Conflictele de munca si greva salariatilor - Ghid 2016

conflicte de muncaconflict de muncagreva salariatimaria nicutar
Copierea de continut din prezentul site este supusa regulilor precizate in Termeni si conditii! Click aici.
Prin utilizarea siteului sunteti de acord, in mod implicit cu Termenii si conditiile! Orice abatere de la acestea constituie incalcarea dreptului nostru de autor si va angajeaza raspunderea!
X
Ce este un conflict de munca? Cum sunt tratate conflictele de munca in Romania, in legislatia in vigoare? Care sunt prevederile spre care ne putem indrepta pentru a intelege in mod cuprinzator un conflict de munca, efectele sale directe si indirecte?


In Codul Muncii sunt 2 capitole ce formeaza Titlul IX - Conflictele de munca.

Cele doua capitole sunt:

Dispozitiile generale

Greva



In principiu, un conflict de munca este conflictul dintre un salariat si angajator. La mijloc sunt interese economice, profesionale sau sociale. La mijloc sunt drepturile rezultate din desfasurarea raporturilor de munca.

Procedura de solutionare a conflictelor de munca se stabileste prin lege speciala.

In Codul Muncii, articolul 233 spune clar faptul ca salariatii au dreptul la greva pentru apararea intereselor profesionale, economice si sociale.

Cu toate acestea, multi angajati se tem de repercusiuni. Cum se vor desfasura relatiile de munca intre tine si angajator dupa o greva? Foarte rar putem discuta despre discutii care sa conduca in mod constructiv la relatii de munca mai bune. Deseori se ajunge doar la inasprirea relatiilor de munca.

Ce este greva salariatilor?

Greva reprezinta incetarea voluntara si colectiva a lucrului de catre salariati.

Atentie! Participarea salariatilor la greva este libera. Niciun salariat nu trebuie sa fie constrans sa participe sau sa nu participe la o greva!

Conform art. 234, alin. (3), limitarea sau interzicerea dreptului la greva poate sa intervina doar in situatia si pentru categoriile de salariati prevazute expres de lege.

Codul Muncii mai prevede ca participarea la greva nu va duce la sanctionarea disciplinara a salariatilor grevisti sau a organizatorilor grevei.

Redau din Codul Muncii:

"Art. 235. – Participarea la greva, precum si organizarea acesteia cu respectarea legii nu reprezinta o incalcare a obligatiilor salariatilor si nu pot avea drept consecinta sanctionarea disciplinara a salariatilor grevisti sau a organizatorilor grevei.

Art. 236. – Modul de exercitare a dreptului de greva, organizarea, declansarea si desfasurarea grevei, procedurile prealabile declansarii grevei, suspendarea si incetarea grevei, precum si orice alte aspecte legate de greva se reglementeaza prin lege speciala."


Cum se rezolva conflictele de munca?

Cel mai eficient mod, cel mai elegant si avantajos mod din punct de vedere financiar si din punct de vedere profesional  este prevenirea conflictului de munca.

Daca vrei sa iesi pe plus, oricare ar fi firma sau compania pe care o detii, pe care o conduci, pe care o reprezinta ca HR manager, ca responsabil cu dreptul muncii, cel mai bun mod este sa previi orice conflict de munca.

Declansarea unui conflict de munca este intotdeauna precedat de cateva aspecte general intalnite:

- ignorarea/ neglijarea drepturilor angajatilor
- abuzuri de diverse tipuri, comise de angajatori asupra angajatilor
- lipsa de respect acordat salariatilor. Un angajat pe care l-ai tratat intotdeauna corect nu va declansa un conflict de munca. Pur si simplu nu are motiv.
- discriminari de diverse tipuri: religie, de gen, de etnie samd.

Despre conflictele de munca mai avem mult de discutat. Este unul dintre cele mai importante, insa nu numai. Conflictele de munca au devenit cazuri la ordinea zilei pentru consilieri juridici, mediatori de dreptul muncii si angajatori care uita ca orice angajat vine la pachetul cu drepturi obligatorii, nu optionale.

Sa avem succes, curaj profesional si cariere stralucite!

Maria Nicutar


de Maria Nicutar


Citeste mai multe articole pe aceeasi tema:
conflicte de muncaconflict de muncagreva salariatimaria nicutar

Data aparitiei: 16 Februarie 2015
Cat de utila va este aceasta informatie?
Noteaza folosind stelele
Rating:

Conflictele de munca si greva salariatilor - Ghid 2016 Nota: 4.67 din 5 - 3 voturi.
Urmareste-ne pe Google News

Sfaturi de la Experti - Intrebari si Raspunsuri

 
Fisa postului pentru Inginer-sef piscicultura si vanatoareIntrebare: Caut Fisa post pentru Inginer sef piscicultura si vanatoare 131202 inginer-sef piscicultura si vanatoare
vezi AICI raspunsul specialistilor <<
 
Campul data la care produce efecte. Data inceperii activitatiiIntrebare: Va rog sa ma ajutati cu urmatoarea speta privind data de consemnare care se transmite in Revisal pentru noile contracte. Ca si exemplu, daca avem un angajat care incepe activitatea pe data de 19.04, iar contractul il semneaza pe data de 15.04 si tot pe 15.04 il declaram in Revisal, care este data de consemnare corecta care trebuie transmisa in Revisal, 15.04 cand a semnat si am declarat contractul in Revisal sau 19.04 cand angajatul isi incepe activitatea?
vezi AICI raspunsul specialistilor <<


Descarca GRATUIT
“Noutati despre Regulamentul Intern si CCM in 2024 - Legislatie si studii de caz”

exclusiv abonatilor la newsletterul gratuit E-News LegislatiaMuncii.
Rentrop ∧ Straton

 

 

Atentie la Controalele ITM!

Descarcati gratuit Raportul Special

"Noutati despre Regulamentul Intern si CCM in 2024 - Legislatie si studii de caz"
Noutati despre Regulamentul Intern si CCM in 2024 - Legislatie si studii de caz

Da, vreau informatii despre produsele Rentrop&Straton. Sunt de acord ca datele personale sa fie prelucrate conform Regulamentului UE 679/2016


 


 
Atentie la Controalele ITM!
Descarcati gratuit Raportul Special

"Noutati despre Regulamentul Intern si CCM in 2024 - Legislatie si studii de caz"

Da, vreau informatii despre produsele Rentrop&Straton. Sunt de acord ca datele personale sa fie prelucrate conform Regulamentului UE 679/2016
[x]