Evenimentele familiale deosebite petrecute in timpul concediului medical. Cum va proceda angajatorul?

Isabela Alexe
Isabela Alexe
23 Martie 2018
23 Martie 2018
Isabela Alexe
Isabela Alexe
evenimentele familiale deosebiteevenimente familiale deosebite 2018zile libere 2018
Copierea de continut din prezentul site este supusa regulilor precizate in Termeni si conditii! Click aici.
Prin utilizarea siteului sunteti de acord, in mod implicit cu Termenii si conditiile! Orice abatere de la acestea constituie incalcarea dreptului nostru de autor si va angajeaza raspunderea!
X
Evenimentele familiale deosebite reprezinta un caz special, tocmai de aceea angajatilor li se vor acorda zile libere, in functie de evenimentul petrecut.

Asadar, la art. 152 din Legea nr. 53/2003 Codul muncii se prevede ca in cazul unor evenimente familiale deosebite, salariatii au dreptul la zile libere platite, care nu se includ in durata concediului de odihna, iar evenimentele familiale deosebite si numarul zilelor libere platite sunt stabilite prin lege, prin contractul colectiv de munca aplicabil sau prin regulamentul intern.

Evenimente familiale deosebite - ce se petrece daca salariatul este in concediu medical, atunci cand se petrece evenimentul?

"Un salariat aflat in concediu medical si caruia ii decedeaza in perioada in care se afla in acest concediu unul dintre parinti are dreptul sa primeasca la intoarcerea la serviciu cele 3-5 zile de concediu ce se acorda in aceasta situatie pentru ca angajatorul ii refuza acest drept?", se intreba cineva in cadrul PortalCodulMuncii.ro.


Raspunsul specialistilor Rentrop & Straton:


Incepem prin a mentiona ca pentru sectorul bugetar, acordarea acestor zile libere platite este reglementata prin H.G. nr. 250/1992 privind concediul de odihna si alte concedii ale salariatilor din administratia publica, din regiile autonome cu specific deosebit si din unitatile bugetare, iar acestea se acorda in cazul producerii evenimentului familial deosebit (casatorie, nasterea sau casatoria unui copil, decesul sotului sau al unei rude de pana la gradul II).

Actul normativ nu contine nicio prevedere referitoare la posibilitatea de a acorda aceste zile libere la un alt moment decat momentul producerii evenimentului.

Tocmai de aceea am precizat ca modalitatea concreta de acordare se poate stabili prin regulamentul intern printr-o procedura interna sau prin contractul/acordul colectiv de munca.

In sectorul privat zilele libere platite sunt stabilite prin contractul colectiv de munca sau prin regulamentul intern, iar modalitatea de acordare trebuie stabilita tot prin aceste documente, inclusiv daca aceste zile se pot acorda la o data ulterioara producerii evenimentului pentru care sunt destinate.

IMPORTANT!

Aceste zile libere platite nu pot fi acordate la un moment prea indepartat de data evenimentului tocmai pentru ca ele sunt legate.

Producerea unui anumit eveniment deosebit in familia salariatului are o destinatie precisa si anume aceea de a permite salariatului sa lipseasca de la locul de munca pentru a participa la respectivul eveniment din familie.

Desigur, in aceasta situatie drepturile salariale NU vor fi afectate din acest motiv.

Evenimente familiale deosebite petrecute in CO

Angajatul care are dreptul la zile libere pentru evenimente familiale deosebite pe durata concediului de odihna va intocmi o cerere prin care va solicita intreruperea concediului de odihna in temeiul art. 151 din Codul muncii, precum si dreptul la zilele libere platite pentru respectivul eveniment...vezi mai multe detalii despre evenimente aici >>>


Sursa: PortalCodulMuncii


NOUTATI din Legislatie muncii

Diurna LEGALA. Ce s-a modificat in 2024?


Atentie, au intrat in vigoare 3 acte normative noi! Modificarile sunt majore!

Descoperiti care sunt cele mai frecvente greseli care apar la acordarea diurnei!

Eplicatii detaliate din lucrarea: Totul despre Diurna. Legislatia actualizata la zi. Cazuri practice explicate.

Vedeti AICI Cazuri practice explicate >>


 

 

Atentie!

Descarcati raportul GRATUIT

"Noutati 2024: CCM, RI plus alte acte ce vizeaza legislatia muncii"
Noutati 2024: CCM, RI plus alte acte ce vizeaza legislatia muncii

Da, vreau informatii despre produsele Rentrop&Straton. Sunt de acord ca datele personale sa fie prelucrate conform Regulamentului UE 679/2016


 

 

 
 
 

Descarcati raportul GRATUIT
“Noutati 2024: CCM, RI plus alte acte ce vizeaza legislatia muncii”

exclusiv abonatilor la newsletterul gratuit E-News LegislatiaMuncii.


 
NOU in CODUL MUNCII
Descarcati raportul
GRATUIT
"Noutati 2024: CCM, RI plus alte acte ce vizeaza legislatia muncii"
Adauga mai jos adresa ta de email
si primesti Raportul Gratuit
Da, vreau informatii despre produsele Rentrop&Straton. Sunt de acord ca datele personale sa fie prelucrate conform Regulamentului UE 679/2016
[x]