Dramatic: Romania se afla pe ultimul loc in UE referitor la egalitatea intre femei si barbati

20 Iunie 2014
20 Iunie 2014
egalitate de sexeegalitate intre femei si barbati
Copierea de continut din prezentul site este supusa regulilor precizate in Termeni si conditii! Click aici.
Prin utilizarea siteului sunteti de acord, in mod implicit cu Termenii si conditiile! Orice abatere de la acestea constituie incalcarea dreptului nostru de autor si va angajeaza raspunderea!
X


Romania a ocupat ultimul loc in UE in ceea ce priveste egalitatea intre barbati si femei, in urma Bulgariei. Romania a obtinut punctajul cel mai mic, de 35,3. Bulgaria a obtinut punctajul de 37 si media europeana este de 54 de puncte, conform raportului Gender Equlity Index, informeaza Mediafax.

Pe o scara de la 1 la 100, unde 1 reprezinta lipsa egalitatii intre femei si barbati iar 100 reprezinta egalitate totala, media in UE este de 54.

In randul celor 27 de state membre cuprinse in raport, inainte de aderarea Croatiei, cel mai mare punctaj este obtinut de Suedia, cu 74,3 si apoi de Danemarca, cu 73,6. Urmatoarele vin Finlanda cu 73,4 si Olanda cu 69,7.

In coada clasamentului descoperim Grecia cu 40 de puncte, Bulgaria cu 37 de puncte si Romania cu 35,3 puncte.

Diferentele dintre femei si barbati se pot observa in sectoare cheie precum: munca, venituri, educatie, putere de decizie, sanatate, timp dedicat activitatilor casnice/ neplatite sau violenta exercitata asupra lor.

"UE are deja multe realizari in reducerea discriminarii de gen. Cu toate acestea, numai 14% din ambasadori, 9% din decanii universitari, 3% din presedintii marilor companii si 2% din ministri sunt femei. In medie, femeile castiga cu 2 euro pe ora mai putin decat barbatii", a spus Virginija Langbakk, directorul Institutului european pentru egalitatea de sanse intre femei si barbati, citat de Mediafax.


sursa: Mediafax

NOUTATI din Legislatia muncii

Ce obligatii noi a adus pentru dvs. Legea nr. 367/2022?


Pe 25 decembrie 2022 a intrat in vigoare Legea nr. 367/2022, care a abrogat celebra Lege nr. 62/2011 a dialogului social si a adus obligatii noi pentru dvs., cu aplicabilitate imediata. Aceste obligatii, care au schimbat multe lucruri din vechea legislatie, vizeaza aspecte importante ale relatiei cu angajatii, cum ar fi:
  •     incheierea contractele colective de munca si clauzele minime ale acestora
  •     alegerea reprezentantilor salariatilor
  •     conditiile de infiintare a sindicatelor (...mai multe aici >>)

Explicatii pe larg gasiti in lucrarea Ghid practic. Contractul colectiv de munca. Legislatie explicata + modele de formulare!
...Vezi AICI detalii complete <<


 

 

Atentie la Controalele ITM!

Descarcati gratuit Raportul Special

"Noutati 2024: Contractul Colectiv de Munca, Regulamentul Intern plus alte acte ce vizeaza legislatia muncii"
Noutati 2024: Contractul Colectiv de Munca, Regulamentul Intern plus alte acte ce vizeaza legislatia muncii

Da, vreau informatii despre produsele Rentrop&Straton. Sunt de acord ca datele personale sa fie prelucrate conform Regulamentului UE 679/2016


 
Descarca GRATUIT
“Noutati 2024: Contractul Colectiv de Munca, Regulamentul Intern plus alte acte ce vizeaza legislatia muncii”

exclusiv abonatilor la newsletterul gratuit E-News LegislatiaMuncii.


 
Atentie la Controalele ITM!
Descarcati gratuit Raportul Special

"Noutati 2024: Contractul Colectiv de Munca, Regulamentul Intern plus alte acte ce vizeaza legislatia muncii"

Da, vreau informatii despre produsele Rentrop&Straton. Sunt de acord ca datele personale sa fie prelucrate conform Regulamentului UE 679/2016
[x]