Ministerul Muncii a emis recent spre dezbatere Proiectul de hotarare pentru modificarea si completarea Normelor metodologice de aplicare a prevederilor Legii nr.416/2001 privind venitul minim garantat, aprobate prin Hotararea Guvernului nr.50/2011, ale prevederilor Ordonantei Guvernului nr.111/2010 privind concediul si indemnizatia lunara pentru cresterea copilului, aprobate prin Hotararea Guvernului nr.52/2011 si ale prevederilor Legii nr.277/2010 privind alocatia pentru sustinerea familiei aprobate prin Hotararea Guvernului nr. 38/2011.
In ceea ce priveste stabilirea venitului net lunar al familiei si, dupa caz, al persoanei singure, aceasta se realizeaza prin luarea in considerare a tuturor veniturilor pe care membrii acesteia le realizeaza, inclusiv cele care provin din drepturi de asigurari sociale de stat, asigurari de somaj, obligatii legale de intretinere, indemnizatii, alocatii si ajutoare cu caracter permanent, indiferent din bugetul din care se suporta si alte creante legale, cu exceptia burselor de studiu si a burselor sociale
Concediul si indemnizatia lunara pentru cresterea copilului
Actul normativ reglementeaza, printre altele, situatia in care parintele care a beneficiat de concediul si indemnizatia lunara pentru cresterea copilului sau, dupa caz, de stimulentul de insertie poate opta pentru incetarea drepturilor mentionate acordate pentru primul copil, astfel incat celalalt parinte sa aiba posibilitatea de a solicita drepturile pentru cel de-al doilea copil, in masura in care indeplineste conditiile prevazute de ordonanta de urgenta.
De asemenea, sunt eliminate din cuprinsul normelor metodologice a prevederilor referitoare la acordarea alocatiei de stat pentru copii si la cuantumul acesteia.
Alocatia pentru sustinerea familiei
Alocatia se acorda in functie de bunurile familiei sau, dupa caz, ale persoanei singure, cuprinse intr-o singura lista, respectiv lista bunurilor ce conduc la excluderea acordarii ajutorului social.
Se introduc noi conditii obligatorii pentru acordarea acestui drept in cazul familiilor cu minori de pana la 18 ani care urmeaza o forma de invatamant in strainatate. Acestia sunt luati in calcul la stabilirea dreptului la alocatie doar daca forma de invatamant este recunoscuta de Ministerul Educatiei, Cercetarii, Tineretului si Sportului si reprezentantul legal prezinta in luna urmatoare incheierii semestrului scolar, dovada frecventarii cursurilor si numarul absentelor inregistrate de copil/copii eliberata de unitatea de invatamant din strainatate.
Copiii care finalizeaza cursurile invatamantului general obligatoriu, conform legii, dar nu au implinit varsta de 18 ani, acestia nu vor fi luati in calcul la numarul de copii din familia respectiva in vederea stabilirii dreptului la alocatie, ci vor fi inclusi ca membri ai familiei la stabilirea venitului mediu net lunar al familiei.
Mentinerea acestor drepturi sociale este conditionata achitarea de catre beneficiari a obligatiilor legale fata de bugetul local pentru bunurile pe care le detin in proprietate.