Prin cele ce urmeaza, analizam situatia in care o subunitate a angajatorului se desfiinteaza fiind nerentabila si se impune schimbarea locului de munca al salariatilor din subunitatea respectiva si repartizarea acestora in alte subunitati pe posturi vacante.
Vom stabili care va fi temeiul legal privind modificarea locului de munca la emiterea deciziei de catre angajator.
Din speta intelegem ca datorita posturilor vacante existente la nivelul angajatorului se doreste modificarea locurilor de munca ale salariatilor, ca alternativa la posibilitatea incetarii contractelor individuale de munca ale acestora prin concediere urmare desfiintarii subunitatii.
Modificarea locului de munca se face ca regula cu acordul salariatului, prin act aditional la contractul individual de munca (CIM), astfel cum rezulta din dispozitiile art. 41 coroborat cu art. 17 din Codul muncii, republicat. Prin urmare, regula in materie este ca angajatorul nu poate modifica in mod unilateral locul de munca al salariatului, ci prin incheierea cu salariatul a unui act aditional la CIM semnat de ambele parti prin care se prevede in mod expres aceasta modificare.
Cazurile exceptionale in care angajatorul, in baza dreptului sau de dispozitie, poate decide in mod unilateral modificarea locului de munca sunt expres prevazute de lege.
Ghid practic de Securitate si Sanatate in Munca
Consilier - Codul Muncii abonament 12 actualizari
Contractul de Munca 160 de formulare EDITABILE obligatorii prin lege
Desfiintarea unei subunitati nu este prevazuta de legiuitor intre aceste cazuri.
Prin urmare, mutarea locului de munca al salariatilor de la o subunitate a angajatorului prevazuta in contractul individual de munca la alta subunitate chiar in situatia in care subunitatea angajatorului urmeaza sa se desfiinteze se poate realiza cu acordul salariatilor in cauza, prin incheierea de acte aditionale la CIM prin care se modifica locul de munca in temeiul art. 17 alin. (5) coroborat cu alin. (3) lit. b) din Codul muncii, republicat. Mentionam, totodata, ca modificarea altor elemente ale CIM o veti putea realiza prin acelasi act aditional.
In concluzie, trecerea salariatilor la o alta subunitate nu o veti putea realiza printr-o decizie unilaterala de modificare a locului de munca emisa de angajator, ci prin act aditional.
Sursa: PortalCodulMuncii.ro