legislatiamuncii.ro cauta meniu

 

Conditii pentru introducerea pe piata a echipamentelor individuale de protectie

securitatea munciiechipamente individuale de protectiessm
Echipamentele individuale de protectie trebuie sa respecte prevederile Hotararii de Guvern nr. 115/2004 privind stabilirea cerintelor esentiale de securitate ale echipamentelor individuale de protectie si a conditiilor pentru introducerea lor pe piata, cu modificarile si completarile ulterioare.
 
Orice echipament individual de protectie trebuie sa indeplineasca urmatoarele conditii:
  • sa fie corespunzator pentru riscurile implicate, fara sa conduca el insusi la un risc marit;
  • sa corespunda conditiilor existente la locul de munca;
  • sa ia in considerare cerintele ergonomice si starea sanatatii lucratorului;
  • sa se potriveasca in mod corect persoanei care il poarta, dupa toate ajustarile necesare.
 
Pentru a indeplini aceste conditii si a putea fi introduse pe piata, echipamentele individuale de protectie trebuie sa satisfaca cerintele esentiale de sanatate si securitate prevazute in anexa nr. 2 la HG nr. 115/2004.
 
Pentru a se asigura ca echipamentele individuale de protectie satisfac cerintele esentiale de sanatate si securitate, producatorul ori reprezentantul sau autorizat va supune modelul de echipament individual de protectie uneia dintre urmatoarele proceduri de certificare:
 
  1. declaratia de conformitate EC pentru echipamentele individuale de protectie de conceptie simpla, pentru care proiectantul presupune ca utilizatorul poate evalua singur nivelul de protectie asigurat impotriva riscurilor ale caror efecte se manifesta treptat si pot fi identificate la timp si in conditii de securitate;
 
  1. examinarea EC de tip, inainte de productia de serie, pentru echipamentele individuale de protectie de conceptie complexa, destinate a asigura protectie impotriva pericolelor care pot conduce la deces sau impotriva pericolelor care pot afecta grav si ireversibil sanatatea, in cazul carora proiectantul presupune ca utilizatorul nu poate identifica in timp efectele imediate;
 
  1. examinarea EC de tip, inainte de productia de serie, insotita de declaratia de conformitate EC, pentru EIP care nu se regasesc nici la lit. a), nici la lit. b).
 
Se considera ca echipamentele individuale de protectie prevazute lit. b) si c) sunt in conformitate cu cerintele esentiale de sanatate si securitate, daca poarta marcajul CE, cu conditia ca producatorul sa fie in masura sa prezinte, la cerere, atat declaratia de conformitate, cat si certificatul emis de un organism notificat, care atesta conformitatea cu standardele romane si/sau cu standardele nationale ale statelor membre ale Uniunii Europene, care adopta standarde europene armonizate.
 
Lista standardelor romane care adopta standardele europene armonizate ale caror numere de referinta au fost publicate in Jurnalul Oficial al Uniunii Europene a fost aprobata prin Ordinul ministrului muncii, familiei, protectiei sociale si persoanelor varstnice nr. 594/2013, publicat in Monitorul Oficial, Partea I, nr. 209 din 12 aprilie 2013.
 
Odata cu publicarea Ordinului nr. 594/2013 in Monitorul Oficial, a fost abrogat Ordinul nr. 983/2008 pentru aprobarea Listei standardelor romane care adopta standardele europene armonizate referitoare la echipamentele individuale de protectie, publicat in Monitorul Oficial, Partea I, nr. 790 din 26 noiembrie 2008.
 
 
INFO
Ordinul nr. 594/2013 pentru aprobarea Listei standardelor romane care adopta standardele europene armonizate referitoare la echipamentele individuale de protectie a fost modificat si completat prin Ordinul nr. 254/2014, publicat in Monitorul Oficial, Partea I, nr. 159 din 5 martie 2014 si prin Ordinul nr. 836/2015, publicat in Monitorul Oficial, Partea I, nr. 282 din 27 aprilie 2015
 

de Florina Mohanu


Citeste mai multe articole pe aceeasi tema:
securitatea munciiechipamente individuale de protectiessm

Ti-a placut acest articol?
Da Like, Printeaza sau trimite prin WhatsApp si Email!


Data aparitiei: 05 Mai 2015
Cat de utila va este aceasta informatie?
Noteaza folosind stelele


Rating:


Conditii pentru introducerea pe piata a echipamentelor individuale de protectie Nota: 5 din 5 - 1 vot.
 

 
x
(cel putin 10 caractere)


Pentru a activa formularul, trebuie sa raspundeti corect la intrebare!
 

 

Sfaturi de la Experti - Intrebari si Raspunsuri

 
Salariul minim pentru calculul contributiei la fondul pentru handicap. Domeniul constructiiIntrebare: Societatea nostra aplica masurile pentru constructori (cod CAEN 2223) Ce salariul de baza minim brut pe tara folosim la calculul contributiei pentru fondul handicapati in baza noilor reglementari care au completat si modificat Legea 448/2006, 2.230 sau 3.000 care este salariul minim pentru "constructori". Noi credem ca ar trebui sa folosim 2.230 dar vrem sa stim si opinia dumneavoastra.
vezi AICI raspunsul specialistilor <<
 
Indemnizatia pentru concediu crestere copil intra in baza de calcul al indemnizatiei de maternitateIntrebare: Avem o angajata care s-a intors din concediu crestere copil pe data de 24.08.2020 si a intrat o luna in concediu fara salariu (pana pe 24.09). La intoarcerea din concediu fara salariu va intra direct in concediu de risc maternal (este gravida). Perioada de concediu crestere copil se considera stagiu de cotizare? Cum calculez concediul medical?
vezi AICI raspunsul specialistilor <<


Descarca GRATUIT
“Fise de Post modificate de Pandemie - 12 modele actualizate la zi”

exclusiv abonatilor la newsletterul gratuit E-News LegislatiaMuncii.
Rentrop ∧ Straton

 

 

Atentie la Fisele de Post ale angajatilor!

Descarcati gratuit Raportul Special

"Fise de Post modificate de Pandemie - 12 modele actualizate la zi"
Fise de Post modificate de Pandemie - 12 modele actualizate la zi

Da, vreau informatii despre produsele Rentrop&Straton. Sunt de acord ca datele personale sa fie prelucrate conform Regulamentului UE 679/2016


 

 

 
 
  
Atentie la Fisele de Post ale angajatilor!
Descarcati gratuit Raportul Special

"Fise de Post modificate de Pandemie - 12 modele actualizate la zi"

Da, vreau informatii despre produsele Rentrop&Straton. Sunt de acord ca datele personale sa fie prelucrate conform Regulamentului UE 679/2016
[x]