Europa, venim!
Sanatate pe card
Romanii vor putea folosi, de la inceputul anului viitor, cardul european de sanatate, care le permite sa primeasca asistenta medicala in caz de necesitate pe teritoriul oricarei tari din Uniunea Europeana, serviciu disponibil, pana acum, numai printr-o asigurare privata, a anuntat, miercuri, presedintele Casei Nationale de Asigurari de Sanatate, Cristian Vladescu. Seful CNAS estimeaza ca un milion de carduri vor fi eliberate numai in prima jumatate a anului viitor.
"Cardul va reveni numai cetatenilor romani care au achitate la zi contributiile la fondul National Unic de Asigurari Sociale de Sanatate. Ei vor trebui sa plateasca pentru acest card 2,166 lei noi, suma care include atat TVA-ul, cat si costurile imprimarii si distruibuirii documentului. Documentul da posesorului dreptul sa beneficieze, in caz ca are nevoie, de asistenta medicala in locul in care se afla, in aceleasi conditii ca si asiguratii sistemului public de sanatate din tara-gazda", a precizat presedintele CNAS, adaugand ca, astfel, nu mai este necesara nici o alta asigurare pe durata calatoriei in spatuil Uniunii Europene.
Potrivit lui Vladescu, cardul, care are aceleasi dimensiuni ca unul bancar, contine date despre despre institutia care il emite, despre posesor - numele, codul numeric personal - si data espirarii, fara a cuprinde, insa, si informatii medicale.
Cardul european de sanatate se obtine numai daca asiguratii completeaza, la sediul casei de asigurari la care sunt inscrisi, o cerere tip, insotita de cartea de identitate si de dovada ca sunt asigurati - adeverinta de salariat, talonul de pensie sau alt act specific. Ulterior, solicitantul va primi cardul la adresa specificata in cerere la sapte zile lucratoare de la depunerea acesteia.
"Cererile de obtinere a documentului vor putea fi, insa, depuse, numai din prima zi lucratoare a lunii viitoare, adica din 3 ianuarie. Prin urmare, cei care pleaca peste hotare chiar in primele zile ale anului viitror nu vor putea primi cardul in avans, deoarece abia dupa aderarea Romaniei la UE, CNAS va primi de la Bruxelles numarul european de identificare, care obligatoriu trebuie inscris pe card. Pana atunci nu va putea fi nici produs, nici eliberat, fiindca nu avem un cod de tara valid", a declarat Cristian Vladescu.
El a adaugat ca un alt impediment pentru eliberarea cardurilor in avans este legea interna referitoare la acest document - titlul IX din Legea 95/206, care intra in vigoare la 1 ianuarie 2007.
"Cardul este valabil timp de sase luni, indiferent de numarul de zile petrecute peste hotare sau indieferent de cate intrari si iesiri in aceasta perioada de sase luni din tara spre Uniunea Europeana. Daca asiguratul vrea sa iasa din tara dupa ce ii expira documentul, va putea face o noua cerere", a mai spus directorul CNAS.
Vladescu a precizat ca documentul acopera numai serviciile medicale necesare in urma unor probleme de sanatate neprevazute, "ca urmare a unei afectiuni acute", care intervin in timpul in care cetateanul roman se afla pe teritoriul unui stat UE. El a mai spus ca nu se incadreaza in aria de acoperire a cardului romanii care lucreaza cu forme legale in strainatate, fiind utilizabil numai de catre asiguratii romani care calatoresc in scop turistic sau de afaceri.
40 Modele de Regulament Intern
Ghid practic de Securitate si Sanatate in Munca
Manual de prim ajutor si interventie in situatii de urgenta
"Estimam ca vom primi un milion de cereri in primele sase luni ale anului 2007, luand in considerare media ultimilor doi ani. Deci, ne asteptam ca doua milioane de romani sa iasa din tara in 2007 si sa apeleze la acest serviciu", a afirmat Vladescu.
Potrivit sefului CNAS, in cazul in care cardul este pierdut, se poate completa o noua cerere pentru eliberarea lui. De asemenea, daca aceasta situatie se intampla intr-unul din statele UE, asiguratul poate solicita casei de asigurari emitente, direct sau prin intermediul sistemului public de asigurarin de sanatate din statul respectiv, un certificat de inlocuire a cardului.
"Este o economie considerabila pentru cei care vor accesa acest card, de la mai putin de un euro, cat costa el, pana la cateva zeci sau chiar sute de euro, cat valorau asigurarile private. Ar fi pacat ca asiguratii romani care au acest drept sa plateasca fie o asigurare privata, cand nu e nevoie, fie sa trebuiasca sa suporte costul serviciilor medicale", a conchis Cristian Vladescu.