Pansamentele sunt elemente de baza in acordarea primului ajutor in cazul ranillor si a traumatismelor muschilor, oaselor si articulatiilor.
Cei care acorda primul ajutor trebuie sa fie familiarizati cu folosirea pansamentelor, dar sa fie capabili sa le si improvizeze din materialele disponibile la locul accidentului.
Aceste pansamente provizorii sunt destinate sa protejeze plaga in perioada de timp care se scurge intre momentul accidentului si cel in care rana este vazuta de un specialist.
Pansamentul este un invelis protector, aplicat pe o rana, pentru a controla sangerarea, a absorbi sangele si a preveni contaminarea si infectarea acesteia. Pentru a respecta toate aceste cerinte, un pansament trebuie sa fie:
Apararea Impotriva Incendiilor - Ghid Practic
Portal Codul Muncii
Consilier - Codul Muncii abonament 12 actualizari
- steril sau cat mai curat posibil;
- foarte absorbant si poros, pentru a mentine rana uscata;
- compresibil, gros si moale, in special pentru sangerarile puternice, astfel incat presiunea sa se exercite uniform pe toata suprafata afectata;
- neaderent si fara scame, pentru a reduce posibilitatea lipirii de rana. Tifonul, bumbacul si panza de in sunt materiale potrivite pentru pansamente, in timp ce lana si alte materiale pufoase nu sunt recomandate.
Pansamentele sunt disponibile in diferite forme si marimi. Cele mai utilizate pentru primul ajutor sunt:
- pansamentele adezive – pansamente din tifon, sterile, cu banda adeziva;
- pansamentele din tifon (compresele) – de diverse marimi, pliate si impachetate individual sau in numar mare;
- pansamentele compresive – pansamente sterile din tifon si alt material absorbant, avand atasata o rola de fasa. Se folosesc la aplicarea compresiva pe o rana cu sangerare puternica;
- pansamentele improvizate – obtinute din material fara scame, steril sau curat.
Sursa: Manual de prim ajutor si interventii in caz de urgenta