Consiliul Federal Elvetian a luat decizia de a prelungi restrictiile pe piata muncii pentru romani si bulgari pana la data de 31 mai 2016, conform unui comunicat transmis Mediafax.
"Consiliul Federal a decis astazi (miercuri - n.r.) sa prelungeasca cu doi ani restrictiile temporare aplicate muncitorilor bulgari si romani. Prioritatea acordata muncitorilor autohtoni, contingentele (acordarea unui numar limitat de permise de sedere - n.r.), precum si controlul asupra conditiilor de salarizare si de munca sunt, prin urmare, mentinute", se arata in comunicatul Consiliului Federal.
Sursa noteaza faptul ca aceasta decizie de a se prelungi restrictiile pana la data de 31 mai 2016 se realizeaza ""in virtutea protocolului II al Acordului privind libera circulatie a persoanelor incheiat intre Elvetia si Uniunea Europeana. Acordul, care a intrat in vigoare la 1 iunie 2009, permite Elvetiei, la fel ca si statelor membre vechi ale UE, sa restrictioneze acccesul pe piata muncii timp de 7 ani"
Se mentioneaza faptul ca perioada de tranzitie are trei etape. Ultima etapa prevede faptul ca Elvetia poate sa mentina restrictiile doar in situatia in care exista o perturbare grava a pietei fortei de munca.
La data de 30 aprilie, Elvetia a anuntat anularea restrictiilor pe piata muncii, impuse pe etape, in anul 2012 si in anul 2013, in cazul cetatenilor din 25 de state membre ale UE.
![Ghid practic de Securitate si Sanatate in Munca](https://www.rs.ro/dbimg/product/3037-ghid-practic-de.jpg)
Ghid practic de Securitate si Sanatate in Munca
![Hartuirea si discriminarea la locul de munca Legislatie explicata si studii de caz](https://www.rs.ro/dbimg/product/3046-hartuirea-si-di.png)
Hartuirea si discriminarea la locul de munca Legislatie explicata si studii de caz
![Consilier Ghid complet de Salarizare ReviSal si Contributii sociale](https://www.rs.ro/dbimg/product/1563-consilier-ghid-.png)
Consilier Ghid complet de Salarizare ReviSal si Contributii sociale
La finalul anului 2013, in Elvetia era 15.199 de rezidenti inregistrati, din Romania si Bulgaria. Se inregistreaza o crestere de 18,1 procente, cu alte cuvinte, doar 0,8% din numarul total de cetateni UE stabiliti in Elvetia.