Beneficiaza de prevederile Regulamentului si ale Regulamentului de aplicare, in conditiile legislatiei romane, urmatoarele categorii de persoane:
a) salariatii si lucratorii independenti care au resedinta intr-un stat membru al Uniunii Europene, inclusiv lucratorii frontalieri, care desfasoara o activitate salariala sau independenta intr-un stat membru si care isi exercita dreptul la libera circulatie in interiorul Uniunii Europene, denumiti in continuare lucratori migranti;
b) lucratorii migranti aflati in somaj, ca urmare a unei activitati salariale sau independente desfasurate intr-un stat membru;
c) titularii de pensie care au copii in intretinere.
Conform Deciziei Comisiei administrative a Comunitatii Europene pentru securitatea sociala a lucratorilor migranti nr. 207/2006, se considera lucratori migranti si persoanele aflate in una dintre situatiile urmatoare:
a) persoana care intrerupe activitatea din motiv de boala si maternitate, accidente de munca sau boli profesionale si care are dreptul la prestatii sau indemnizatii aferente acestor perioade;
b) persoana care se afla in somaj si beneficiaza de indemnizatia aferenta;
c) persoana care se afla in concediu de odihna, in greva sau beneficiaza de prestatii prevazute de actele normative cu caracter special care reglementeaza disponibilizarile colective;
d) persoana care se afla in concediu pentru cresterea copilului.
In scopul aplicarii prevederilor Regulamentului si ale Regulamentului de aplicare se vor lua in considerare definitiile prevazute la art. 1 din Regulament, precum si prevederile legislatiei romane in vigoare.
Manual de prim ajutor si interventie in situatii de urgenta
Orele suplimentare si munca in zi de repaus
Consilier Ghid complet de Salarizare ReviSal si Contributii sociale
Membru de familie are sensul definit de legislatia pe care o aplica institutia competenta din Regulament.
Termenul resedinta semnifica locui de sedere obisnuit, fiind definit in legislatia romana in vigoare, dupa caz, drept domiciliu, resedinta, rezidenta sau rezidenta permanenta.
Persoanele mentionate mai sus pot beneficia, in baza legislatiei romane, de urmatoarele prestatii familiale:
a) alocatia de stat pentru copii;
b) indemnizatia pentru cresterea copilului sau, dupa caz, stimulentul lunar;
c) indemnizatiile lunare pentru cresterea copilului cu handicap.
Stabilirea dreptului la prestatiile familiale si plata acestora se realizeaza conform prevederilor legislatiei romane in vigoare, precum si prevederilor Regulamentului si ale Regulamentului de aplicare.
(Ordin al ministrului muncii, familiei si egalitatii de sanse, al ministrului internelor si reformei administrative si al ministrului educatiei, cercetarii si tineretului nr. 303/742/2720/2007 pentru aprobarea Instructiunilor de aplicare a prevederilor Regulamentului Consiliului (CEE) nr. 1.408 din 14 iunie 1971 privind aplicarea regimurilor de securitate sociala lucratorilor salariati, lucratorilor independenti si membrilor familiilor lor care se deplaseaza in interiorul Comunitatii si ale Regulamentului Consiliului (CEE) nr. 574 din 21 martie 1972 care stabileste modalitatile de aplicare a Regulamentului Consiliului (CEE) nr. 1.408 din 14 iunie 1971 privind aplicarea regimurilor de securitate sociala lucratorilor salariati, lucratorilor independenti si membrilor familiilor lor care se deplaseaza in interiorul Comunitatii, in domeniul prestatiilor familiale, publicat in Monitorul Oficial al Romaniei, Partea I, nr. 42 din 18 ianuarie 2008)