IMPORTANT:
Pe durata concediului fara plata CIM se suspenda.
In cazul suspendarii CIM, se suspenda si toate termenele care au legatura cu incheierea, modificarea, executarea sau incetarea contractului individual de munca, cu exceptia situatiilor in care contractul individual de munca inceteaza de drept (art. 49 alin. (6) din Codul muncii).
Desigur ca pe durata suspendarii pot continua sa existe alte drepturi si obligatii ale partilor decat prestarea muncii de catre salariat si plata drepturilor de natura salariala de catre angajator, daca acestea sunt prevazute prin legi speciale, prin contractul colectiv de munca aplicabil, prin contracte individuale de munca sau prin regulamente interne.
Consilier Ghid complet de Salarizare ReviSal si Contributii sociale
Apararea Impotriva Incendiilor - Ghid Practic
Ghid practic privind munca desfasurata de cetatenii non-UE pe teritoriul Romaniei
Dar se poate acorda Concediu de odihna dupa concediu fara plata?
"Avem un salariat care a avut contractul individual de munca suspendat in perioada (01.04 -31.05.2019) - a solicitat concediu fara salariu. In luna iulie solicita concediu de odihna. Avand in vedere ca in lunile aprilie si mai a fost in concediu fara plata, va rugam sa precizati care sunt cele 3 luni (anterioare celei in care este efectuat concediu de odihna) care se iau in calculul indemnizatiei de concediu de odihna."
Va reamintim ca potrivit art. 150 alin. (1) din Codul muncii, pentru perioada concediului de odihna salariatul beneficiaza de o indemnizatie de concediu, care nu poate fi mai mica decat salariul de baza, indemnizatiile si sporurile cu caracter permanent cuvenite pentru perioada respectiva, prevazute in contractul individual de munca.
La alin. (2) al aceluiasi articol se prevede ca indemnizatia de concediu de odihna reprezinta media zilnica a drepturilor salariale prevazute la alin. (1) din ultimele 3 luni anterioare celei in care este efectuat concediul, multiplicata cu numarul de zile de concediu.
ATENTIE!
Daca in ultimele 3 luni a fost suspendata executarea contractului, la calculul indemnizatiei pentru concediu de odihna vor fi adunate veniturile lunilor iunie, martie si februarie.
In lunile aprilie si mai CIM a fost suspendat, la calculul indemnizatiei vor intra acele luni in care contractul nu a fost suspendat.
Se compara cuantumul indemnizatiei astfel stabilit cu salariul de baza, sporurile si indemnizatiile permanente cuvenite pentru perioada concediului, potrivit contractului de munca.
Valoarea indemnizatiei acordate va fi cea mai favorabila dintre cele comparate.
Exemplu de mod de calcul al indemnizatiei concediu de odihna:
Etapa I
Calcularea mediei salariilor din ultimele 3 luni anterioare lunii in care se efectueaza concediul.
Notam cu I indemnizatia pentru concediul de odihna:
I zilnica = S1 + S2 + S3/Numar zile lucratoare I concediu = I zilnica x nr. zile CO
Etapa a II-a
Calcularea drepturilor salariale cuvenite pentru perioada concediului (ca si cum salariatul ar lucra) S concediu = S 4 : nr. zile lucratoare x nr. zile CO
Etapa a III-a
Se compara I concediu cu S concediu. Daca I concediu este mai mare decat S concediu, atunci se acorda valoarea I concediu. Daca I concediu este mai mica decat S concediu, atunci se acorda S concediu.
In situatia in care salariatul nu ar fi avut o vechime de minimum 3 luni in unitate, modul de calcul al indemnizatiei pentru concediu de odihna se raporta numai la art. 150 alin. (1) din Codul muncii.
Un raspuns oferit de specialistii de la PortalCodulMuncii >>>
Stiai ca in Romania exista 14 tipuri de CONCEDII?
Iata un Ghid practic. 14 Tipuri de concedii - Regim juridic si fiscal, detalii AICI >>>
Beneficiati si de o REDUCERE 50% din pretul initial!
Lucrarea pe stick „Ghid practic: 14 tipuri de concedii. Regim juridic si fiscal” va prezinta solutii complete si 100% actuale pentru absolut toate situatiile cu care va puteti confrunta dvs., managerul HR, detalii AICI >>>