Protectia muncii: Accidentele prin electrocutare

02 Octombrie 2012
02 Octombrie 2012
protectia munciiaccidentaccident prin electrocutare
Copierea de continut din prezentul site este supusa regulilor precizate in Termeni si conditii! Click aici.
Prin utilizarea siteului sunteti de acord, in mod implicit cu Termenii si conditiile! Orice abatere de la acestea constituie incalcarea dreptului nostru de autor si va angajeaza raspunderea!
X
Accidentele prin electrocutare sunt cauzate de nerespectarea unor cerinte minime de securitate in munca la executarea, exploatarea, intretinerea si repararea instalatiilor si a echipamentelor electrice.

Recomandare

Utilizati numai personal calificat si autorizat pentru operatiunile de executare, exploatare, intretinere si reparare a instalatiilor si a echipamentelor electrice.

Efectuati la timp verificarile periodice ale eficientei instalatiei de legare la pamant si a continuitatilor la punctele de consum (de regula, prize prevazute cu contact de protectie).

Uzual, se intalnesc doua tipuri de asigurare impotriva electrocutarii prin atingere directa: protectia prin legare la nul si protectia prin legare la pamant.

Protectia prin legare la nul

Protectia impotriva electrocutarii se realizeaza in principal prin protectia prin legare la nul. Acest tip de protectie este permisa numai in cazul retelelor de joasa tensiune si trebuie asigurata astfel:

- echipamentele de munca electrice mobile si portabile trebuie sa fie prevazute cu un cablu de alimentare care sa contina conductorul pentru nulul de protectie. Conductorul trebuie sa fie legat atat la carcasa echipamentului, cat si la contactul de nul, care trebuie sa se afle obligatoriu in punctul de consum energie electrica, de unde se alimenteaza echipamentul de munca;

- carcasele si elementele de sustinere a echipamentelor electrice trebuie legate suplimentar la o instalatie de legare la pamant de protectie;

- prin folosirea unor dispozitive automate de protectie impotriva tensiunilor de atingere periculoase sau a curentilor periculosi;

- prin interzicerea montarii pe conductorul de protectie a oricaror dispozitive (de ex. sigurante), care ar putea intrerupe continuitatea circuitului de protectie;

- prin interzicerea legarii in serie la conductorul de nul de protectie a carcaselor mai multor aparate. Echipamentele de munca trebuie legate la conductorul de nul de protectie cu o legatura separata.

- pe bara de nul, trebuie sa se racordeze numai cate un conductor la o borna.

Protectia prin legare la pamant

Protectia prin legare la pamant, ca protectie principala, este permisa in cazul retelelor de joasa tensiune izolate fata de pamant. Intr-o sectie, de exemplu, este permisa existenta unei singure instalatii de legare la pamant, la care trebuie sa fie racordate pentru protectie toate echipamentele de munca aflate in respectiva sectie ce utilizeaza pentru actionare energia electrica.

Pentru aceasta, prizele de conectare a echipamentelor de munca la sursele de alimentare cu energie electrica trebuie sa aiba contacte speciale de protectie pentru asigurarea continuitatii dintre acestea si instalatiile de protectie prin legare la pamant.


 

 

Atentie!

Descarcati raportul GRATUIT

"CCM, RI plus alte acte ce vizeaza legislatia muncii"
CCM, RI plus alte acte ce vizeaza legislatia muncii

Da, vreau informatii despre produsele Rentrop&Straton. Sunt de acord ca datele personale sa fie prelucrate conform Regulamentului UE 679/2016


 
Descarcati raportul GRATUIT
“CCM, RI plus alte acte ce vizeaza legislatia muncii”

exclusiv abonatilor la newsletterul gratuit E-News LegislatiaMuncii.


 
NOU in CODUL MUNCII
Descarcati raportul
GRATUIT
"CCM, RI plus alte acte ce vizeaza legislatia muncii"
Adauga mai jos adresa ta de email
si primesti Raportul Gratuit
Da, vreau informatii despre produsele Rentrop&Straton. Sunt de acord ca datele personale sa fie prelucrate conform Regulamentului UE 679/2016
[x]