Care este baza legala in ceea ce priveste conditiile de depozitare pe rafturi a incarcaturii paletizate/nepaletizate, care se refera la greutatea dimensiunile maxime stivei?
Raspunsul specialistului:
In cuprinsul actelor normative in vigoare nu mai sunt specificate prevederi referitoare la dimensiunea si greutatea stivelor, a marfurilor depozitate, latimea cailor de acces si circulatie intre rafturi etc.
In vederea asigurarii conditiilor de securitate si sanatate in munca si pentru prevenirea accidentelor de munca si a bolilor profesionale, angajatorii au obligatia de a elabora instructiuni proprii pentru completarea si/sau aplicarea reglementarilor de securitate si sanatate in munca, tinand seama de particularitatile activitatilor si ale locurilor de munca aflate in responsabilitatea lor (art. 13, lit. e din Legea nr. 319/2006 a securitatii si sanatatii in munca).
In concluzie, angajatorul trebuie sa elaboreze instructiuni si pentru activitatea de transport si depozitare ale stivelor si marfurilor. tinand cont de recomandarile producatorilor rafturilor de depozitare, ale scarilor de acces, de cartile tehnice ale utilajelor de transport si ridicat (stivuitoare, lize, nacele etc.).
Chiar daca au fost abrogate o data cu Legea nr. 90/1996 a protectiei muncii, pot fi consultate cu titlu informativ, pentru elaborarea instructiunilor, Norma generala de
protectia muncii din 01.01.1996 si NSSM nr. 57 - Norme specifice de securitate a muncii pentru manipularea transportul prin purtare si cu mijloace nemecanizate si depozitarea materialelor, intrucat acestea ofereau date mai concrete.
Legislatie actuala care poate fi utilizata:
HOTARARE nr. 1.051 din 9 august 2006 privind cerintele minime de securitate si sanatate pentru manipularea manuala a maselor care prezinta riscuri pentru lucratori, in special de afectiuni dorsolombare;
HOTARARE nr. 1.091 din 16 august 2006 privind cerintele minime de securitate si sanatate pentru locul de munca ;
HOTARARE nr. 1.146 din 30 august 2006 privind cerintele minime de securitate si sanatate pentru utilizarea in munca de catre lucratori a echipamentelor de munca.
Sfaturi de la Experti - Intrebari si Raspunsuri
Decizie de numire a persoanei responsabile de hartuire la locul de muncaIntrebare: Ne puteti indruma in ceea ce priveste elementele obligatorii pe care trebuie sa le contina decizia cu numirea persoanei desemnate pentru hartuirea la locul de munca, precum si cu atributiile acesteia?
vezi AICI raspunsul specialistilor <<
Numirea unui salariat ca vicepresedinte cu contract de mandat. Situatia contractului individual de muncaIntrebare: Avem un angajat cu contract individual de munca care urmeaza sa fie numit in pozitia de Vicepresedinte al unei subsidiare din grup. In momentul in care se va incheia contractul de mandat ce se intampla cu actualul contract de munca? Este necesara incetarea raporturilor de munca sau contractul va fi doar suspendat pe intreaga perioada a mandatului de Vicepresedinte?
vezi AICI raspunsul specialistilor <<