Angajatii pot opta pentru concediu fara plata atunci cand au nevoie de o perioada de timp libera si, din diverse motive, nu pot beneficia de concediul platit. In general, concediul fara plata poate fi folosit pentru studii, probleme personale sau alte situatii speciale care necesita o absenta temporara de la locul de munca. Vom discuta in acest articol cate zile de concediu fara plata poti sa iti iei, care sunt conditiile de acordare si implicatiile acestui tip de concediu, atat pentru angajat, cat si pentru angajator!
Ce inseamna concediu fara plata
Concediul fara plata este o perioada in care angajatul are dreptul sa absenteze de la locul de munca fara a primi salariu. Codul Muncii prevede posibilitatea acordarii concediului neplatit la cererea angajatului, pentru motive personale sau pentru formare profesionala (pentru studii).
In timpul concediului fara plata, contractul de munca nu inceteaza, dar se suspenda prin acordul partilor (conform prevederilor art. 54 din Codul Muncii). In aceasta perioada nu se vor acorda drepturi salariale, insa alte drepturi si obligatii pot continua sa fie in vigoare conform prevederilor legale sau contractuale.
In ce situatii si conditii poate fi solicitat concediul fara plata
Conform legislatiei din Romania, salariatii au dreptul la concedii fara plata pentru rezolvarea unor situatii personale, conform contractului colectiv de munca sau regulamentului intern.
De asemenea, angajatii pot solicita concedii pentru formare profesionala, care pot fi acordate cu sau fara plata. Concediul fara plata pentru formare profesionala este acordat la cererea angajatului pe perioada formarii profesionale, iar aceasta cerere poate fi respinsa de catre angajator doar daca absenta salariatului respectiv ar afecta grav activitatea companiei (art. 155 alin. 2 din Codul Muncii). Refuzul nejustificat al angajatorului de a acorda concediu fara plata este considerat a fi abuziv.
Cererea pentru concediul fara plata pentru formare profesionala trebuie depusa cu cel putin o luna inainte de efectuarea acestuia si trebuie sa includa detalii despre data inceperii, domeniul, durata si denumirea institutiei de formare profesionala.
IMPORTANT!
Contractul de Munca 160 de formulare EDITABILE obligatorii prin lege
Noua lege a pensiilor Ghid practic
Ghid practic privind munca desfasurata de cetatenii non-UE pe teritoriul Romaniei
Hartuirea si discriminarea la locul de munca Legislatie explicata si studii de caz
Efectuarea concediului fara plata pentru formare profesionala se poate realiza si fractionat in cursul unui an calendaristic, pentru sustinerea examenelor de absolvire a unor forme de invatamant sau pentru sustinerea examenelor de promovare in anul urmator in cadrul institutiilor de invatamant superior.
Cerere concediu fara plata [MODEL]
Descarca in format PDF modelul de cerere concediu fara plata>>>
Durata maxima a concediului fara plata
Legislatia muncii in vigoare nu prevede o perioada minima sau maxima pentru concediul fara plata. Conform art. 153 alin. 2 din Codul Muncii, durata concediului fara plata este stabilita fie prin contractul colectiv de munca aplicabil sau prin prevederile regulamentului intern.
17 tipuri de concedii. Regim juridic si fiscal - GHidul pe care orice manager de resurse umane trebuie sa-l aiba!
Lucrarea va pune la dispozitie: prevederi legale, proceduri, reguli de calcul al indemnizatiilor, acte de completat, exceptii, compensari, efecte, adeverinte, inregistrare in ReviSal etc.
Comanda ACUM 17 tipuri de concedii. Regim juridic si fiscal >>>
Drepturile si obligatiile angajatului pe perioada concediului fara plata
Pe perioada concediului fara plata, contractul de munca se suspenda, insa angajatul isi pastreaza unele drepturi si obligatii prevazute in contractul de munca.
De exemplu, angajatul are dreptul de a reveni la locul de munca dupa incheierea concediului fara plata, avand dreptul la aceleasi conditii de munca si la acelasi post, daca nu au intervenit modificari organizatorice.
De asemenea, pe perioada concediului fara plata, angajatul nu poate fi concediat decat in conditiile prevazute de lege (pentru motive economice, restructurare etc.).
In ceea ce priveste obligatiile angajatului, pentru concediu fara plata acordat pentru formare profesionala, salariatul trebuie sa notifice angajatorul cu o luna inainte de a incepe stagiul de formare.
Obligatiile angajatorului pe perioada concediului fara plata
Pe perioada concediului fara plata, angajatorul nu poate concedia angajatul, exceptand cazurile de restructurare sau alte motive legale justificate. De asemenea, nu poate refuza concediul fara plata daca nu are motive justificate (de exemplu - activitatea companiei este grav afectata daca salariatul pleaca in acest tip de concediu).
Concediul fara plata in invatamant
Legea educatiei nationale nr.1/2011 specifica la art. 304 faptul ca personalul didactic titular pe un post didactic din invatamant, care din proprie initiativa solicita sa se specializeze sau sa participe la cercetare stiintifica in tara sau in strainatate, are dreptul la concedii fara plata. Durata totala a acestor concedii nu poate depasi 3 ani intr-un interval de 7 ani, iar aprobarile in aceste situatii sunt de competenta conducerii institutiei de invatamant superior sau, dupa caz, a consiliului de administratie, daca se face dovada activitatii respective.
De asemenea, personalul didactic titular pe un post didactic din invatamant poate beneficia de concediu fara plata pe timp de un an universitar, o data la 10 ani, cu aprobarea institutiei de invatamant superior, cu rezervarea catedrei pe perioada respectiva.
Concediul fara plata pentru salariatii bugetari
Pentru functionarii publici, concediul fara plata este reglementat de Hotararea Guvernului nr. 250/1992, republicata in Monitorul Oficial nr. 93 din 17 mai 1995.
Astfel, salariatii din administratia publica, din regiile autonome cu specific deosebit si din unitatile bugetare au dreptul la concedii fara plata, atat pentru formare profesionala, cat si pentru interese personale.
In cazul formarii profesionale, angajatii bugetari au dreptul la maxim 90 de zile lucratoare pe an, pentru:
- sustinerea examenului de bacalaureat;
- sustinerea examenului de admitere in institutiile de invatamant superior, fara frecventa;
- sustinerea examenelor de an universitar, cat si a examenului de diploma, pentru salariatii care urmeaza o forma de invatamant superior, curs fara frecventa;
- sustinerea examenului de admitere la doctorat, a examenelor de doctorat sau a tezei de doctorat, in cazul salariatilor care nu beneficiaza de burse de doctorat;
- prezentarea la concurs in vederea ocuparii unui post in alta unitate.
Pentru concediul fara plata acordat salariatilor bugetari pentru interese personale, durata se stabileste prin acordul partilor.
Salariatii din administratia publica, din regiile autonome cu specific deosebit si din unitatile bugetare au dreptul la concedii fara plata fara limitare in timp, in urmatoarele situatii:
- tratament medical efectuat in strainatate pe durata recomandata de medic, daca cel in cauza nu are dreptul la indemnizatie pentru incapacitate temporara de munca – cu avizul obligatoriu al Ministerului Sanatatii;
- pentru insotirea sotului sau, dupa caz, a sotiei ori a unei rude apropiate – copil, frate, sora, parinte, pe timpul cat acestia se afla la tratament in strainatate – cu avizul obligatoriu al Ministerului Sanatatii.
Intrebari frecvente despre concediul fara plata
Va prezentam mai jos raspunsuri la doua dintre cele mai frecvente intrebari privind concediul fara plata.
Poate angajatorul sa refuze acordarea concediului fara plata?
Da, angajatorul poate refuza solicitarea angajatului pentru concediu fara plata, insa doar daca daca absenta salariatului respectiv ar prejudicia grav desfasurarea activitatii. Cu alte cuvinte, angajatorul trebuie sa aiba motive foarte intemeiate pentru a refuza dreptul angajatului pentru concediu fara plata. Daca angajatorul nu are motive justificate, refuzul sau este considerat a fi abuziv.
Concediul fara plata afecteaza concediul de odihna?
Conform art.158 din Codul Muncii, durata concediului pentru formare profesionala nu poate fi dedusa din durata concediului de odihna anual. Aceasta perioada este asimilata unei perioade de munca efectiva in ceea ce priveste drepturile cuvenite salariatului, altele decat salariul.
Situatia este diferita, insa, in cazul concediului fara plata acordat pentru motive personale. In acest caz, concediul fara plata diminueaza durata concediului de odihna.
Zilele de odihna sunt acordate proportional cu zilele lucrate. Conform art.145 alin 4 din Codul Muncii, perioadele de incapacitate de munca, concediu de maternitate, risc maternal, ingrijirea copilului bolnav si absentarea de la munca pentru evenimente familiale deosebite se considera activitate prestata pentru calculul concediului anual. Prin urmare, alte perioade, care include si concediul fara plata nu se considera activitate prestata, iar acest lucru reduce proportional numarul zilelor de odihna.