Orice echipament individual de protectie trebuie sa indeplineasca urmatoarele conditii:
- sa fie corespunzator pentru riscurile implicate, fara sa conduca el insusi la un risc marit;
- sa corespunda conditiilor existente la locul de munca;
- sa ia in considerare cerintele ergonomice si starea sanatatii lucratorului;
- sa se potriveasca in mod corect persoanei care il poarta, dupa toate ajustarile necesare.
Pentru a indeplini aceste conditii si a putea fi introduse pe piata, echipamentele individuale de protectie trebuie sa satisfaca cerintele esentiale de sanatate si securitate prevazute in anexa nr. 2 la HG nr. 115/2004.
Pentru a se asigura ca echipamentele individuale de protectie satisfac cerintele esentiale de sanatate si securitate, producatorul ori reprezentantul sau autorizat va supune modelul de echipament individual de protectie uneia dintre urmatoarele proceduri de certificare:
- declaratia de conformitate EC pentru echipamentele individuale de protectie de conceptie simpla, pentru care proiectantul presupune ca utilizatorul poate evalua singur nivelul de protectie asigurat impotriva riscurilor ale caror efecte se manifesta treptat si pot fi identificate la timp si in conditii de securitate;
- examinarea EC de tip, inainte de productia de serie, pentru echipamentele individuale de protectie de conceptie complexa, destinate a asigura protectie impotriva pericolelor care pot conduce la deces sau impotriva pericolelor care pot afecta grav si ireversibil sanatatea, in cazul carora proiectantul presupune ca utilizatorul nu poate identifica in timp efectele imediate;
- examinarea EC de tip, inainte de productia de serie, insotita de declaratia de conformitate EC, pentru EIP care nu se regasesc nici la lit. a), nici la lit. b).
Orele suplimentare si munca in zi de repaus
250 Modele Fise de Post
Ghid complet Instructiuni proprii de securitate a muncii
Se considera ca echipamentele individuale de protectie prevazute lit. b) si c) sunt in conformitate cu cerintele esentiale de sanatate si securitate, daca poarta marcajul CE, cu conditia ca producatorul sa fie in masura sa prezinte, la cerere, atat declaratia de conformitate, cat si certificatul emis de un organism notificat, care atesta conformitatea cu standardele romane si/sau cu standardele nationale ale statelor membre ale Uniunii Europene, care adopta standarde europene armonizate.
Lista standardelor romane care adopta standardele europene armonizate ale caror numere de referinta au fost publicate in Jurnalul Oficial al Uniunii Europene a fost aprobata prin Ordinul ministrului muncii, familiei, protectiei sociale si persoanelor varstnice nr. 594/2013, publicat in Monitorul Oficial, Partea I, nr. 209 din 12 aprilie 2013.
Odata cu publicarea Ordinului nr. 594/2013 in Monitorul Oficial, a fost abrogat Ordinul nr. 983/2008 pentru aprobarea Listei standardelor romane care adopta standardele europene armonizate referitoare la echipamentele individuale de protectie, publicat in Monitorul Oficial, Partea I, nr. 790 din 26 noiembrie 2008.
Ordinul nr. 594/2013 pentru aprobarea Listei standardelor romane care adopta standardele europene armonizate referitoare la echipamentele individuale de protectie a fost modificat si completat prin Ordinul nr. 254/2014, publicat in Monitorul Oficial, Partea I, nr. 159 din 5 martie 2014 si prin Ordinul nr. 836/2015, publicat in Monitorul Oficial, Partea I, nr. 282 din 27 aprilie 2015