Vesti mai putin bune pentru angajatori, in contextul in care criza fortei de munca se adanceste din nou. In acest sens, doar de la inceputul acestui an pana in prezent au fost publicate aproape 165.000 de locuri de munca, cu 55% mai multe fata de aceeasi perioada a anului trecut si cu 71% mai multe comparativ cu 2020.
Conform unui sondaj realizat de o platforma de recrutare online, Ejobs, candidatii au devenit si mai curajosi sa faca schimbari in cariera, aproape 85% dintre respondenti afirmand ca isi cauta un job in acest moment.
De asemenea, altii au declarat ca ar accepta un loc de munca mai bun daca s-ar ivi oportunitatea, chiar daca nu cauta activ un nou loc de munca.
Peste jumatate (52%) mentioneaza un salariu mai mare ca motivatie principala, in timp ce 16% ar alege un loc de munca unde sa poata evolua in cariera si cu proiecte care sa-i motiveze.
In acelasi timp, 15% ar schimba angajatorul pentru mai multa flexibilitate, iar 8,5% pentru mai multa stabilitate. De asemenea, 4,5% ar alege un job pentru mediul de lucru, manageri si colegi, iar 4% pentru mai multe beneficii extrasalariale.
"Reanimarea pietei muncii a insuflat o doza suplimentara de curaj celor care aveau nemultumiri legate de jobul curent. In acest moment, piata este clar in favoarea candidatilor, ceea ce le ofera si legitimitate la negociere atunci cand isi schimba jobul, iar, pe de alta parte, pune companiile in mare dificultate in contextul unui deficit de talente galopant pe aproape toate domeniile si industriile. In continuare factorul financiar primeaza: un salariu mai mare e principalul criteriu care i-ar determina pe romani sa faca o schimbare de job. Poate si mai important insa e faptul ca o marire salariala e si prima care i-ar face sa reconsidere o eventuala
demisie", a declarat Raluca Dumitra, EJobs, potrivit
Agerpres.
Scapati de AMENZI URIASE urmand regulile de aur pentru procesul de angajare!
Evitati cele mai frecvente greseli! Va oferim
"Caiet de lucru pentru angajatori si manageri de HR" care include procedura completa la angajare si regulile referitoare la protectia datelor cu caracter personal,
detalii aici >>>
Un salariu mai mare - principala motivatie de a ramane la actualul loc de munca
Studiul a mai aratat si ca si in cazul in care decizia de a parasi o companie este luata exista totusi anumiti factori care ar putea sa ii intoarca pe angajati din drum.
In mod evident, peste jumatate dintre romani (55%) ar reconsidera decizia daca ar primi o marire de salariu la jobul actual. Cei mai multi dintre respondenti (67%) nu si-ar mai da demisia daca li s-ar mari salariul cu minimum 20%, precizeaza sondajul.
Flexibilizarea programului de munca
Flexibilitatea e al doilea lucru care i-ar intoarce din drum pe angajatii decisi sa-si dea demisia. Datele celui mai recent sondaj eJobs arata ca romanii isi doresc tot mai mult sa aiba controlul programului de lucru sau al locului de unde isi desfasoara activitatea, cresterea flexibilitatii la job fiind mentionata de 13% dintre respondenti drept un motiv pentru care ar decide sa ramana la locul curent de munca.
Peste o treime din respondenti doresc sa pastreze programul de lucru traditional de 8 ore/5 zile pe saptamana, dar cu posibilitatea de a-si alege intervalele de lucru. Aproape 25% si-ar dori sa poata sa lucreze si de acasa cateva zile pe saptamana, in timp ce peste 20% ar vrea sa lucreze numai de acasa.
"Candidatii au devenit mai selectivi cand vine vorba despre schimbarea locului de munca, avand in vedere ca au la dispozitie mai multe oportunitati decat aveau in perioada pandemica. Desi 59% dintre respondenti sunt calculati si fac schimbari profesionale doar cand au un plan de rezerva, trebuie sa tinem cont ca restul, adica 41%, prefera sa nu stea la un job care ii nemultumeste, chiar daca nu au o alta oportunitate pe masa pentru ca au incredere ca exista suficiente joburi pentru nivelul lor de experienta. E un procent enorm", a mai precizat Raluca Dumitra.
Sfaturi de la Experti - Intrebari si Raspunsuri
Punerea la dispozitia unui colaborator a unui vehicul. Incadrare venituri salarialeIntrebare: Avem un colaborator caruia ii punem la dispozitie gratis masina firmei societatii luata in leasing, nu este angajat. Exista oare riscul ca la un control sa fie considerat ca exista o dependenta a colaboratorului fata de firma societate? Astfel incat sa se considere ca este salariat? Mentionez ca restul conditiilor de independenta sunt indeplinite.
vezi AICI raspunsul specialistilor <<
Fisa de post Consilier in ManagementIntrebare: Va rog sa mi trimiteti fisa postului pentru Cod COR 263101Consilier/expert/inspector/referent/economist in Management.
vezi AICI raspunsul specialistilor <<