In contractul colectiv la nivel de unitate este prevazut, la partea de ajutoare banesti, ajutor pentru salariatele care nasc, stabilita in suma fixa (dau un exemplu 1000 Ron).
Aceasta suma este mai mica decat salariul mediu pe unitate, atat brut, cat si net.
In contractul colectiv de munca unic la nivel national este prevazuta suma echivalenta unui salariu mediu pe unitate (dar nu este specificat brut sau net).
Noi suntem obligati sa-i acordam salariatei, care va naste, suma prevazuta in contractul colectiv la nivel de unitate sau cel national?
Raspuns:
Potrivit dispozitiilor art. 51 lit. c) din Contractul colectiv de munca unic la nivel national pentru anii 2007-2010, salariatii au dreptul la “un salariu mediu pe unitate, platit de aceasta mamei, pentru nasterea fiecarui copil. Daca mama nu este salariata, sotul acesteia beneficiaza de plata unui salariu mediu pe unitate.”
Ghid practic de Securitate si Sanatate in Munca
40 Modele de Regulament Intern
Medicina muncii un aliat al angajatorului
Potrivit dispozitiilor art. 8 alin. (2) din Legea nr. 130/1996 privind contractul colectiv de munca, contractele colective de munca nu pot contine clauze care sa stabileasca drepturi la un nivel inferior celui stabilit prin contractele colective de munca incheiate la nivel superior.
De asemenea, la art. 3 alin. (1) lit. a) din acelasi contract se prevede astfel: „clauzele contractelor colective de munca produc efecte dupa cum urmeaza:
a) pentru toti salariatii incadrati in unitatile din tara, indiferent de forma de capital social (de stat sau privat, roman sau strain/mixt), in cazul contractelor colective de munca la nivel national.
Prin urmare, aveti obligatia sa platiti salariatei care a nascut un salariu mediu pe unitate.