Proiect de lege. Asistentii maternali vor fi angajati cu CIM pe perioada nedeterminata si vor beneficia de indemnizatii, cand situatia o cere

asistent maternalcim asistent maternaldrepturi asistenti maternali
Proiect de lege. Asistentii maternali vor fi angajati cu CIM pe perioada nedeterminata si vor beneficia de indemnizatii, cand situatia o cere
Copierea de continut din prezentul site este supusa regulilor precizate in Termeni si conditii! Click aici.
Prin utilizarea siteului sunteti de acord, in mod implicit cu Termenii si conditiile! Orice abatere de la acestea constituie incalcarea dreptului nostru de autor si va angajeaza raspunderea!
X

Asistentii maternali s-ar putea bucura de noi drepturi in ceea ce priveste raporturile de munca, avand in vedere un nou proiect de lege depus recent la Senat.
 
Concret, acestia ar putea avea parte de beneficii suplimentare, protectie sociala si un contract individual de munca (CIM) pe perioada nedeterminata, conform propunerii legislative.
 
Inainte de toate, dorim sa va reamintim ca asistentul maternal profesionist este acea persoana fizica, care atestata in conditiile legii, asigura prin activitatea pe care o desfasoara la domiciliul sau cresterea, ingrijirea si educarea, necesare dezvoltarii armonioase a copiilor pe care ii primeste in plasament sau in incredintare.
 
Conform legii, pot fi atestate ca asistent maternal profesionist numai persoanele care indeplinesc urmatoarele conditii:
 
a) au capacitate deplina de exercitiu;
b) prin comportamentul lor in societate, starea sanatatii si profilul lor psihologic, prezinta garantii pentru indeplinirea corecta a obligatiilor care revin unui parinte, referitoare la cresterea, ingrijirea si educarea copiilor sai;
c) au in folosinta o locuinta care acopera necesitatile de preparare a hranei, igiena, educatie si odihna ale utilizatorilor sai, inclusiv cele ale copiilor care urmeaza a fi primiti in plasament sau in incredintare;
d) au urmat cursurile de formare profesionala organizate de serviciul public specializat pentru protectia copilului sau organismul privat autorizat care efectueaza evaluarea pentru acordarea atestatului de asistent maternal profesionist.
 

Asistentii maternali vor avea mai multe drepturi
 

In contextul in care proiectul de lege depus la Senat va trece mai departe, asistentul maternal va putea sa incheie CIM pentru perioade nedeterminate. De asemenea, va fi prelungita valabilitatea atestatului, in anumite situatii si vor beneficia de protectie sociala, in conditiile in care isi intrerup temporar activitatea.
 
In momentul de fata, potrivit HG nr. 679/2003, asistentii maternali profesionisti nu pot incheia CIM pentru perioade mai mari de 3 ani. De asemenea, proiectul de lege isi doreste sa corecteze inechitatile din sistem. Practic, atunci cand nu au in ingrijire un copil, asistentilor maternali li se incheie sau suspenda contractul de munca, iar acestia raman fara niciun fel de venit.
 
Aceasta prevedere a HG mai sus mentionate se doreste a fi corectata, in contextul in care Codul Muncii prevede ca un angajat sa beneficieze de indemnizatie de 75% din salariul de baza, in cazul in care durata muncii sale este redusa sau intrerupta din motive ce nu tin de persoana sa.
 
Iata cum va arata legea, daca proiectul depus la Senat va intra in vigoare:
 
"In perioada in care, din motive ce nu tin de vointa acestuia, asistentul maternal nu are in plasament sau in incredintare copii si nu desfasoara activitate in conditiile atestatului valabil, acesta beneficiaza de o indemnizatie, platita din fondul de salarii al angajatorului, care nu poate fi mai mica de 75% din salariul de baza corespunzator locului de munca ocupat, iar durata de valabilitate a atestatului se prelungeste corespunzator".
 
Momentan, proiectul de lege nu este in vigoare, are nevoie de votul favorabil al Parlamentului si promulgarea de catre presedintele Iohannis, pentru a intra in vigoare.
 

NOUTATI din Legislatia muncii

Atentie: Trebuie sa va actualizati Regulamentul Intern!


Important! Au aparut prevederi noi obligatorii referitoare la:

-> concediul paternal
-> distribuirea bacsisului catre salariati
-> programul flexibil de lucru
-> supravegherea video a activitatii in firma etc.
-> protectia avertizorilor de integritate !
 
Aflati informatii complete din lucrarea Regulamentul intern in avantajul dvs. Ghid complet

...Vezi AICI detaliile complete <<

de Mara Dobrin


Citeste mai multe articole pe aceeasi tema:
asistent maternalcim asistent maternaldrepturi asistenti maternali

Data aparitiei: 25 Februarie 2022
Cat de utila va este aceasta informatie?
Noteaza folosind stelele
Rating:

Proiect de lege. Asistentii maternali vor fi angajati cu CIM pe perioada nedeterminata si vor beneficia de indemnizatii, cand situatia o cere Nota: 4.75 din 5 - 2 voturi.
Urmareste-ne pe Google News

Sfaturi de la Experti - Intrebari si Raspunsuri

 
Fisa postului pentru Inginer-sef piscicultura si vanatoareIntrebare: Caut Fisa post pentru Inginer sef piscicultura si vanatoare 131202 inginer-sef piscicultura si vanatoare
vezi AICI raspunsul specialistilor <<
 
Campul data la care produce efecte. Data inceperii activitatiiIntrebare: Va rog sa ma ajutati cu urmatoarea speta privind data de consemnare care se transmite in Revisal pentru noile contracte. Ca si exemplu, daca avem un angajat care incepe activitatea pe data de 19.04, iar contractul il semneaza pe data de 15.04 si tot pe 15.04 il declaram in Revisal, care este data de consemnare corecta care trebuie transmisa in Revisal, 15.04 cand a semnat si am declarat contractul in Revisal sau 19.04 cand angajatul isi incepe activitatea?
vezi AICI raspunsul specialistilor <<


Descarca GRATUIT
“Noutati despre Regulamentul Intern si CCM in 2024 - Legislatie si studii de caz”

exclusiv abonatilor la newsletterul gratuit E-News LegislatiaMuncii.
Rentrop ∧ Straton

 

 

Atentie la Controalele ITM!

Descarcati gratuit Raportul Special

"Noutati despre Regulamentul Intern si CCM in 2024 - Legislatie si studii de caz"
Noutati despre Regulamentul Intern si CCM in 2024 - Legislatie si studii de caz

Da, vreau informatii despre produsele Rentrop&Straton. Sunt de acord ca datele personale sa fie prelucrate conform Regulamentului UE 679/2016


 

 

 
 
 



 
Atentie la Controalele ITM!
Descarcati gratuit Raportul Special

"Noutati despre Regulamentul Intern si CCM in 2024 - Legislatie si studii de caz"

Da, vreau informatii despre produsele Rentrop&Straton. Sunt de acord ca datele personale sa fie prelucrate conform Regulamentului UE 679/2016
[x]