Raspunderea patrimoniala in cazul mai multor salariati vinovati

Codul munciiLegea 22/1969angajarea gestionarilor
Copierea de continut din prezentul site este supusa regulilor precizate in Termeni si conditii! Click aici.
Prin utilizarea siteului sunteti de acord, in mod implicit cu Termenii si conditiile! Orice abatere de la acestea constituie incalcarea dreptului nostru de autor si va angajeaza raspunderea!
X

Pentru prejudiciile cauzate angajatorului salariatii raspund patrimonial in conditiile art. 254 din Codul muncii , republicat.

Apreciem ca la acest moment modalitatile la care poate recurge angajatorul pentru repararea prejudiciului creat de salariat sunt fie actiunea in justitie in raspundere patrimoniala, fie recuperarea amiabila prin acordul partilor in conditiile art. 254 alin. (3) si (4) din Codul muncii , republicat.

Cand paguba a fost produsa de mai multi salariati, cuantumul raspunderii fiecaruia se stabileste in raport cu masura in care a contribuit la producerea ei, in conformitate cu dispozitiile art. 255 alin. (1) din Codul muncii , republicat.

Daca masura in care s-a contribuit la producerea pagubei nu poate fi determinata, raspunderea fiecaruia se stabileste proportional cu salariul sau net de la data constatarii pagubei si, atunci cand este cazul, si in functie de timpul efectiv lucrat de la ultimul sau inventar, astfel cum prevede alin. (2) din acelasi articol.

Prin urmare, cand prejudiciul este cauzat din vina mai multor salariati, raspunderea este de regula conjuncta, angajatorul putand pretinde recuperarea pagubei de la acestia in masura in care fiecare persoana a contribuit la producerea pagubei.

Aceeasi regula a raspunderii conjucte este intalnita in cazul in care paguba in gestiune a fost cauzata de gestionar impreuna cu alt angajat al societatii, in conditiile prevazute de art. 27 din  Legea 22/1969 privind angajarea gestionarilor, constituirea de garantii si raspunderea in legatura cu gestionarea bunurilor agentilor economici, autoritatilor sau institutiilor publice, astfel cum a fost modificata prin Legea 54/1994 .

Exista insa situatii de exceptie in care raspunderea este solidara, adica angajatorul este indreptatit sa se indrepte impotriva oricareia dintre persoanele vinovate pentru intregul prejudiciu. Salariatul care a acoperit integral paguba se va putea indrepta pe calea unei actiuni in regres impotriva celorlalte persoane vinovate de producerea prejudiciului.
Astfel, aceste cazuri sunt expres si limitativ prevazute de lege, constituind exceptii de la regula raspunderii patrimoniale conjuncte.

Art. 28 din  Legea 22/1969 astfel cum a fost modificata prin Legea 54/1994 prevede ca angajatul cu functie de conducere precum si orice alt angajat vinovat de angajarea, trecerea sau mentinerea unei persoane in functia de gestionar fara respectarea conditiilor de virsta, studii si stadiu prevazute in articolele 3 si 38, precum si a dipozitiilor articolului 4 referitoare la antecedentele penale, raspund integral pentru pagubele cauzate de gestionar, in solidar cu acesta.

Aceeasi raspundere o are si cel vinovat de nerespectarea dispozitiilor prevazute in capitolului III, in limita garantiei neconstituite.

In practica judecatoreasca (Curtea de Apel Constanta, sectia civila, minori si familie, conflicte de munca si asigurari sociale, dec. nr. 686/CM/2008, speta citata de Alexandru Ticlea in Tratat de Dreptul Muncii, Editia a V-a, revizuita, Ed. Universul Juridic, 2011, p. 836) s-a retinut ca raspunderea solidara poate fi intalnita si in cazul gestiunilor colective, cand se constata lipsuri sau degradari de bunuri, fara sa poata fi individualizat autorul pagubei.

NOUTATI din Legislatia muncii

NOU! S-a modificat legislatia privind acordarea diurnei in 2024!


Principala modificare a fost introdusa prin OG 16!

Este o modificare care creeaza neclaritati majore in situatii practice care privesc:
1) incadrarea deplasarii salariatului in delegare sau in deplasare la locul de munca
2) stabilirea plafonului neimpozabil in functie de incadrarea deplasarii pentru toti salariatii
3) stabilirea plafonului neimpozabil al indemnizatiilor cuvenite soferilor

Descoperiti alte noutati in Diurna legala in Romania si in strainatate.

...Vezi AICI detalii complete <<

de Legislatia Muncii


Citeste mai multe articole pe aceeasi tema:
Codul munciiLegea 22/1969angajarea gestionarilor

Data aparitiei: 05 Februarie 2013
Cat de utila va este aceasta informatie?
Noteaza folosind stelele
Rating:

Raspunderea patrimoniala in cazul mai multor salariati vinovati Nota: 5 din 5 - 1 vot.
Urmareste-ne pe Google News

Sfaturi de la Experti - Intrebari si Raspunsuri

 
Pensie militara de serviciu anticipata partiala si drept de muncaIntrebare: Cadru militar trecut in rezerva cu drept la pensie militara de serviciu anticipata partial, are drept de munca in domeniul privat?
vezi AICI raspunsul specialistilor <<
 
Cod COR sef dispeceratIntrebare: Va rog sa ma ajutati: Ce cod COR(in afara de 541408-Dispecer) pot utiliza pentru sef dispecerat, un angajat care coordoneaza departamentul dispecerat din cadrul societatii noastre.
vezi AICI raspunsul specialistilor <<


Descarca GRATUIT
“Noutati despre Regulamentul Intern si CCM in 2024 - Legislatie si studii de caz”

exclusiv abonatilor la newsletterul gratuit E-News LegislatiaMuncii.
Rentrop ∧ Straton

 

 

eNews Resurse Umane

Noutati privind Regulamentul Intern. TOP 3 Modele de Regulament Intern
Descarcati GRATUIT raportul special

"Noutati privind Regulamentul Intern. TOP 3 Modele de Regulament Intern"
 

 


 
Atentie la TELEMUNCA!
Cazuri practice, solutii si exemple

Descarcati acum GRATUIT Raportul Special

"Noutati privind Regulamentul Intern. TOP 3 Modele de Regulament Intern"

Da, vreau sa primesc revista de Resurse Umane
[x]