Asadar, ce se petrece in cazul angajatilor care au contract de munca (CIM) cu timp partial?
Sa analizam un caz concret din cadrul PortalCodulMuncii.ro
"Un cabinet medical individual stomatologic, are in afara de medicul titular al cabinetului, si alti medici stomatologi angajati cu contract de munca cu timp partial, de regula 2 ore zi. Acesti medici insa nu lucreaza zilnic, ei vin la cabinet in functie de programarile pe care le au. In luna noiembrie de exemplu, din 42 de ore normate lucreaza numai 30 de ore.
Plata se face corespunzator timpului efectiv lucrat. Intrebarea este cum ar trebui inregistrate aceste ore nelucrate (42-30=12) si cum ar trebui raportate in REVISAL?"
In primul rand, in contractul individual de munca incheiat cu medicul stomatolog se va preciza durata muncii exprimata in ore/zi si ore/saptamana.
Hartuirea si discriminarea la locul de munca Legislatie explicata si studii de caz
Ghid complet Instructiuni proprii de securitate a muncii
Regulamentul intern in avantajul dvs Ghid complet
Orele suplimentare si munca in zi de repaus
Art.105 alin. (1) din Codul muncii stabileste ca, contractul individual de munca cu timp partial cuprinde, in afara elementelor prevazute la art. 17 alin. (3), urmatoarele:
a) durata muncii si repartizarea programului de lucru;
In acest context, durata muncii, fiind un element al contractului individual de munca, poate fi modificata numai prin act aditional la contractul individual de munca.
IMPORTANT:
In contractul individual de munca cu timp partial, incheiat cu medicul, trebuie mentionata si repartizarea programului de lucru: 2 ore/zi si 10 ore/saptamana, repartizare program de lucru, de exemplu 16,00 – 18,00.
In vederea rezolvarii situatiei pentru luna noiembrie, medicul poate formula o cerere de concediu fara plata pentru zilele in care nu a prestat activitate.
De asemenea, activitatea medicului indeplineste criteriile de independenta prevazute de Codul fiscal, se poate incheia contract de prestari servicii.
Sursa: PortalCodulMuncii