Identificarea codului cor pentru cineva care lucreaza intr-o institutie publica , fiind incadrat ca referent, dar avand atributii pe linie de securitate si sanatate in munca.
Care cod cor este corect avand in vedere ca in clesificarile COR nu exista decat functia de tehnician SSM-325721 si inspector ssm-325723
Intrebare:
Daca i s-a atribuit cod cor 331309 e ok ?
Raspuns:
40 Modele de Regulament Intern
Ghidul angajatului Codul muncii in interesul tau
Hartuirea si discriminarea la locul de munca Legislatie explicata si studii de caz
Ocupatia de referent avand codul COR 331309 face parte din grupa de baza 3313 Specialisti in contabilitate si asimilati. Conform definitiei COR, specialistii in contabilitate si asimilatii acestora tin o evidenta a inregistrarilor tranzactiilor financiare ale unei intreprinderi si verifica corectitudinea documentelor si inregistrarilor referitoare la aceste tranzactii.
Potrivit art. 20 alin. (1) din Normele metodologice de aplicare a prevederilor Legii securitatii si sanatatii in munca nr. 319/2006 aprobate prin HG 1425/2006, astfel cum au fost modificate si completate prin HG 955/2010, desemnarea nominala a lucratorului/lucratorilor pentru a se ocupa de activitatile de prevenire si protectie se face prin decizie scrisa a angajatorului.
Alin. (2) din acelasi articol prevede ca angajatorul va desemna lucratorul numai din randul lucratorilor cu care are incheiat contract individual de munca cu norma intreaga.
Angajatorul va consemna in fisa postului activitatile de prevenire si protectie pe care lucratorul desemnat are capacitatea, timpul necesar si mijloacele adecvate sa le efectueze, potrivit prevederilor alin. (3) din acelasi articol.
In concluzie, responsabilul SSM poate fi desemnat dintre salariatii angajati cu norma intreaga la respectivul angajator si care indeplineste cerintele minime de pregatire in domeniul securitatii si sanatatii in munca, prin decizia scrisa a angajatorului, activitatile de prevenire si protectie fiind consemnate in fisa de post a acestuia.
Art. 8 alin. (6) din Legea 319/2006 prevede ca lucratorii desemnati trebuie sa aiba, in principal, atributii privind securitatea si sanatatea in munca si, cel mult, atributii complementare.
Conform art. 21 din Normele metodologice de aplicare a prevederilor Legii securitatii si sanatatii in munca nr. 319/2006 aprobate prin HG 1425/2006, cu modificarile si completarile ulterioare, pentru a putea sa desfasoare activitatile de prevenire si protectie, lucratorul desemnat trebuie sa indeplineasca cel putin cerintele minime de pregatire in domeniul securitatii si sanatatii in munca, potrivit prevederilor art. 49.
Potrivit art. 49 alin. (1) din acelasi act normativ, cerintele minime de pregatire in domeniul securitatii si sanatatii in munca corespunzatoare nivelului mediu sunt:
a)studii in invatamântul liceal filiera teoretica in profil real sau filiera tehnologica in profil tehnic;
b)curs in domeniul securitatii si sanatatii in munca, cu continut minim conform celui prevazut in anexa nr. 6 lit. B, cu o durata de cel putin 80 de ore.
Alin. (2) din acelasi articol prevede ca nivelul mediu prevazut la alin. (1) se atesta prin diploma de studii si certificatul de absolvire a cursului prevazut la alin. (1) lit. b).
Dupa cum se observa, legiuitorul nu specifica functia/ocupatia lucratorului angajat in cadrul societatii și desemnat de catre angajator ca responsabil SSM dintre cei cu CIM cu norma intreaga care indeplinesc cerintele minime de pregatire in domeniul securitatii si sanatatii in munca prevazute de art. 49 din norme. Apreciem insa ca salariatul va putea ocupa functia de inspector in domeniul securitatii si sanatatii in munca avand codul COR 325723 daca urmeaza un curs corespunzator.