Salariatii romani care vor sa se asigure ca la pensie vor avea o suma de bani considerabila pentru a se intretine au parte de vesti bune. In acest sens, a fost autorizata si prima companie romaneasca, devenita administrator de fonduri de pensii ocupationale Pilon IV.
Este vorba despre BCR Pensii, care a fost autorizata de catre Autoritatea de Supraveghere Financiara (ASF).
Ce este Pilonul IV de pensii?
Pilonul IV este o schema de pensie optionala prin intermediul careia angajatorii pot asigura beneficii suplimentare angajatilor, in timpul activitatii lor, sub forma unei contributii la fond, in vederea obtinerii de catre acestia a unei pensii ocupationale.
Practic, Pilonul IV este o schema de pensii in care fiecare companie care decide sa participe are obligatia sa ofere produsul tuturor angajatilor sai si sa vireze contributii in contul acestora, insa are totodata libertatea de a stabili cuantumuri diferentiate de contributie proprie pentru fiecare angajat, pe criterii cum ar fi vechimea, functia detinuta sau nivelul salarial.
Cine poate beneficia de Pilonul IV de pensii?
O caracteristica specifica Pilonului IV este clauza de vesting, care presupune ca angajatii devin proprietarii sumelor acumulate la expirarea unui termen de maximum 3 ani, cu conditia ca raportul in baza caruia au fost platite respectivele contributii de catre angajator sa fie inca in vigoare.
Iata comunicatul de presa al
BCR pensii, in acest sens:
“Ne bucura sa fim prima companie din piata ce ofera acest produs de pensie de tip business-to-business. Pensiile ocupationale au beneficii majore atat pentru angajati, care au posiblitatea sa acumuleze mai multi bani pentru pensie, cat si pentru angajatori, care castiga un mod unic si inovativ de retentie al salariatilor. Totodata, o companie care creeaza un fond de pensii dedicat pentru angajatii sai va profita de un imens capital de imagine pe piata mereu in miscare a muncii. Fondurile de pensii ocupationale sunt foarte potrivite pentru marii angajatori, dar pot fi alegerea ideala si pentru companiile medii. Acestea pot oferi contributii generoase sau pot alege sa se asocieze intr-un singur fond comun, pentru a reusi sa creeze masa critica necesara constituirii unui fond de pensii dedicat", a declarat Radu Craciun, Director General si Presedinte al Directoratului BCR Pensii.
Pilonul IV de pensii - potrivit pentru marii angajatori si companii medii
Posibilitatea de a administra un fond de pensii ocupationale apartine exclusiv unui administrator autorizat in acest scop de catre Autoritatea de Supraveghere Financiara.
In acest moment, BCR Pensii este singura societate din Romania autorizata pentru a oferi Pilonul IV companiilor publice sau private. BCR Pensii administreaza active nete de peste 6,6 miliarde lei si are peste 857.000 de participanti (date cumulate pentru FPAP BCR si FPF BCR PLUS, valabile la 31.12.2021 si preluate de pe site-ul ASF).
Pilonul IV vine in completarea celor trei piloni de pensii dn Romania: Pilonul I – pensia publica de la stat, Pilonul II – sistemul de pensii obligatorii administrate privat, si Pilonul III – sistemul de pensii facultative administrate privat.
Sfaturi de la Experti - Intrebari si Raspunsuri
Incadrarea deplasarii salariatului se stabileste in functie de motivul deplasariiIntrebare: As dori sa aflu care sunt conditiile ce trebuie indeplinite pentru ca un cetatean roman sa fie delegat sau detasat in Elvetia la o alta societate. In mod specific: Care este perioada maxima permisa pentru delegare/detasare? Cine este responsabil pentru plata salariului si in ce moneda se efectueaza aceasta plata? Ce documente sunt necesare pentru a formaliza detasarea/delegarea? Cine suporta costurile pentru cazare? Cine acopera cheltuielile de transport? Va rugam sa ne furnizati aceste...
vezi AICI raspunsul specialistilor <<
Fisa de post pentru Inginer de dezvoltare a produselor softwareIntrebare: Va rog sa-mi trimiteti un model fisa de post pentru codul COR 251207: Inginer de dezvoltare a produselor software.
vezi AICI raspunsul specialistilor <<