Recent au fost modificate criteriile de incadrare in grad de handicap, astfel incat doar un coeficient de inteligenta sub 20 - 25 de puncte sa permita incadrarea in grad grav. Insa noile modificari aduse prin Ordinul comun al ministrilor Sanatatii si Muncii este considerat abuziv de mai multe ONG-uri.
Prin Ordinul Nr. 692/982 din 23 mai 2013 se modifica primul capitol "Functiile mentale" din anexa la Ordinul ministrului muncii, familiei si egalitatii de sanse si al ministrului sanatatii publice nr. 762/1.992/2007 pentru aprobarea criteriilor medico-psihosociale pe baza carora se stabileste incadrarea in grad de handicap si a fost publicat in Monitorul Oficial din 30 mai.
Pentru a fi incadrat intr-un grad de handicap mediu, pacientul ar trebui sa aiba o intarziere mintala usoara, asociata cu o alta deficienta fizica, senzoriala, epilepsie si/sau tulburari comportamentale (care necesita tratament si monitorizare de specialitate), nivel QI 35 - 40 pana la 50 - 55, scor GAFS 51 - 60, sa isi insuseasca cu dificultate operatiile elementare, dar sa poata invata sa scrie si sa citeasca cuvinte scurte, sa aiba deprinderi elementare de autoservire si sa se adapteze la activitati simple de rutina si sa aiba capacitati de autoprotectie suficiente, putand fi integrat in comunitate si sa desfasoare activitati lucrative in conditii protejate.
Potrivit documentului, handicapul accentuat presupune intarzierea mintala accentuata (nivel QI 20 - 25 pana la 35- 40), cu scor GAFS 31 - 50. in acest caz, adaptarea la situatii noi nu se realizeaza conform varstei cronologice, persoana are un ritm de dezvoltare lent, curba de perfectionare este plafonata, avand loc blocaje psihice, este capabila sa efectueze sarcini simple sub supraveghere, are nevoie de servicii de sprijin si se poate adapta la viata de familie, comunitate.
Potrivit noilor criterii de incadrare, handicapul grav de acorda pentru intarzierea mintala profunda (nivel QI sub 20 - 25), scor GAFS 21 - 30 grav, fara asistent personal, scor GAFS 1 - 20 grav, cu asistent personal, minima dezvoltare senzitivo-motorie, pacientul reactionand la comenzi simple indelung executate, avand nevoie de asistenta permanenta si fiind incapabili de autoconductie si autocontrol.
Consilier - Codul Muncii abonament 12 actualizari
Apararea Impotriva Incendiilor - Ghid Practic
Consilier Ghid complet de Salarizare ReviSal si Contributii sociale
Organizatiile neguvernamentale sustin ca aceste modificari sunt de fapt niste abuzuri care prin care se incalca in mod vizibil dreptul la demnitate al persoanelor cu dizabilitati.
Reprezentantii Centrului European pentru Drepturile Copiilor cu Dizabilitati (CEDCD) considera ca noul ordin comun de incadrare in grad de handicap a persoanelor cu dizabilitati inseamna de fapt "condamnare la moartea sociala" si isi exprima ingrijorarea cu privire la modalitatea in care institutiile statului si factorii de decizie au inteles sa reglementeze problematica dizabilitatii in Romania.
Presedintele organizatiei neguvernamentale, Madalina Turza, a declarat ca aceasta reglementare este abuziva si discriminatorie si reflecta fie o intelegere precara a notiunii de dizabilitate, fie un gest de rea vointa la adresa uneia dintre cele mai vulnerabile categorii ale societatii.
Sursa: Mediafax