Senatul a adoptat saptamana aceasta proiectul pentru modificarea Legii nr. 81/2018 privind reglementarea activitatii de telemunca, in sensul flexibilizarii relatiilor de munca desfasurate in aceste conditii.
Proiectul isi doreste sa elimine obligatia ca angajatul sa isi desfasoare activitatea doar dintr-un punct fix de munca, precum si obligatia deplasarilor pentru a prelua documente care pot fi transmise si in mod electronic.
"In domeniul securitatii si sanatatii in munca a telesalariatului, exista in prezent o serie de anomalii in legislatia aferenta telemuncii dintre care obligatia angajatorului de a asigura instruirea in domeniul securitatii si sanatatii in munca adecvata locului de desfasurare a telemuncii, ori tocmai aceasta este esenta telemuncii - faptul ca angajatul nu are un loc de munca specific, prin utilizarea instrumentelor IT&C putandu-si desfasura activitatea din orice locatie respectiv in oricate zile din luna doreste", se arata in Expunerea de motive.
Odata cu noile modificari, potrivit expunerii de motive, se doreste eliminarea unor prevederi "desuete, inaplicabile in raport cu sensul activitatii de telemunca din legislatia actuala, simplificarea si adaptarea realitatilor curente a activitatii de telemunca".
Conform proiectului adoptat, angajatorul este in drept sa verifice activitatea telesalariatului prin utilizarea tehnologiei informatiei si comunicatiilor, in conditiile stabilite prin contractul individual de munca, regulamentul intern si/sau contractul colectiv de munca aplicabil, in conditiile legii.
O noutate in ce priveste adoptarea proiectului consta intr-un amendament care vine la pachet cu nenumarate potentiale amenzi noi pentru angajatorii cu salariati in telemunca, mai ales daca acestia nu respecta reglementarile in domeniul
SSM.
"Nerespectarea prevederilor referitoare la obligatia angajatorului de a asigura conditii pentru ca telesalariatul sa primeasca o instruire suficienta si adecvata in domeniul securitatii si sanatatii in munca, in special sub forma de informatii si instructiuni de lucru privind utilizarea echipamentelor cu ecran de vizualizare: la angajare, la introducerea unui nou echipament de munca, la introducerea oricarei noi proceduri de lucru, se sanctioneaza cu amenda de 2.000 lei", mentioneaza noul amendament.
Forma initiala a proiectului poate fi consultata
aici.
Sfaturi de la Experti - Intrebari si Raspunsuri
Aplicarea facilitatilor in sectorul constructiiIntrebare: O societate desfasoara activitate conform codului CAEN 4120 a Lucrari de constructii a cladirilor rezidentiale si nerezidentiale. In anul 2019 societatea inregistreaza o cifra de afaceri de 5.083.954 lei, din care cifra de afaceri aferenta constructiilor este de 3.859.577 lei. In acest caz, in anul 2019 cifra de afaceri din constructii este inferioara pragului de 80% din cifra de afaceri (4.067.163 lei). In anul 2020, intrucat in anul precedent societatea nu a indeplinit conditiile, activitatea...
vezi AICI raspunsul specialistilor <<
Obligatii privind stabilirea drepturilor salarialeIntrebare: O societate cu obiect de activitate Restaurante 5611, desfasoara activitatea in zile lucratoare si in weekend si salariatii primesc spor de weekend proportional cu perioada lucrata conform CIM. La intocmirea pontajului de catre administratorul restaurantului, exista situatia in care un salariat a efectuat doar 18 zile din numarul de zile lucratoare din luna respectiva, exemplu 21 zile lucratoare in acea luna. Administratorul restaurantului doreste sa plateasca salariu de baza intreg (salariu...
vezi AICI raspunsul specialistilor <<