"Intrebarea mea este referitoare la alimentatia de sanatate, am o solicitare de la un birou de proiectare pentru stabilirea nivelului de expunere la materialele toxice, nocive, praf, pulbere! Ei folosesc multifunctionala (imprimanta) in a carei cartea tehnica scrie despre emisii de prafuri toxice. Societatea acorda pentru angajati (muncitori), lapte in cantitate de 0,5l/zi. Cum ati rezolva dumneavoastra cererea respectiva?"
Raspunsul specialistului:
Conform articolului 14 din Legea nr. 319/2006 a securitatii si sanatatii in munca, alimentatia de protectie trebuie acordata in mod obligatoriu si gratuit de catre angajatori persoanelor care lucreaza in conditii de munca ce impun acest lucru si se stabileste prin contractul colectiv de munca si/sau contractul individual de munca.
Alimentatia de protectie reprezinta o alimentatie suplimentara care poate contribui la cresterea rezistentei nespecifice a organismului, cu conditia ca noxele sa nu depaseasca limitele maxime admise.
- Acordarea alimentatiei de protectie are ca scop asigurarea pastrarii structurii si functionalitatii organelor si sistemelor mai sensibile la agresivitatea agentului nociv din mediul de munca (ficat, rinichi, sistem nervos etc.);
- Dupa ce au fost evaluate riscurile la locul de munca trebuie stabilite masuri tehnico-organizatorice si sanitare.
- Daca au fost identificate riscuri ca urmare a expunerii lucratorilor la metale toxice (plumb, mercur, crom, nichel etc.), pulberi agresive, solventi organici hepatotoxici, gaze iritante pulmonare, microclimat cald nefavorabil etc. ar trebui luate si masuri sanitare cum ar fi acordarea alimentatiei de protectie.
Intrucat sunt masuri sanitare, acestea trebuie stabilite la recomandarea medicului de medicina muncii contractat.
Recomandarea corespunzatoare facuta de medicul de medicina muncii are un rol important in prevenirea imbolnavirilor profesionale.
De retinut ca acest tip de alimentatie nu previne, obligatoriu, imbolnavirea in situatia in care nivelul de noxe depaseste limitele admise.
Criteriile pentru alegerea alimentelor de protectie care vor fi oferite ca supliment alimentar trebuie sa tina cont de:
- caracteristicile fiziologice ale persoanelor (tineri sub 21 ani, femei gravide sau care alapteaza, daca depun efort intens);
- intensitatea mare a efortului fizic si necesitatile alimentare suplimentare;
- natura agentilor nocivi (metale sau metaloizi, gaze sau vapori toxici etc.);
- organul tinta al agentului toxic (ficat, rinichi, sistem nervos etc.);
- starea de sanatate a persoanei respective si acceptabilitatea respectivului aliment;
- posibilitatea de achizitionare si de asigurare a alimentelor recomandate in tot cursul anul
Un raspuns oferit de catre expertii de la PortalSSM, in februarie 2023. Da click AICI pentru mai multe raspunsuri si sfaturi de la specialistii in legislatia muncii si securitate si sanatate in munca.
Sfaturi de la Experti - Intrebari si Raspunsuri
Punerea la dispozitia unui colaborator a unui vehicul. Incadrare venituri salarialeIntrebare: Avem un colaborator caruia ii punem la dispozitie gratis masina firmei societatii luata in leasing, nu este angajat. Exista oare riscul ca la un control sa fie considerat ca exista o dependenta a colaboratorului fata de firma societate? Astfel incat sa se considere ca este salariat? Mentionez ca restul conditiilor de independenta sunt indeplinite.
vezi AICI raspunsul specialistilor <<
Fisa de post Consilier in ManagementIntrebare: Va rog sa mi trimiteti fisa postului pentru Cod COR 263101Consilier/expert/inspector/referent/economist in Management.
vezi AICI raspunsul specialistilor <<