Posibilitate anulare contract individual de munca. Cum poate fi anulat contractul?

10 Iulie 2013
10 Iulie 2013
Contract de Muncaanulare contract de muncaCodul munciiReviSalHG 500/2011
Copierea de continut din prezentul site este supusa regulilor precizate in Termeni si conditii! Click aici.
Prin utilizarea siteului sunteti de acord, in mod implicit cu Termenii si conditiile! Orice abatere de la acestea constituie incalcarea dreptului nostru de autor si va angajeaza raspunderea!
X

Vom stabili mai jos cum poate fi anulat un CIM pe perioada determinata cu timp partial incheiat din greseala si transmis la ITM.

Solutia consultantului:
Conform prevederilor art. 16 din Legea 53/2003 - Codul muncii, republicat, contractul individual de munca se incheie in baza consimtamantului partilor, in forma scrisa, in limba romana. Obligatia de incheiere a contractului individual de munca in forma scrisa revine angajatorului. Forma scrisa este obligatorie pentru incheierea valabila a contractului.

Potrivit prevederilor alin. (2) al aceluiasi articol, anterior inceperii activitatii, contractul individual de munca se inregistreaza in registrul general de evidenta a salariatilor, care se transmite inspectoratului teritorial de munca.

Asadar, contractul individual de munca se poate inregistra in registrul general de evidenta a salariatilor doar ulterior semnarii acestuia de ambele parti si in baza deciziei administrative emise de angajator de incheiere a contractului individual de munca in cauza.

Nerespectarea oricareia dintre conditiile legale necesare pentru incheierea valabila a contractului individual de munca atrage nulitatea acestuia (art. 57 din Codul muncii, republicat). Constatarea nulitatii contractului individual de munca produce efecte pentru viitor si poate fi acoperita prin indeplinirea ulterioara a conditiilor impuse de lege.



Nulitatea reprezinta acea sanctiune care lipseste actul juridic de efectele contrare normelor juridice edictate pentru incheierea sa valabila. In esenta, deci, nulitatea este sanctiunea care intervine in cazul in care nu se respecta, la incheierea actului juridic, conditiile de validitate.

Constatarea nulitatii si stabilirea, potrivit legii, a efectelor acesteia se pot face prin acordul partilor, iar in situatia in care partile nu se inteleg, nulitatea se pronunta de catre instanta judecatoreasca.

Persoana care a prestat munca in temeiul unui contract individual de munca nul are dreptul la remunerarea acesteia, corespunzator modului de indeplinire a atributiilor de serviciu.

Asadar, in speta mentionata de dvs, in situatia in care contractul individual de munca a fost incheiat fara respectarea conditiilor de valabile prevazute de lege, partile pot decide remedierea acestei situatii si acoperirea nulitatii sau pot decide de comun acord asupra nulitatii contractului individual de munca in cauza.

In aceasta situatie devin incidente prevederile art. 56 alin. (1) lit. d) din Codul muncii, republicat, conform carora contractul individual de munca existent inceteaza de drept ca urmare a constatarii nulitatii absolute a contractului individual de munca, de la data la care nulitatea a fost constatata prin acordul partilor sau prin hotarare judecatoreasca definitiva.

Mentionam ca aplicatia ReviSal nu are functia de stergere pentru a se evita abuzurile sau fraudele. In plus, stergerea CIM nu e operatiune accepatata sau recunoscuta de Codul muncii. Apreciem ca operatiunea de stergere se poate face printr-o adresa catre inspectoratul teritorial de munca in care sa se prezinte situatia (ce contract trebuie sters, din ce motiv).

Este de precizat si faptul ca, potrivit prevederilor art. 9 alin. (1) lit. e) coroborat cu prevederile alin. (2) lit. c) din HG 500/2011 privind privind registrul general de evidenta a salariatilor, cu modificarile si completarile ulterioare completarea registrului cu date eronate sau incomplete constituie contraventie si se sanctioneaza cu amenda de la 3.500 lei la 5.000 lei.



 

 

NOUTATI din Legislatia muncii

Ati modificat Regulamentul Intern conform noutatilor legislative?


Hotararea Guvernului 970 a  MODIFICAT Regulamentul Intern!

Scapati ACUM de stresul intocmirii Regulamentului Intern!

In lucrarea Regulament Intern. Modele editabile. Legislatie comentata. Studii de caz gasiti modificarile din lege si MODELELE Editabile!

Vezi AICI 10 modele gata redactate de Regulament Intern >>


 

 

Atentie!

Descarcati raportul GRATUIT

"Noutati 2024: CCM, RI plus alte acte ce vizeaza legislatia muncii"
Noutati 2024: CCM, RI plus alte acte ce vizeaza legislatia muncii

Da, vreau informatii despre produsele Rentrop&Straton. Sunt de acord ca datele personale sa fie prelucrate conform Regulamentului UE 679/2016


 
Descarcati raportul GRATUIT
“Noutati 2024: CCM, RI plus alte acte ce vizeaza legislatia muncii”

exclusiv abonatilor la newsletterul gratuit E-News LegislatiaMuncii.


 
Atentie!
Descarcati raportul GRATUIT

"Noutati 2024: CCM, RI plus alte acte ce vizeaza legislatia muncii"

Da, vreau informatii despre produsele Rentrop&Straton. Sunt de acord ca datele personale sa fie prelucrate conform Regulamentului UE 679/2016
[x]