Protectia muncii: Masurile de protectie impotriva electrocutarii

03 Decembrie 2013
03 Decembrie 2013
protectia munciimasuri tehnice de protectie
Copierea de continut din prezentul site este supusa regulilor precizate in Termeni si conditii! Click aici.
Prin utilizarea siteului sunteti de acord, in mod implicit cu Termenii si conditiile! Orice abatere de la acestea constituie incalcarea dreptului nostru de autor si va angajeaza raspunderea!
X

Masurile de protectie impotriva electrocutarii prin atingere directa sunt de doua feluri: tehnice si organizatorice.

Masuri tehnice de protectie impotriva electrocutarii prin atingere directa:

•    Acoperiri cu materiale electroizolante ale partilor active (izolarea de protectie) ale instalatiilor si echipamentelor electrice

Materialele electroizolante folosite trebuie sa fie rezistente la solicitarile fizice si chimice din mediul in care functioneaza. Nu se asigura protectia daca acoperirile se realizeaza cu vopsea, lac, email, material textil.

•    Inchideri in carcase sau acoperiri cu invelisuri exterioare

Carcasele si invelisurile exterioare trebuie sa fie rezistente la solicitarile fizice si chimice din mediu. In functie de modul in care se utilizeaza echipamentul electric, se stabileste gradul normal de protectie minim pe care trebuie sa il aiba, grade standardizate.

•    Ingradiri

Ingradirile pot fi fixe si mobile. Cele mobile se folosesc numai in timpul executarii unor lucrari in instalatiile electrice. Cele fixe pot fi ingradiri cu pereti si usi pline, ingradiri din plasa metalica sau cu balustrade.

•    Protectia prin amplasare in locuri inaccesibile prin asigurarea unor distante minime de securitate

Amplasarea partilor active ale instalatiilor electrice la distante de protectie, pentru a nu fi accesibile unei atingeri directe, se aplica de regula in incaperile si spatiile de productie electrice. De asemenea, se foloseste la liniile electrice aeriene.

•    Scoaterea de sub tensiune a instalatiei sau echipamentului electric la care urmeaza a se efectua lucrari si verificarea lipsei de tensiune

Aceasta modalitate este una din cele mai importante masuri tehnice de protectie impotriva electrocutarii prin atingere directa.

In cazul lucrarilor care se executa cu scoaterea de sub tensiune a echipamentelor electrice, trebuie scoase de sub tensiune urmatoarele elemente:
-    partile active aflate sub tensiune la care urmeaza sa se lucreze;
-    partile active aflate sub tensiune la care nu se lucreaza, dar care se gasesc la o distanta mai mica decat limita admisa la care pot apropia persoanele sau obiectele de lucru;
-    partile active aflate sub tensiune, care se gasesc la o distanta mai mare decat limita minim admisa, dar care pot periclita securitatea in zona de lucru.
NOUTATI din Legislatia muncii

Pregatiti-va sa radeti cu lacrimi!


Savurati cele 12 caricaturi absolut dementiale
prezentate in Calendarul Vesel al Managerului HR 2025!


Vedeti AICI Caricaturile >>


 

 

Atentie!

Descarcati raportul GRATUIT

"CCM, RI plus alte acte ce vizeaza legislatia muncii"
CCM, RI plus alte acte ce vizeaza legislatia muncii

Da, vreau informatii despre produsele Rentrop&Straton. Sunt de acord ca datele personale sa fie prelucrate conform Regulamentului UE 679/2016


 

 

 
 
 

Descarcati raportul GRATUIT
“CCM, RI plus alte acte ce vizeaza legislatia muncii”

exclusiv abonatilor la newsletterul gratuit E-News LegislatiaMuncii.


 
NOU in CODUL MUNCII
Descarcati raportul
GRATUIT
"CCM, RI plus alte acte ce vizeaza legislatia muncii"
Adauga mai jos adresa ta de email
si primesti Raportul Gratuit
Da, vreau informatii despre produsele Rentrop&Straton. Sunt de acord ca datele personale sa fie prelucrate conform Regulamentului UE 679/2016
[x]