Organizare program individualizat de munca. Atentie la pontaj si repausul saptamanal!

Legislatia Muncii
Legislatia Muncii
13 August 2021
13 August 2021
Legislatia Muncii
Legislatia Muncii
program de lucru flexibilrepaus saptamanalcodul muncii program individualizat
Organizare program individualizat de munca. Atentie la pontaj si repausul saptamanal!
Copierea de continut din prezentul site este supusa regulilor precizate in Termeni si conditii! Click aici.
Prin utilizarea siteului sunteti de acord, in mod implicit cu Termenii si conditiile! Orice abatere de la acestea constituie incalcarea dreptului nostru de autor si va angajeaza raspunderea!
X
 
„Care ar putea fi modul de organizare a timpului de munca si intocmirea pontajului cu timpul lucrat pentru un punct de lucru care are programul orar de lucru 09.30 la 21.30 de luni pana vineri si 09.30 la 14.00 sambata? Punctul de lucru este incadrat doar cu 2 salariati cu norma intreaga de 8 ore pe zi 40 de ore pe saptamana.”
 
Raspunsul specialistului:
 
Art. 118 din Codul muncii stabileste astfel:
 
Art. 118. - (1) Angajatorul poate stabili programe individualizate de munca, cu acordul sau la solicitarea salariatului in cauza.
 
(2) Programele individualizate de munca presupun un mod de organizare flexibil a timpului de munca.
 
(3) Durata zilnica a timpului de munca este impartita in doua perioade: o perioada fixa in care personalul se afla simultan la locul de munca si o perioada variabila, mobila, in care salariatul isi alege orele de sosire si de plecare, cu respectarea timpului de munca zilnic.
 
(4) Programul individualizat de munca poate functiona numai cu respectarea dispozitiilor art. 112 si 114.
 
Astfel, in cazul unui program de lucru flexibil salariatii au o perioada fixa de lucru impusa de angajator si una mobila in care isi aleg ora de sosire si de plecare cu respectarea totalului de 8 ore pe zi.
 
Programul de lucru flexibil este posibil doar in cazul contractelor individuale de munca cu norma intreaga.
 
Exemplu:
 
Perioada 10 – 14 ambii salariatii trebuie sa fie prezenti la locul de munca.
 
Celelalte 4 ore din programul de lucru sunt alese de salariat.
 
Daca un astfel de program nu este prevazut in contractul individual de munca se va incheia act aditional.
 
De asemenea, in regulamentul intern se va mentiona posibilitatea angajatorului de a stabili programe de lucru flexibile.
 
Astfel, modalitatea de orgaizare a programului de lucru trebuie sa fie reglementata in contractul individual de munca iar in Regulamentul intern se va mentiona posibilitatea angajatorului de a stabili programe de lucru flexibile.
 
In ceea ce priveste acordarea repausului saptamanal, conform art. 137 alin. (1) din Codul muncii, repausul aptamanal este de 48 de ore consecutive, de regula sambata si duminica.
 
 
Chiar daca in anumite conditii, repausul saptamanal se poate acorda si in alte zile decat sambata si duminica, acordarea sa este intotdeauna obligatorie. Astfel, salariatilor trebuie sa li se acorde saptamanal 48 de ore consecutive. Daca aceste zile nu sunt acordate sambata si duminica, salariatii au dreptul la un spor stabilit prin contractul colectiv de munca sau, dupa caz, prin contractul individual de munca. Numai in situatia de exceptie stabilita de art. 132 alin. (4) zilele de repaus saptamanal pot fi acordate cumulat, dupa o perioada de activitate continua ce nu poate depasi 14 zile calendaristice, cu autorizarea inspectoratului teritorial de munca si cu acordul sindicatului sau, dupa caz, al reprezentantilor salariatilor.
 
Prin urmare, daca in programul de lucru al salariatilor intra si ziua de sambata, trebuie sa li se acorde alte doua zile consecutive de repaus saptamanal, fiind inadmisibila prestarea activitatii 6 zile pe saptamana.
 
 
 
Raspuns oferit de Alexandra Nedelcu, Expert Legislatia muncii, pentru PortalCodulMuncii.ro >>
 
 
 

NOUTATI din Legislatia muncii

Ati modificat Regulamentul Intern conform noutatilor legislative?


Hotararea Guvernului 970 a  MODIFICAT Regulamentul Intern!

Scapati ACUM de stresul intocmirii Regulamentului Intern!

In lucrarea Regulament Intern. Modele editabile. Legislatie comentata. Studii de caz gasiti modificarile din lege si MODELELE Editabile!

Vezi AICI 10 modele gata redactate de Regulament Intern >>


 

 

Atentie!

Descarcati raportul GRATUIT

"Noutati 2024: CCM, RI plus alte acte ce vizeaza legislatia muncii"
Noutati 2024: CCM, RI plus alte acte ce vizeaza legislatia muncii

Da, vreau informatii despre produsele Rentrop&Straton. Sunt de acord ca datele personale sa fie prelucrate conform Regulamentului UE 679/2016


 

 

 
 
 

Descarcati raportul GRATUIT
“Noutati 2024: CCM, RI plus alte acte ce vizeaza legislatia muncii”

exclusiv abonatilor la newsletterul gratuit E-News LegislatiaMuncii.


 
Atentie!
Descarcati raportul GRATUIT

"Noutati 2024: CCM, RI plus alte acte ce vizeaza legislatia muncii"

Da, vreau informatii despre produsele Rentrop&Straton. Sunt de acord ca datele personale sa fie prelucrate conform Regulamentului UE 679/2016
[x]