5 reguli de baza pentru securitatea lucrarilor din mentenanta

Florina Mohanu
Florina Mohanu
21 Ianuarie 2015
21 Ianuarie 2015
Florina Mohanu
Florina Mohanu
securitatea lucrarilor din mentenantalucrari de mentenantassmprotectia munciisecuritatea muncii
Copierea de continut din prezentul site este supusa regulilor precizate in Termeni si conditii! Click aici.
Prin utilizarea siteului sunteti de acord, in mod implicit cu Termenii si conditiile! Orice abatere de la acestea constituie incalcarea dreptului nostru de autor si va angajeaza raspunderea!
X
Mentenanta este un proces care incepe inainte de sarcina propriu-zisa si se incheie dupa ce lucrarea este verificata si aprobata. Participarea lucratorilor si/sau a reprezentantilor acestora in toate etapele si aspectele acestui proces sporeste nu doar siguranta activitatii de mentenanta, ci si calitatea ei. Cele cinci reguli de baza pentru securitatea lucrarilor din mentenanta urmatoarele:

1. Planificarea mentenantei

Angajatorul trebuie sa efectueze o evaluare a riscurilor activitatii de mentenanta si sa implice lucratorii in acest proces. Trebuie avute in vedere urmatoarele puncte:

- amploarea sarcinii de munca – ce trebuie facut, cat timp este necesar pentru efectuarea sarcinii, cum vor fi afectati alti lucratori si alte activitati la locul de munca;

- identificarea riscurilor – de exemplu: curentul electric, expunerea la substante periculoase, prezenta prafului/azbestului in aer, spatii inchise, parti mobile ale masinilor, caderi de la inaltime, obiecte grele care trebuie mutate, piese la care se ajunge cu dificultate sau la care accesul este ingreunat;

- de ce este nevoie pentru activitate – competente si numar de lucratori care sa indeplineasca sarcina, persoane implicate, persoana careia i se raporteaza eventualele probleme, uneltele care trebuie utilizate, echipamentul individual de protectie;

- accesul in siguranta la zona de lucru si cai de iesire;

- formarea/informarea lucratorilor care participa la indeplinirea sarcinii de munca, precum si celor care lucreaza in apropierea lor, cu privire la sarcina si toate procedurile care vor fi utilizate pe parcursul activitatii, inclusiv raportarea problemelor. Acest aspect este deosebit de important in cazul in care lucrarile de mentenanta sunt efectuate de subcontractanti.

2. Lucrul intr-un mediu de munca sigur

Procedurile elaborate in etapa de planificare, plecand de la evaluarea riscurilor, trebuie puse in aplicare.

De exemplu, trebuie oprita alimentarea cu energie electrica a echipamentului la care urmeaza sa se lucreze si trebuie sa se utilizeze sistemul de blocare asupra caruia s-a convenit.

Astfel, viata lucratorului care efectueaza lucrarile de mentenanta la echipamentul respectiv nu va fi pusa in pericol prin pornirea accidentala a utilajului de catre alta persoana.

3. Utilizarea echipamentului adecvat

Lucratorii care efectueaza lucrari de mentenanta trebuie sa dispuna de unelte si echipamente corespunzatoare. Ei pot lucra in zone in care pot fi expusi multor pericole.

Prin urmare, lucratorii trebuie sa fie dotati si cu echipamente individuale de protectie adecvate. De exemplu, lucratorii care curata sau inlocuiesc filtrele ventilatoarelor de extractie pot fi expusi unor concentratii de praf mult mai mari decat cele normale pentru locul de munca respectiv.

Accesul la aceste filtre, amplasate frecvent in zona acoperisului, trebuie sa fie, de asemenea, securizat.

4. Procedurile de lucru elaborate in etapa de planificare trebuie respectate

Procedurile de lucru trebuie respectate chiar si atunci cand lucratorii se afla sub presiunea timpului. Eliminarea unor etape poate avea costuri importante si poate cauza accidente, vatamari sau daune materiale.

5. Lucrarea de mentenanta trebuie verificata

Pentru a se asigura ca sarcina a fost indeplinita, se verifica daca starea de functionare a echipamentului sau instalatiei supuse mentenantei este sigura si toate deseurile generate au fost eliminate.


 

 

Atentie!

Descarcati raportul GRATUIT

"Noutati 2024: CCM, RI plus alte acte ce vizeaza legislatia muncii"
Noutati 2024: CCM, RI plus alte acte ce vizeaza legislatia muncii

Da, vreau informatii despre produsele Rentrop&Straton. Sunt de acord ca datele personale sa fie prelucrate conform Regulamentului UE 679/2016


 
Descarcati raportul GRATUIT
“Noutati 2024: CCM, RI plus alte acte ce vizeaza legislatia muncii”

exclusiv abonatilor la newsletterul gratuit E-News LegislatiaMuncii.


 
NOU in CODUL MUNCII
Descarcati raportul
GRATUIT
"Noutati 2024: CCM, RI plus alte acte ce vizeaza legislatia muncii"
Adauga mai jos adresa ta de email
si primesti Raportul Gratuit
Da, vreau informatii despre produsele Rentrop&Straton. Sunt de acord ca datele personale sa fie prelucrate conform Regulamentului UE 679/2016
[x]