025: Atentie la Regulamentul Intern si Contractul Colectiv de Munca”

exclusiv abonatilor la newsletterul gratuit E-News LegislatiaMuncii.


 
Atentie la NOUTATILE
din HR!
Descarcati raportul
"TOP 9 teste HR: Angajare, Evaluare si Motivare a angajatilor"
Adauga mai jos adresa ta de email
si primesti Raportul Gratuit
Da, vreau informatii despre produsele Rentrop&Straton. Sunt de acord ca datele personale sa fie prelucrate conform Regulamentului UE 679/2016
[x]