Asistentii maternali s-ar putea bucura de noi drepturi in ceea ce priveste raporturile de munca, avand in vedere un nou proiect de lege depus recent la Senat.
Concret, acestia ar putea avea parte de beneficii suplimentare, protectie sociala si un contract individual de munca (CIM) pe perioada nedeterminata, conform propunerii legislative.
Inainte de toate, dorim sa va reamintim ca asistentul maternal profesionist este acea persoana fizica, care atestata in conditiile legii, asigura prin activitatea pe care o desfasoara la domiciliul sau cresterea, ingrijirea si educarea, necesare dezvoltarii armonioase a copiilor pe care ii primeste in plasament sau in incredintare.
Conform legii, pot fi atestate ca asistent maternal profesionist numai persoanele care indeplinesc urmatoarele conditii:
a) au capacitate deplina de exercitiu;
b) prin comportamentul lor in societate, starea sanatatii si profilul lor psihologic, prezinta garantii pentru indeplinirea corecta a obligatiilor care revin unui parinte, referitoare la cresterea, ingrijirea si educarea copiilor sai;
c) au in folosinta o locuinta care acopera necesitatile de preparare a hranei, igiena, educatie si odihna ale utilizatorilor sai, inclusiv cele ale copiilor care urmeaza a fi primiti in plasament sau in incredintare;
d) au urmat cursurile de formare profesionala organizate de serviciul public specializat pentru protectia copilului sau organismul privat autorizat care efectueaza evaluarea pentru acordarea atestatului de asistent maternal profesionist.
Asistentii maternali vor avea mai multe drepturi
In contextul in care
proiectul de lege depus la Senat va trece mai departe, asistentul maternal va putea sa incheie CIM pentru perioade nedeterminate. De asemenea, va fi prelungita valabilitatea atestatului, in anumite situatii si vor beneficia de protectie sociala, in conditiile in care isi intrerup temporar activitatea.
In momentul de fata, potrivit HG nr. 679/2003, asistentii maternali profesionisti nu pot incheia CIM pentru perioade mai mari de 3 ani. De asemenea, proiectul de lege isi doreste sa corecteze inechitatile din sistem. Practic, atunci cand nu au in ingrijire un copil, asistentilor maternali li se incheie sau suspenda contractul de munca, iar acestia raman fara niciun fel de venit.
Aceasta prevedere a HG mai sus mentionate se doreste a fi corectata, in contextul in care Codul Muncii prevede ca un angajat sa beneficieze de indemnizatie de 75% din salariul de baza, in cazul in care durata muncii sale este redusa sau intrerupta din motive ce nu tin de persoana sa.
Iata cum va arata legea, daca proiectul depus la Senat va intra in vigoare:
"In perioada in care, din motive ce nu tin de vointa acestuia, asistentul maternal nu are in plasament sau in incredintare copii si nu desfasoara activitate in conditiile atestatului valabil, acesta beneficiaza de o indemnizatie, platita din fondul de salarii al angajatorului, care nu poate fi mai mica de 75% din salariul de baza corespunzator locului de munca ocupat, iar durata de valabilitate a atestatului se prelungeste corespunzator".
Momentan, proiectul de lege nu este in vigoare, are nevoie de votul favorabil al Parlamentului si promulgarea de catre presedintele Iohannis, pentru a intra in vigoare.
Sfaturi de la Experti - Intrebari si Raspunsuri
Conditii efectuare concediu paternalIntrebare: Avem un coleg la care i+a nascut sotia in luna Noiembrie. Cat timp are acest coleg la dispozitie pentru a beneficia de concediul paternal si de concediul de puericultura deoarece a facut acest curs.
vezi AICI raspunsul specialistilor <<
Incadrare in munca persoana cu handicap cu norma de lucru mai mica de 8 ore pe zi. SalariuIntrebare: Va rugam sa ne ajutati urgent cu un raspuns la urmatoarea intrebare. Avem un angajat incadrat in grad de handicap mediu. Are recomandare de reducere a programului de lucru la 6 ore. Va rugam sa ne comunicati daca se poate reduce programul de lucru, cu mentinerea salariului.
vezi AICI raspunsul specialistilor <<