SSM: Sporul pentru conditii de munca periculoase pentru salariatii platiti din fonduri publice

spor conditii de munca periculoasespor munca in conditii periculoase
Copierea de continut din prezentul site este supusa regulilor precizate in Termeni si conditii! Click aici.
Prin utilizarea siteului sunteti de acord, in mod implicit cu Termenii si conditiile! Orice abatere de la acestea constituie incalcarea dreptului nostru de autor si va angajeaza raspunderea!
X


Tinandu-se cont de perioada de timp in care si-au desfasurat activitatea, salariatii care sunt platiti din fonduri publice pot primi spor pentru munca in conditii periculoase sau vatamatoare.

Astfel, personalul contractual salarizat din fonduri publice poate beneficia de un spor pentru conditii periculoase sau vatamatoare de pana la 15% din salariul de baza, corespunzator timpului lucrat, conform art.1 pct. L din anexa nr.1 la legea cadru privind salarizarea unitara a personalului platit din fonduri publice nr. 284/2010, cu modificarile si completarile ulterioare.

Locurile de munca periculoase sau vatamatoare, categoriile de personal, marimea concreta a sporului si conditiile in care acesta se acorda, vor fi stabilitate de catre ordonatorul principal de credite, impreuna cu sindicatele.

Conditiile vor fi stabilite in limita prevederilor inscrise in regulamentul elaborat conform prezentei legi. La baza vor sta buletinele de determinare sau, dupa caz, expertizare. Acestea sunt emise de catre autoritatile abilitate in acest sens (regulament a carui aprobare este prorogata pana la 1 ianuarie 2015).

Iata criteriile pe baza carora se elibereaza buletinele de determinae prin expertizarea locurilor de munca, care stau la baza acordarii sporului pentru conditii periculoase sau vatamatoare de munca:

- inregistrarea de imbolnaviri profesionale ca urmare a activitatii desfasurate la locul de munca;

- gradul de crestere a indicilor de morbiditate la locurile de munca respective;

- inregistrarea unor cazuri de accidente de munca produse la locul de munca.

Buletinele de determinare prin expertizare a locurilor de munca sunt eliberate de catre compartimentele de specialitate din directiile de sanatate publica. Acestea sunt avizate de inspectoratele teritoriale de munca. Acestea vor constata daca au fost aplicate toate masurile posibile de normalizare a conditiilor de munca si ca toate instalatiile de protectie a muncii functioneaza normal.

Sporurile prevazute la lit. A din anexa nr. 3 se acorda in baza buletinelor de determinare sau, dupa caz, de expertizare, emise de catre autoritatile abilitate in acest sens.

NOUTATI din Legislatia muncii

NOU: Webinar Declaratia 112. Aspecte esentiale in 2024!


Prin Ordinul ANAF nr. 1.994/880/1.181/4.594/2023 a fost aprobat un nou model al Declaratiei 112 referitoare la plata contributiilor sociale, a impozitului pe venit si evidenta nominala a persoanelor asigurate.

Atentie, gestionarea noului model al D 112 nu este deloc facila!

Iata de ce va invitam in data de 17 mai sa participati online la webinarul Declaratia 112. Aspecte esentiale in 2024 in cadrul caruia expertul Luminita Obaciu va limpezi cu profesionalism neclaritatile, cu accent pe subiectele care creeaza cele mai mari dificultati in practica!



...Vezi AICI detalii complete <<

de Legislatia Muncii


Citeste mai multe articole pe aceeasi tema:
spor conditii de munca periculoasespor munca in conditii periculoase

Data aparitiei: 07 Aprilie 2014
Cat de utila va este aceasta informatie?
Noteaza folosind stelele
Rating:

SSM: Sporul pentru conditii de munca periculoase pentru salariatii platiti din fonduri publice Nota: 4.75 din 5 - 2 voturi.
Urmareste-ne pe Google News

Sfaturi de la Experti - Intrebari si Raspunsuri

 
Fisa de post Montator elemente prefabricate din beton armatIntrebare: Suntem o firma de constructii ,va rugam sa ne ajutati cu o fisa de post pentru Montator elemente prefabricate din beton armat Cor: 711403.
vezi AICI raspunsul specialistilor <<
 
Pensie limita de varsta cu reducerea varstei standard de pensionareIntrebare: Angajata - in varsta de 59 ani si 1 luna, primeste decizia de pensionare pentru limita de varsta in data de 16.04.2024 ( plata drepturilor de pensie se va face incepand cu data de 01.04.2024 ). Salariata a adus copie dupa decizie la angajator in data de 17.04.2024. 1. Cu ce data inceteaza CIM si cu ce articol? 2. Pot incheia un nou CIM cu angajatul dupa incetarea celui vechi pe perioada determinata de 1 luna - pentru a putea gasi alta persoana in locul acesteia? Mentionez ca salariata este de...
vezi AICI raspunsul specialistilor <<


Descarca GRATUIT
“Noutati despre Regulamentul Intern si CCM in 2024 - Legislatie si studii de caz”

exclusiv abonatilor la newsletterul gratuit E-News LegislatiaMuncii.
Rentrop ∧ Straton

 

 

Atentie la Controalele ITM!

Descarcati gratuit Raportul Special

"Noutati despre Regulamentul Intern si CCM in 2024 - Legislatie si studii de caz"
Noutati despre Regulamentul Intern si CCM in 2024 - Legislatie si studii de caz

Da, vreau informatii despre produsele Rentrop&Straton. Sunt de acord ca datele personale sa fie prelucrate conform Regulamentului UE 679/2016


 

 

 
 
 



 
Atentie la Controalele ITM!
Descarcati gratuit Raportul Special

"Noutati despre Regulamentul Intern si CCM in 2024 - Legislatie si studii de caz"

Da, vreau informatii despre produsele Rentrop&Straton. Sunt de acord ca datele personale sa fie prelucrate conform Regulamentului UE 679/2016
[x]