Inspectorii de munca au amendat peste 50 de societati de constructii, fiind descoperite situatii in care sanctionatii nu asigurau masuri de prevenire a riscurilor de ingropare prin surparea terenului.
Mai mult, lipseau echipamente de munca corespunzatoare lucrului la inaltime, informeaza ZiarulEvenimentul.ro.
In perioada aprilie-septembrie 2014, lucratorii ITM Suceava au realizat controale la angajatori care isi desfasasoara activitatea in domeniul constructiilor.
Conform explicatiilor oferite de Romica Butnariu, inspector sef, descinderile au avut loc conform Programului de actiuni al Inspectiei Muncii. Controalele au vizat modul de respectare a prevederilor legale referitoare la securitatea si sanatatea lucratorilor, precum si cel de utilizare in conditii de securitate a echipamentelor de munca specifice domeniului constructiilor.
In mod concret, in timpul campaniei, accent important a fost pus pe cresterea exigentei in activitatea de control, proportional cu gradul de pericol social al neconformitatilor constatate.
Hartuirea si discriminarea la locul de munca Legislatie explicata si studii de caz
Ghid practic privind munca desfasurata de cetatenii non-UE pe teritoriul Romaniei
Contributii aferente veniturilor impozabile si neimpozabile in 2024
Consilier Ghid complet de Salarizare ReviSal si Contributii sociale
Conform sefului ITM, in urma verificarilor intreprinse la desfasurate la 42 de societati comerciale, care aveau 2.605 salariati, au fost aplicate 56 de sanctiuni contraventionale, valoarea amenzi fiind de 26.000 lei.
Conform inspectorilor de munca, cele mai importante deficiente descoperita sunt in legatura cu neluarea de masuri de prevenire a riscurilor de ingropare prin surparea terenului in cazul lucrarilor de sapaturi, cat la neutilizarea de echipamente de munca corespunzatoare pentru lucrul la inaltime.
Mai mult, controalele au scos la iveala faptul ca nu intotdeauna se asigura o instruire adecvata in domeniul securitatii si sanatatii, consemnata in fisa de instruire individuala. De asemenea, s-a descoperit ca nici masurile de prim ajutor nu sunt consemnate, prin desemnarea si instruirea personalului necesar.
„O mare problema o constituie neutilizarea de catre lucratori a echipamentului individual de protectie acordat de catre angajator”, a precizat inspectorul sef Romeo Butnariu, citat de ZiarulEvenimentul.ro.
Campania a vizat in primul rand sporirea gradului de constientizare a angajatorilor si a lucratorilor din domeniul constructiilor odata cu diminuarea consecintelor sociale si economice negative care deriva din nerespectarea acestora.