Tinandu-se cont de perioada de timp in care si-au desfasurat activitatea, salariatii care sunt platiti din fonduri publice pot primi spor pentru munca in conditii periculoase sau vatamatoare.
Astfel, personalul contractual salarizat din fonduri publice poate beneficia de un spor pentru conditii periculoase sau vatamatoare de pana la 15% din salariul de baza, corespunzator timpului lucrat, conform art.1 pct. L din anexa nr.1 la legea cadru privind salarizarea unitara a personalului platit din fonduri publice nr. 284/2010, cu modificarile si completarile ulterioare.
Locurile de munca periculoase sau vatamatoare, categoriile de personal, marimea concreta a sporului si conditiile in care acesta se acorda, vor fi stabilitate de catre ordonatorul principal de credite, impreuna cu sindicatele.
Conditiile vor fi stabilite in limita prevederilor inscrise in regulamentul elaborat conform prezentei legi. La baza vor sta buletinele de determinare sau, dupa caz, expertizare. Acestea sunt emise de catre autoritatile abilitate in acest sens (regulament a carui aprobare este prorogata pana la 1 ianuarie 2015).
Iata criteriile pe baza carora se elibereaza buletinele de determinae prin expertizarea locurilor de munca, care stau la baza acordarii sporului pentru conditii periculoase sau vatamatoare de munca:
Orele suplimentare si munca in zi de repaus
Contractul de Munca 160 de formulare EDITABILE obligatorii prin lege
Apararea Impotriva Incendiilor - Ghid Practic
Codul Muncii republicat si actualizat la zi
- inregistrarea de imbolnaviri profesionale ca urmare a activitatii desfasurate la locul de munca;
- gradul de crestere a indicilor de morbiditate la locurile de munca respective;
- inregistrarea unor cazuri de accidente de munca produse la locul de munca.
Buletinele de determinare prin expertizare a locurilor de munca sunt eliberate de catre compartimentele de specialitate din directiile de sanatate publica. Acestea sunt avizate de inspectoratele teritoriale de munca. Acestea vor constata daca au fost aplicate toate masurile posibile de normalizare a conditiilor de munca si ca toate instalatiile de protectie a muncii functioneaza normal.
Sporurile prevazute la lit. A din anexa nr. 3 se acorda in baza buletinelor de determinare sau, dupa caz, de expertizare, emise de catre autoritatile abilitate in acest sens.