Care sunt riscurile de accidentare la locul de munca si cum le puteti preveni?

25 Iunie 2010
25 Iunie 2010
Copierea de continut din prezentul site este supusa regulilor precizate in Termeni si conditii! Click aici.
Prin utilizarea siteului sunteti de acord, in mod implicit cu Termenii si conditiile! Orice abatere de la acestea constituie incalcarea dreptului nostru de autor si va angajeaza raspunderea!
X
In Uniunea Europeana, sectorul cu cel mai ridicat risc de accidentare este cel al constructiilor. In acest sector, anual se inregistreaza peste 1.300 de decese. In raport cu lucratorii din alte sectoare, la scara mondiala, pentru lucratorii din constructii riscul de deces este de trei ori mai ridicat, in timp ce riscul de accidentare este de doua ori mai crescut.

Desi sunt foarte frecvente, accidentele din sectorul constructiilor pot fi insa acum, in cea mai mare parte, evitate. Accidentele mortale, spre exemplu, sunt cauzate prin caderea de la inaltime. A lucra la inaltime prezinta de asemenea si alte riscuri, precum caderea diverselor obiecte aflate pe un santier de lucru.


Ofera angajatilor tai protectia muncii de care au nevoie!
Atinge-ti scopul: zero accidente si zero amenzi! Acum poti! Detalii aici >>>



Recomandari
•    In primul rand, trebuie sa luati masuri de prevenire a accidentarii ca urmare a caderii de obiecte, scule sau materiale cu care se lucreaza la inaltime.
•    Lucratorii trebuie sa fie protejati prin purtarea obligatorie a castii de protectie. Ei trebuie sa lucreze in locuri de munca sigure la care sa aiba acces cu usurinta.
•    Parcurgerea distantelor de la sol la etajele superioare ale constructiilor trebuie sa se faca in conditii de maxima securitate, fara risc de cadere. Daca nu ati redus la minimum riscul de cadere de la inaltime, inseamna ca nu ati efectuat o evaluare a riscurilor corespunzatoare.

Materialele si echipamentele utilizate deseori pe santier pot cauza riscuri suplimentare. Numeroase decese au fost provocate prin strivire de catre pereti sustinatori, vehicule, sarcini mobile neasigurate corespunzator sau diferite alte echipamente.

Santierul de constructii este un loc care a aratat, nu de putine ori, ca exista chiar riscuri de rasturnare a vehiculelor de mic si mare tonaj si de accidentare grava a conducatorilor acestora. In aceeasi categorie de riscuri, intra si lucrarile de excavatii care presupun luarea de masuri corespunzatoare pentru prevenire.

Diminuarea pericolului? Sau eliminarea definitiva a acestuia?

Supunem atentiei dvs. cateva dintre riscurile specifice activitatilor de santier, impreuna cu masurile care pot fi luate in vederea diminuarii si, mai ales, in vederea eliminarii pericolelor.

1) caderea executantului de pe schele;
Masuri aplicabile:
- schelele vor fi prevazute cu balustrade;
- schelele vor fi executate astfel incat sa corespunda sarcinilor pe care le vor avea de suportat;
- interzicerea utilizarii de schele improvizate si a circulatiei personalului muncitor sub schele pe care se lucreaza;
- achizitionarea (sau inchirierea) de schele metalice certificate in conformitate cu normele europene.

2) nerespectarea parametrilor de lucru;
Masuri aplicabile:
- supravegherea executantului de catre conducatorul locului de munca;
- respectarea, de catre  executant, a instructiunilor de lucru primite de la conducatorul locului de munca.

3) expunerea la praful de tencuiala uscata;  
Masuri aplicabile:
- instruirea angajatilor pentru a manipula tencuiala astfel incat sa evite praful;
- utilizarea mastilor de protectie in cazul in care nu se poate evita expunerea la praf prin schimbarea procedurii de munca.


Ofera angajatilor tai protectia muncii de care au nevoie!
Atinge-ti scopul: zero accidente si zero amenzi! Acum poti! Detalii aici >>>



4) igiena ocupationala;
Masurile aplicabile:
- creearea unei camere sanitare (toalete, dusuri) conectate la un rezervor septic;
- furnizarea unei surse de apa potabile;
- creearea unui vestiar si a unei camere pentru pauze.

5) trafic intern;
Masuri aplicabile: definirea cailor de acces, a pasajelor, a locurilor de depozitare a materialelor de constructii, a locurilor de depozitare a deseurilor pe planul de situatie a santierului.

Ce masuri organizatorice puteti dispune, in calitate de angajator, in vederea reducerii riscurilor de accidentare in cadrul santierelor de constructii?

Atentie
Acordati o atentie sporita aplicarii acestor masuri, date fiind riscurile la care va supuneti dvs. sau afacerea pe care o conduceti in caz de abatere.


•    Imprejmuiti zona de lucru in raza de actiune a utilajelor de ridicat, respectiv a lucrarilor ce prezinta pericol.
•    Pasarelele, scarile si platformele de lucru de langa utilajele de constructii si lucrarile ce prezinta pericol vor fi prevazute cu balustrade si tinute in stare de curatenie.
•    Pentru lucrari executate la inaltimi sub 5 m, folositi schele simple, iar pentru inaltimi de peste 5 m, utilizati schele.
•    Interziceti utilizarea de schele improvizate si circulatia personalului muncitor sub schele pe care se lucreaza.
•    Atrageti atentia asupra pericolului de accidente, prin indicatoare vizibile, atat ziua, cat si noaptea, in toate locurile periculoase, atat la locurile de lucru, cat si acolo unde este circulatia mare.
•    Ingraditi santierul pentru a se evita accesul persoanelor straine.
•    Instalati masinile si utilajele de constructii incat sa se asigure stabilitatea si imposibilitatea unor deplasari necomandate.
•    Nu lasati pe santier masinile, utilajele de constructii sau mijloacele de transport in pozitii in care stabilitatea nu este asigurata sau in care este posibila deplasarea lor necomandata.
•    Ingraditi locurile in care se depoziteaza molozul si deseurile de materiale de constructii.
•    Ingraditi toate golurile din pereti, amplasate cu marginea de jos la o inaltime sub 0,70 m deasupra planseului si care comunica spre exteriorul constructiilor sau dau spre locuri unde nu exista un planseu continuu.
•    Acoperiti si ingraditi cu balustrade executate pe tot conturul, cu o inaltime de cel putin 1 m, golurile din planseele cladirilor in constructie pe care se executa lucrari sau este posibil sa se circule; golurile vor fi marcate cu indicatoare de pericol.
•    Inchideti provizoriu golurile de ferestre si usi unde nu s-a montat tamplaria pentru a feri personalul muncitor de curentii de aer.
•    Verificati stabilitatea schelelor.



Ofera angajatilor tai protectia muncii de care au nevoie!
Atinge-ti scopul: zero accidente si zero amenzi! Acum poti! Detalii aici >>>



Info
Regimul de folosire a schelelor atentioneaza asupra faptului ca acestea trebuie controlate de catre o persoana competenta, dupa cum urmeaza:
a) inainte de utilizarea lor;
b) la intervale periodice;
c) dupa orice modificare, perioada de neutilizare, expunere la intemperii sau cutremur de pamant ori in alte circumstante care le-ar fi putut afecta rezistenta sau stabilitatea.

•    Intretineti corect scarile – acestea trebuie sa aiba o rezistenta suficienta, sa fie corect utilizate, in locuri corespunzatoare si conform destinatiei lor.
•    Asigurati schelele mobile impotriva deplasarilor involuntare.



 

 

Atentie!

Descarcati raportul GRATUIT

"Noutati 2024: CCM, RI plus alte acte ce vizeaza legislatia muncii"
Noutati 2024: CCM, RI plus alte acte ce vizeaza legislatia muncii

Da, vreau informatii despre produsele Rentrop&Straton. Sunt de acord ca datele personale sa fie prelucrate conform Regulamentului UE 679/2016


 
Descarcati raportul GRATUIT
“Noutati 2024: CCM, RI plus alte acte ce vizeaza legislatia muncii”

exclusiv abonatilor la newsletterul gratuit E-News LegislatiaMuncii.


 
NOU in CODUL MUNCII
Descarcati raportul
GRATUIT
"Noutati 2024: CCM, RI plus alte acte ce vizeaza legislatia muncii"
Adauga mai jos adresa ta de email
si primesti Raportul Gratuit
Da, vreau informatii despre produsele Rentrop&Straton. Sunt de acord ca datele personale sa fie prelucrate conform Regulamentului UE 679/2016
[x]