Masurile de protectie impotriva electrocutarii prin atingere directa sunt de doua feluri: tehnice si organizatorice.
Masuri tehnice de protectie impotriva electrocutarii prin atingere directa:
• Acoperiri cu materiale electroizolante ale partilor active (izolarea de protectie) ale instalatiilor si echipamentelor electrice
Materialele electroizolante folosite trebuie sa fie rezistente la solicitarile fizice si chimice din mediul in care functioneaza. Nu se asigura protectia daca acoperirile se realizeaza cu vopsea, lac, email, material textil.
• Inchideri in carcase sau acoperiri cu invelisuri exterioare
Manual de prim ajutor si interventie in situatii de urgenta
Consilier - Codul Muncii abonament 12 actualizari
Hartuirea si discriminarea la locul de munca Legislatie explicata si studii de caz
Carcasele si invelisurile exterioare trebuie sa fie rezistente la solicitarile fizice si chimice din mediu. In functie de modul in care se utilizeaza echipamentul electric, se stabileste gradul normal de protectie minim pe care trebuie sa il aiba, grade standardizate.
• Ingradiri
Ingradirile pot fi fixe si mobile. Cele mobile se folosesc numai in timpul executarii unor lucrari in instalatiile electrice. Cele fixe pot fi ingradiri cu pereti si usi pline, ingradiri din plasa metalica sau cu balustrade.
• Protectia prin amplasare in locuri inaccesibile prin asigurarea unor distante minime de securitate
Amplasarea partilor active ale instalatiilor electrice la distante de protectie, pentru a nu fi accesibile unei atingeri directe, se aplica de regula in incaperile si spatiile de productie electrice. De asemenea, se foloseste la liniile electrice aeriene.
• Scoaterea de sub tensiune a instalatiei sau echipamentului electric la care urmeaza a se efectua lucrari si verificarea lipsei de tensiune
Aceasta modalitate este una din cele mai importante masuri tehnice de protectie impotriva electrocutarii prin atingere directa.
In cazul lucrarilor care se executa cu scoaterea de sub tensiune a echipamentelor electrice, trebuie scoase de sub tensiune urmatoarele elemente:
- partile active aflate sub tensiune la care urmeaza sa se lucreze;
- partile active aflate sub tensiune la care nu se lucreaza, dar care se gasesc la o distanta mai mica decat limita admisa la care pot apropia persoanele sau obiectele de lucru;
- partile active aflate sub tensiune, care se gasesc la o distanta mai mare decat limita minim admisa, dar care pot periclita securitatea in zona de lucru.