Un subiect de actualitate sanatatea si securitatea in munca

securitatea si sanatatea in muncaLegea nr. 319/2006utilizatorul
Copierea de continut din prezentul site este supusa regulilor precizate in Termeni si conditii! Click aici.
Prin utilizarea siteului sunteti de acord, in mod implicit cu Termenii si conditiile! Orice abatere de la acestea constituie incalcarea dreptului nostru de autor si va angajeaza raspunderea!
X

Editorial, 06.08.2008 - Gabriela Chirazof

Datorita importantei deosebite a sanatatii si securitatii lucratorilor in munca, acest domeniu este reglementat legal de legiuitorul roman prin dispozitii imperative care stabilesc obligatii atat in sarcina angajatorilor, cat si in cea a lucratorilor. Alaturi de dispozitiile Codului muncii care vizeaza subiectul securitatii si sanatatii, a Legii organice – Legea nr. 319/2006 si a normelor de aplicare a acesteia, exista o serie de acte normative adoptate de executiv care transpun reglementari ale Uniunii Europene. Aparitia unor institutii juridice noi, precum munca prin agent de munca temporara, a impus precizarea unor obligatii si in sarcina celor cunoscuti potrivit dispozitiilor Codului muncii, drept utilizatori.

Astfel, pentru a transpune Directiva 91/383/CEE de completare a masurilor destinate sa promoveze imbunatatirea securitatii si sanatatii la locul de munca in cazul lucratorilor care au un raport de munca pe durata determinata sau un raport de munca temporara, Guvernul Romaniei a adoptat H.G. nr. 557/2007, publicata in Monitorul Oficial, Partea I nr. 407 din 18.06.2007.

Aceasta hotarare are ca scop asigurarea protectiei in domeniul securitatii si sanatatii la locul de munca pentru salariatii incadrati in baza unui contract individual de munca pe durata determinata si salariatii temporari incadrati la agenti de munca temporara.

Angajatorul, astfel cum este definit are obligatia sa asigure acestor salariati aceleasi conditii de munca in domeniul securitatii si sanatatii la locul de munca, in special cu privire la accesul la echipamentele individuale de protectie, de care beneficiaza si ceilalti salariati.

Prin angajator se intelege persoana fizica sau juridica ce se afla in raporturi de munca ori de serviciu cu lucratorul respectiv si care are responsabilitatea intreprinderii si/sau unitatii.



Aceleasi obligatii prevazute le are si utilizatorul, cu exceptia situatiei in care, prin contractul de punere la dispozitie, dotarea cu echipamente individuale de protectie este in sarcina agentului de munca temporara.

Utilizatorul este angajatorul caruia agentul de munca temporara ii pune la dispozitie un salariat temporar pentru indeplinirea unor anumite sarcini precise si cu caracter temporar.

H.G. nr. 557/2007 statueaza o serie de alte obligatii pe care atat angajatorul, cat si utilizatorul le au fata de salariati.

In concluzie, prevederile Legii securitatii si sanatatii in munca nr. 319/2006 si ale actelor normative elaborate in aplicarea acesteia se aplica si salariatilor incadrati in baza unui contract individual de munca pe durata determinata, cat si celor temporari incadrati la agenti de munca temporara.
___________________________________________________________________
Cum sa aplicati noua Lege 319/2006 in firma dvs.? Descoperiti solutii practice de protectia muncii si informatii sigure prin newsletterul Securitatea si Sanatatea in Munca. 100% GARANTAT!
___________________________________________________________________

NOUTATI din Legislatia muncii

NOU: Webinar Declaratia 112. Aspecte esentiale in 2024!


Prin Ordinul ANAF nr. 1.994/880/1.181/4.594/2023 a fost aprobat un nou model al Declaratiei 112 referitoare la plata contributiilor sociale, a impozitului pe venit si evidenta nominala a persoanelor asigurate.

Atentie, gestionarea noului model al D 112 nu este deloc facila!

Iata de ce va invitam in data de 17 mai sa participati online la webinarul Declaratia 112. Aspecte esentiale in 2024 in cadrul caruia expertul Luminita Obaciu va limpezi cu profesionalism neclaritatile, cu accent pe subiectele care creeaza cele mai mari dificultati in practica!



...Vezi AICI detalii complete <<

de Legislatia Muncii


Citeste mai multe articole pe aceeasi tema:
securitatea si sanatatea in muncaLegea nr. 319/2006utilizatorul

Data aparitiei: 06 August 2008
Cat de utila va este aceasta informatie?
Noteaza folosind stelele
Rating:

Un subiect de actualitate sanatatea si securitatea in munca Nota: 5 din 5 - 1 vot.
Urmareste-ne pe Google News

Sfaturi de la Experti - Intrebari si Raspunsuri

 
Obligatie emitere adeverinta venit noua lege a pensiilorIntrebare: In ce conditii firma este obligata sa elibereze adeverinte cu tote veniturile din 1957-2001 conform noii L360/2023. Firma este din 1957, detinem arhiva, din statele vechi si mai apoi fluturasi se poate deduce baza de calul a pensiei care difera de la o perioada la alta, totodata, nu sunt incluse toate veniturile la calulul CAS-lui si pensia suplimentara L80/1992.Legea intra in vigoare din septembrie, suntem obligati sa eliberam pana atunci aceste adeverinte?
vezi AICI raspunsul specialistilor <<
 
Fisa de post pentruDirector vanzariIntrebare: Va rog frumos sa ne trimit fisa post pentru urmatorul cod cor: 112018 - director vanzari.
vezi AICI raspunsul specialistilor <<


Descarca GRATUIT
“Noutati despre Regulamentul Intern si CCM in 2024 - Legislatie si studii de caz”

exclusiv abonatilor la newsletterul gratuit E-News LegislatiaMuncii.
Rentrop ∧ Straton

 

 

Atentie la Controalele ITM!

Descarcati gratuit Raportul Special

"Noutati despre Regulamentul Intern si CCM in 2024 - Legislatie si studii de caz"
Noutati despre Regulamentul Intern si CCM in 2024 - Legislatie si studii de caz

Da, vreau informatii despre produsele Rentrop&Straton. Sunt de acord ca datele personale sa fie prelucrate conform Regulamentului UE 679/2016


 


 
Atentie la Controalele ITM!
Descarcati gratuit Raportul Special

"Noutati despre Regulamentul Intern si CCM in 2024 - Legislatie si studii de caz"

Da, vreau informatii despre produsele Rentrop&Straton. Sunt de acord ca datele personale sa fie prelucrate conform Regulamentului UE 679/2016
[x]