Este o vorba celebra care spune ca nicaieri nu-i mai bine ca acasa. Din pacate, regula nu se aplica si in randul romanilor. Suntem in topul europenilor care lucreaza in alta tara din Uniune.
In 2013, mai mult de 7 milioane de cetateni UE traiau si lucrau in alt stat membru iar pe primul loc se afla chiar romanii.
Suntem mai mult de 1,29 milioane de romani plecati la munca in alta tare din uniune.
Pe locul doi sunt polonezii si apoi italienii, conform unui anunt efectuat recent de catre Comisia Europeana.
Codul Muncii republicat si actualizat la zi
250 Modele Fise de Post
Orele suplimentare si munca in zi de repaus
Aproximativ 78% din cetatenii UE aflati in alta tara erau in 2013 activi din punct de vedere economic. 68% dintre ei aveau un loc de munca.
Iata situatia cu primele 3 tari din top:
1,29 milioane de romani
1,05 milioane de polonezi
677.300 de italieni.
Atentie totusi la faptul ca numarul romanilor si al polonezilor care muncesc in alte tari a scazut fata de perioada de dinainte de criza (2004-2008).
In mod concret, numarul polonezilor s-a redus cu 41% si al romanilor cu 33%. In schimb a crescut cu 38 de procente numarul locuitorilor din sudul Europei care aleg sa lucreze in alt stat UE.
Care sunt principalele destinatii ale muncitorilor UE?
1,88 milioane Germania
1,48 milioane Marea Britanie
792.000 Italia
764.000 Spania
In acelasi timp, Mediafax noteaza ca un angajat roman castiga, in medie, aproape jumatate din salariul unui angajat din celelalte state din Europa Centrala si de Est si de pana la 8 ori mai putin decat un angajat din statele dezvoltate ale Europei de Vest, conform unei analize a ZF pe baza informatiilor furnizate de Hay Group, companie de consultata ce realizeaza studii salariale.
Dupa 7 ani de la integrarea in UE, angajatii romani sunt codasii Europei, in materie de salarizare.
In mod concret, un manager de top din Romania are un salariu de 19 ori mai mare decat un muncitor calificat. Acest raport este de 1 la 5 in Germania.
sursa: Mediafax