Desfiintare subunitate. Cum se modifica legal locul de munca in cadrul contractului?

01 Noiembrie 2013
01 Noiembrie 2013
Contract de muncamodificarea locului de muncadesfiintare subunitateact aditional contract
Copierea de continut din prezentul site este supusa regulilor precizate in Termeni si conditii! Click aici.
Prin utilizarea siteului sunteti de acord, in mod implicit cu Termenii si conditiile! Orice abatere de la acestea constituie incalcarea dreptului nostru de autor si va angajeaza raspunderea!
X


Prin cele ce urmeaza, analizam situatia in care o subunitate a angajatorului se desfiinteaza fiind nerentabila si se impune schimbarea locului de munca al salariatilor din subunitatea respectiva si repartizarea acestora in alte subunitati pe posturi vacante.

Vom stabili care va fi temeiul legal privind modificarea locului de munca la emiterea deciziei de catre angajator.

Din speta intelegem ca datorita posturilor vacante existente la nivelul angajatorului se doreste modificarea locurilor de munca ale salariatilor, ca alternativa la posibilitatea incetarii contractelor individuale de munca ale acestora prin concediere urmare desfiintarii subunitatii.

Modificarea locului de munca se face ca regula cu acordul salariatului, prin act aditional la contractul individual de munca (CIM), astfel cum rezulta din dispozitiile art. 41 coroborat cu art. 17 din Codul muncii, republicat. Prin urmare, regula in materie este ca angajatorul nu poate modifica in mod unilateral locul de munca al salariatului, ci prin incheierea cu salariatul a unui act aditional la CIM semnat de ambele parti prin care se prevede in mod expres aceasta modificare.

Cazurile exceptionale in care angajatorul, in baza dreptului sau de dispozitie, poate decide in mod unilateral modificarea locului de munca sunt expres prevazute de lege.

Desfiintarea unei subunitati nu este prevazuta de legiuitor intre aceste cazuri.

Prin urmare, mutarea locului de munca al salariatilor de la o subunitate a angajatorului prevazuta in contractul individual de munca la alta subunitate chiar in situatia in care subunitatea angajatorului urmeaza sa se desfiinteze se poate realiza cu acordul salariatilor in cauza, prin incheierea de acte aditionale la CIM prin care se modifica locul de munca in temeiul art. 17 alin. (5) coroborat cu alin. (3) lit. b) din Codul muncii, republicat. Mentionam, totodata, ca modificarea altor elemente ale CIM o veti putea realiza prin acelasi act aditional.

In concluzie, trecerea salariatilor la o alta subunitate nu o veti putea realiza printr-o decizie unilaterala de modificare a locului de munca emisa de angajator, ci prin act aditional.

Sursa: PortalCodulMuncii.ro


NOUTATI din Legislatia muncii

Cum sa te distingi pe piata muncii?


Incepe acum transformarea companiei tale!
Acceseaza ghidul Brandul de angajator in era digitala

Afli din ghid:
• Strategii de construire a brandului de angajator
• Tehnici de comunicare interna si externa
• Rolul inteligentei artificiale in HR
• Studii de caz si exemple practice

...Vezi AICI detalii complete <<


 

 

Atentie!

Descarcati raportul GRATUIT

"Noutati 2024: CCM, RI plus alte acte ce vizeaza legislatia muncii"
Noutati 2024: CCM, RI plus alte acte ce vizeaza legislatia muncii

Da, vreau informatii despre produsele Rentrop&Straton. Sunt de acord ca datele personale sa fie prelucrate conform Regulamentului UE 679/2016


 
Descarcati raportul GRATUIT
“Noutati 2024: CCM, RI plus alte acte ce vizeaza legislatia muncii”

exclusiv abonatilor la newsletterul gratuit E-News LegislatiaMuncii.


 
NOU in CODUL MUNCII
Descarcati raportul
GRATUIT
"Noutati 2024: CCM, RI plus alte acte ce vizeaza legislatia muncii"
Adauga mai jos adresa ta de email
si primesti Raportul Gratuit
Da, vreau informatii despre produsele Rentrop&Straton. Sunt de acord ca datele personale sa fie prelucrate conform Regulamentului UE 679/2016
[x]