Instruirea de securitate si sanatate in munca a lucratorilor se va face, in conformitate cu prevederile Legii securitatii si sanatatii in munca nr. 319/2006 si ale Normelor metodologice de aplicare a acesteia, la schimbarea locului de munca, la introducerea unui nou echipament sau la modificarea celui existent, la introducerea unor noi tehnologii, procedee de lucru sau lucrari speciale, urmarindu-se ca instruirea sa fie adaptata conditiilor concrete de la locul de munca, evolutiei riscurilor sau aparitiei unor noi riscuri, sa se faca periodic sau ori de cate ori este nevoie.
Instruirea se efectueaza in timpul programului de lucru si se face pe cheltuiala angajatorului. Cheltuielile determinate de instruire nu trebuie sa afecteze in niciun fel veniturile lucratorilor.
Instruirea in domeniul securitatii si sanatatii in munca are ca scop insusirea de catre lucratori a cunostintelor si formarea deprinderilor de securitate si sanatate in munca, si cuprinde urmatoarele 3 faze:
- instruirea introductiv generala;
- instruirea la locul de munca;
- instruirea periodica.
Ghid complet Instructiuni proprii de securitate a muncii
Ghidul angajatului Codul muncii in interesul tau
40 Modele de Regulament Intern
Portal Codul Muncii
Instruirea se finalizeaza prin testarea modului in care lucratorii si-au insusit cunostintele predate, consemnarea rezultatelor in fisa de instruire si semnarea acesteia de catre cel instruit, precum si de catre cel care a efectuat si verificat instruirea.
Zilnic, la inceperea lucrului, se va efectua un instructaj de securitate si sanatate in munca, care va cuprinde masurile de protectia muncii ce trebuie respectate in desfasurarea activitatii din ziua respectiva, tinandu-se cont de conditiile concrete ale locului de munca la momentul dat. Acest instructaj va fi efectuat de catre conducatorul locului de munca.
Personalul muncitor din santier va fi folosit numai la lucrarile si in zona de lucru pentru care a fost instruit.