Asa cum bine stim, salariatii beneficiaza lunar de un numar de tichete de masa cel mult egal cu numarul de zile in care sunt prezenti la lucru in unitatea angajatorului, iar acest numar nu poate depasi numarul de zile lucratoare din luna pentru care se efectueaza distribuirea.
Tichetele de masa se acorda doar la locul de munca unde aveti functia de baza declarata. Nu avem voie sa declaram functia de baza la doua sau mai multe locuri de munca.
Indiferent ca aveti functia de baza la primul loc sau la al doilea, de tichete de masa veti beneficia in masura in care angajatorul le acorda.
Angajatorii nu sunt obligati sa le acorde, insa este recomandat sa o faca pentru ca majoritatea firmelor si companiilor asigura aceste beneficii destul de apreciate de salariati.
Daca angajatorul a decis sa acorde tichete de masa, el trebuie sa acorde indiferent daca aveti program de lucru de 8 ore sau de 4 ore. Salariatii cu timp partial se bucura de toate drepturile salariatilor cu norma intreaga.
Regulamentul intern in avantajul dvs Ghid complet
Manual de prim ajutor si interventie in situatii de urgenta
Orele suplimentare si munca in zi de repaus
Potrivit art. 106 din Codul muncii republicat, salariatul incadrat cu contract de munca cu timp partial se bucura de toate drepturile salariatilor cu norma intreaga, in conditiile prevazute de lege si de contractele colective de munca aplicabile.
Angajatorii, impreuna cu organizatiile sindicale legal constituite sau, acolo unde nu este constituit un sindicat, cu reprezentantii salariatilor, stabilesc prin contractele colective de munca clauze privind acordarea alocatiei individuale de hrana sub forma tichetelor de masa, precum si forma suportului acestora, respectiv suport electronic si/sau hartie, care sa prevada:
a) numarul salariatilor din unitate care pot primi lunar tichete de masa, precum si valoarea nominala a tichetului de masa, in limita celei prevazute de lege, tinand seama de posibilitatile financiare proprii ale angajatorilor;
b) numarul de zile lucratoare din luna pentru care se distribuie tichete de masa salariatilor;
c) criteriile de selectie privind stabilirea salariatilor care primesc tichete de masa, tinand seama de conditiile concrete de lucru in care isi desfasoara activitatea unele categorii de salariati, de prioritatile socioprofesionale si de alte elemente specifice activitatii.