In Codul Muncii sunt 2 capitole ce formeaza Titlul IX - Conflictele de munca.
Cele doua capitole sunt:
Dispozitiile generale
Greva
Ghid complet Instructiuni proprii de securitate a muncii
Manual de prim ajutor si interventie in situatii de urgenta
Ghidul angajatului Codul muncii in interesul tau
In principiu, un conflict de munca este conflictul dintre un salariat si angajator. La mijloc sunt interese economice, profesionale sau sociale. La mijloc sunt drepturile rezultate din desfasurarea raporturilor de munca.
Procedura de solutionare a conflictelor de munca se stabileste prin lege speciala.
In Codul Muncii, articolul 233 spune clar faptul ca salariatii au dreptul la greva pentru apararea intereselor profesionale, economice si sociale.
Cu toate acestea, multi angajati se tem de repercusiuni. Cum se vor desfasura relatiile de munca intre tine si angajator dupa o greva? Foarte rar putem discuta despre discutii care sa conduca in mod constructiv la relatii de munca mai bune. Deseori se ajunge doar la inasprirea relatiilor de munca.
Ce este greva salariatilor?
Greva reprezinta incetarea voluntara si colectiva a lucrului de catre salariati.
Atentie! Participarea salariatilor la greva este libera. Niciun salariat nu trebuie sa fie constrans sa participe sau sa nu participe la o greva!
Conform art. 234, alin. (3), limitarea sau interzicerea dreptului la greva poate sa intervina doar in situatia si pentru categoriile de salariati prevazute expres de lege.
Codul Muncii mai prevede ca participarea la greva nu va duce la sanctionarea disciplinara a salariatilor grevisti sau a organizatorilor grevei.
Redau din Codul Muncii:
"Art. 235. – Participarea la greva, precum si organizarea acesteia cu respectarea legii nu reprezinta o incalcare a obligatiilor salariatilor si nu pot avea drept consecinta sanctionarea disciplinara a salariatilor grevisti sau a organizatorilor grevei.
Art. 236. – Modul de exercitare a dreptului de greva, organizarea, declansarea si desfasurarea grevei, procedurile prealabile declansarii grevei, suspendarea si incetarea grevei, precum si orice alte aspecte legate de greva se reglementeaza prin lege speciala."
Cum se rezolva conflictele de munca?
Cel mai eficient mod, cel mai elegant si avantajos mod din punct de vedere financiar si din punct de vedere profesional este prevenirea conflictului de munca.
Daca vrei sa iesi pe plus, oricare ar fi firma sau compania pe care o detii, pe care o conduci, pe care o reprezinta ca HR manager, ca responsabil cu dreptul muncii, cel mai bun mod este sa previi orice conflict de munca.
Declansarea unui conflict de munca este intotdeauna precedat de cateva aspecte general intalnite:
- ignorarea/ neglijarea drepturilor angajatilor
- abuzuri de diverse tipuri, comise de angajatori asupra angajatilor
- lipsa de respect acordat salariatilor. Un angajat pe care l-ai tratat intotdeauna corect nu va declansa un conflict de munca. Pur si simplu nu are motiv.
- discriminari de diverse tipuri: religie, de gen, de etnie samd.
Despre conflictele de munca mai avem mult de discutat. Este unul dintre cele mai importante, insa nu numai. Conflictele de munca au devenit cazuri la ordinea zilei pentru consilieri juridici, mediatori de dreptul muncii si angajatori care uita ca orice angajat vine la pachetul cu drepturi obligatorii, nu optionale.
Sa avem succes, curaj profesional si cariere stralucite!
Maria Nicutar