Obligatiile salariatului care apar ulterior formarii profesionale

contract individual de muncaact aditional contractformare profesionala
Copierea de continut din prezentul site este supusa regulilor precizate in Termeni si conditii! Click aici.
Prin utilizarea siteului sunteti de acord, in mod implicit cu Termenii si conditiile! Orice abatere de la acestea constituie incalcarea dreptului nostru de autor si va angajeaza raspunderea!
X


 
Formarea profesionala presupune initierea, calificarea, recalificarea, perfectionarea sau specializarea salariatului si se realizeaza, de regula, prin intermediul furnizorilor de formare profesionala.
 
Initierea permite salariatului sa obtina una sau mai multe  competente specifice unei calificari.
 
Calificarea, respectiv recalificarea, reprezinta pregatirea profesionala care conduce la dobandirea unui ansamblu de competente profesionale care permit angajatului sa desfasoare activitati specifice uneia sau mai multor ocupatii
 
Perfectionarea consta in dezvoltarea sau completarea cunostintelor, deprinderilor sau competentelor profesionale ale unei persoane in cadrul aceleasi calificari.
 
Specializarea reprezinta pregatirea profesionala care conduce la dobandirea de competente fundamentale/cheie sau competente tehnice noi in cadrul aceleasi calificari.
 
Formarea profesionala va permite salariatului sa.:
 
- sa se integreze in societate mai usor, tinand cont de aspiratiile sale profesionale;
- sa isi actualizeze si isi perfectioneze pregatirea profesionala in ocupatia de baza, precum si in ocupatii inrudite;
- sa isi schimbe calificarea, in functie de necesitatile companiei sau de modificarea capacitatii de lucru;
- sa isi insuseasca cunostinte avansate, metode si procedee moderne necesare pentru indeplinirea sarcinilor de serviciu.
 
Participarea la formarea profesionala poate avea loc la initiativa angajatorului sau la initiativa salariatului.
 
In cazul in care participarea la cursurile sau stagiile de formare profesionala este initiata de angajator, toate cheltuielile ocazionate de aceasta participare sunt suportate de catre acesta.
 
Pe perioada participarii la cursurile sau stagiile de formare profesionala initiate de catre angajator, salariatul va beneficia, de toate drepturile salariale si de vechime la acel loc de munca, aceasta perioada fiind considerata stagiu de cotizare in sistemul asigurarilor sociale de stat.
 
Salariatii care au beneficiat de un curs sau un stagiu de formare profesionala, la initiativa angajatorului,  nu pot avea initiativa incetarii contractului individual de munca pentru o perioada stabilita prin act aditional.
 
Durata obligatiei salariatului de a presta munca in favoarea angajatorului care a suportat cheltuielile ocazionate de formarea profesionala, precum si orice alte aspecte in legatura cu obligatiile salariatului, ulterioare formarii profesionale, se stabilesc prin act aditional la contractul individual de munca.
 
In cazul in care salariatul nu respecta obligatiile pe care si le-a asumat prin actul aditional, acesta va fi obligat sa suporte toate cheltuielile ocazionate de pregatirea sa profesionala, proportional cu perioada nelucrata din perioada stabilita conform actului aditional la contractul individual de munca.
 
Obligatia prevazuta mai sus revine si salariatilor care au fost concediati in perioada stabilita prin actul aditional, pentru motive disciplinare, sau al caror contract individual de munca a incetat ca urmare a arestarii preventive pentru o perioada mai mare de 60 de zile, a condamnarii printr-o hotarare judecatoreasca definitiva pentru o infractiune in legatura cu munca lor, precum si in cazul in care instanta penala a pronuntat interdictia de exercitare a profesiei, temporar sau definitiv.
 




Marcel Vasile
Avocat colaborator,








NOUTATI din Legislatia muncii

Atentie: Trebuie sa va actualizati Regulamentul Intern!


Important! Au aparut prevederi noi obligatorii referitoare la:

-> concediul paternal
-> distribuirea bacsisului catre salariati
-> programul flexibil de lucru
-> supravegherea video a activitatii in firma etc.
-> protectia avertizorilor de integritate !
 
Aflati informatii complete din lucrarea Regulamentul intern in avantajul dvs. Ghid complet

...Vezi AICI detaliile complete <<

de Legislatia Muncii


Citeste mai multe articole pe aceeasi tema:
contract individual de muncaact aditional contractformare profesionala

Data aparitiei: 24 Iulie 2013
Cat de utila va este aceasta informatie?
Noteaza folosind stelele
Rating:

Obligatiile salariatului care apar ulterior formarii profesionale Nota: 5 din 5 - 1 vot.
Urmareste-ne pe Google News

Sfaturi de la Experti - Intrebari si Raspunsuri

 
Revenire din CCC. Stimulent de insertie. ConditiiIntrebare: O salariata a nascut la data de 09.09.2022, iar la data de 17.11.2022 contractul i-a fost suspendat pana la data de 09.09.2024 pt concediu de crestere copil. Tatal nu doreste sa isi ia luna/lunile tatalui, desi are acest drept. 1. In aceasta situatie, la ce data trebuie sa isi reia angajata activitatea pt a beneficia de stimulentul de insertie? 2. Exista anumite conditii pt a se reintoarce la serviciu la data de 09.09.2024?
vezi AICI raspunsul specialistilor <<
 
Venituri pensie. Trecere pensie anticipata din pensie invaliditateIntrebare: O persoana s-a pensioat medical gr. III in cursul anului 2016. In perioada 2012- aprilie 2016, pe langa drepturile obtinute in baza contractului de munca, a indeplinit functia de membru al consiliului de administratie, incasand lunar o indemnizatie, asupra careia s-a calculat, retinut si virat contrbutia la pensie, CAS. Intrebari a) la stabilirea pensiei de invaliditate s-a valorifiat indemnizatia de administrator? Dar perioada de cinci ani, cand a urmat studii superioare la forma de invatamant...
vezi AICI raspunsul specialistilor <<


Descarca GRATUIT
“Noutati despre Regulamentul Intern si CCM in 2024 - Legislatie si studii de caz”

exclusiv abonatilor la newsletterul gratuit E-News LegislatiaMuncii.
Rentrop ∧ Straton

 

 

Atentie la Controalele ITM!

Descarcati gratuit Raportul Special

"Noutati despre Regulamentul Intern si CCM in 2024 - Legislatie si studii de caz"
Noutati despre Regulamentul Intern si CCM in 2024 - Legislatie si studii de caz

Da, vreau informatii despre produsele Rentrop&Straton. Sunt de acord ca datele personale sa fie prelucrate conform Regulamentului UE 679/2016


 

 

 
 
 



 
Atentie la Controalele ITM!
Descarcati gratuit Raportul Special

"Noutati despre Regulamentul Intern si CCM in 2024 - Legislatie si studii de caz"

Da, vreau informatii despre produsele Rentrop&Straton. Sunt de acord ca datele personale sa fie prelucrate conform Regulamentului UE 679/2016
[x]