Concediu medical. Stagiu de cotizare

25 Iunie 2012
25 Iunie 2012
OUG 158/2005concediu medicalstagiu de cotizare
Copierea de continut din prezentul site este supusa regulilor precizate in Termeni si conditii! Click aici.
Prin utilizarea siteului sunteti de acord, in mod implicit cu Termenii si conditiile! Orice abatere de la acestea constituie incalcarea dreptului nostru de autor si va angajeaza raspunderea!
X
Cum procedez in situatia in care o persoana s-a angajat in data de 03.04.2012, in luna mai mi-a adus un concediu medical cod indemnizatie 01 pentru perioada 17 - 19.05.2012 in conditiile in care din "x" ianuarie pana la data angajarii nu a obtinut venituri, in luna aprilie stagiu de cotizare 19 zile.

Va invitam sa urmariti filmarea pentru solutia oferita de specialistii portalcodulmuncii.ro



Solutia specialsitilor portalcodulmuncii.ro:

Stagiul minim de cotizare pentru acordarea indemnizatiei pentru incapacitate temporara de munca, este de o luna realizata in ultimele 12 luni anterioare lunii pentru care se acorda concediul medical, potrivit art. 12 alin. (1) din Norma de aplicare a prevederilor OUG 158/2005 privind concediile si indemnizatiile de asigurari sociale de sanatate. In intelesul acestei norme, se considera o luna de stagiu de cotizare realizat in ultimele 12 luni anterioare lunii pentru care se acorda concediul medical situatia in care sunt realizate cel putin 22 de zile de stagiu de cotizare.

Conform art. 8 alin. (1) din OUG 158/2005, stagiul de cotizare in sistemul de asigurari sociale de sanatate se constituie din insumarea perioadelor pentru care s-a achitat contributia pentru concedii si indemnizatii de catre angajator sau, dupa caz, de catre asigurat, respectiv de catre fondul de asigurare pentru accidente de munca si boli profesionale sau bugetul asigurarilor pentru somaj.

Se asimileaza stagiului de cotizare in sistemul de asigurari sociale de sanatate perioadele in care asiguratul beneficiaza de concediile si indemnizatiile prevazute de prezenta ordonanta de urgenta.

De asemenea se asimileaza stagiului de cotizare in sistemul de asigurari sociale de sanatate si perioadele in care asiguratul:

a) a beneficiat de pensie de invaliditate;
b) a urmat cursurile de zi ale invatamantului universitar, organizat potrivit legii, pe durata normala a studiilor respective, cu conditia absolvirii acestora.
c) a beneficiat de concediu si indemnizatie pentru cresterea copilului in varsta de pana la 2 ani sau, in cazul copilului cu handicap, de pana la 3 ani, respectiv perioadele in care persoanele asigurate au beneficiat de drepturile prevazute la art. 12 alin. (1) lit. b) din Legea 448/2006 privind protectia si promovarea drepturilor persoanelor cu handicap, republicata, cu modificarile si completarile ulterioare.

Pentru stabilirea stagiului de cotizare veti proceda in felul urmator:

- identificati cele 12 luni anterioare lunii pentru care se acorda concediul medical, in situatia expusa mai 2011 – aprilie 2012;
- identificati luna intreaga de stagiu ceruta de OUG 158/2005;
- in masura in care nu exista o luna integrala, trebuie sa indentificati pe parcursul celor 12 luni de referinta cel putin 22 de zile de stagiu de cotizare.

Stagiul de cotizare se constituie si din perioadele de timp in care salariatul a desfasurat activitate la alti angajatori pentru care s-a achitat contributia pentru concedii si indemnizatii. Astfel, daca salariatul a mai prestat activitate la alti angajatori, in ultimile 12 luni, trebuie sa solicitati acestuia sa va prezinte adeverinte din care sa rezulte perioada pentru care s-a achitat contributia de concedii si indemnizatii precum si veniturile la care s-a achitat aceasta contributie de catre ceilalti angajatori.

De asemenea, la stabilirea celor 22 de zile de stagiu de cotizare trebuie sa luati in considerare si perioadele asimilate mai sus expuse.

Daca salariatul nu are, in ultimile 12 luni, cel putin 22 de zile de stagiu de cotizare, nu are dreptul la concediu si indemnizatie de incapacitate temporara de munca cu exceptia urgentelor medico-chirurgicale, tuberculozei, bolilor infectocontagioase din grupa A, neoplaziilor si SIDA.

In situatia in care, angajatorul constata lipsa stagiului de cotizare, in perioada de incapacitate temporara de munca cauzata de boala obisnuita, inscrisa in certificatul medical, absenta salariatului de la locul de munca este motivata astfel incat va fi pontat motivat.

Daca salariatul are stagiu de cotizare, veti calcula indemnizatia de incapacitate temporara de munca ca medie a veniturilor lunare din ultimele 6 luni din cele 12 luni din care se constituie stagiul de cotizare, pana la limita a 12 salarii minime brute pe tara lunar, pe baza carora se calculeaza contributia pentru concedii si indemnizatii.



 

 

Atentie la Controalele ITM!

Descarcati gratuit Raportul Special

"Noutati 2024: Contractul Colectiv de Munca, Regulamentul Intern plus alte acte ce vizeaza legislatia muncii"
Noutati 2024: Contractul Colectiv de Munca, Regulamentul Intern plus alte acte ce vizeaza legislatia muncii

Da, vreau informatii despre produsele Rentrop&Straton. Sunt de acord ca datele personale sa fie prelucrate conform Regulamentului UE 679/2016


 
Descarca GRATUIT
“Noutati 2024: Contractul Colectiv de Munca, Regulamentul Intern plus alte acte ce vizeaza legislatia muncii”

exclusiv abonatilor la newsletterul gratuit E-News LegislatiaMuncii.


 
Atentie la Controalele ITM!
Descarcati gratuit Raportul Special

"Noutati 2024: Contractul Colectiv de Munca, Regulamentul Intern plus alte acte ce vizeaza legislatia muncii"

Da, vreau informatii despre produsele Rentrop&Straton. Sunt de acord ca datele personale sa fie prelucrate conform Regulamentului UE 679/2016
[x]