Amenzi NOI pentru angajatorii cu salariati in telemunca. 2.000 lei amenda pentru fiecare conditie nerespectata

instruire ssm telemuncaproiect telemuncaamenzi 2000 lei telemunca
Amenzi NOI pentru angajatorii cu salariati in telemunca. 2.000 lei amenda pentru fiecare conditie nerespectata
Copierea de continut din prezentul site este supusa regulilor precizate in Termeni si conditii! Click aici.
Prin utilizarea siteului sunteti de acord, in mod implicit cu Termenii si conditiile! Orice abatere de la acestea constituie incalcarea dreptului nostru de autor si va angajeaza raspunderea!
X
Senatul a adoptat saptamana aceasta proiectul pentru modificarea Legii nr. 81/2018 privind reglementarea activitatii de telemunca, in sensul flexibilizarii relatiilor de munca desfasurate in aceste conditii.
 
Proiectul isi doreste sa elimine obligatia ca angajatul sa isi desfasoare activitatea doar dintr-un punct fix de munca, precum si obligatia deplasarilor pentru a prelua documente care pot fi transmise si in mod electronic. 

 
 
 "In domeniul securitatii si sanatatii in munca a telesalariatului, exista in prezent o serie de anomalii in legislatia aferenta telemuncii dintre care obligatia angajatorului de a asigura instruirea in domeniul securitatii si sanatatii in munca adecvata locului de desfasurare a telemuncii, ori tocmai aceasta este esenta telemuncii - faptul ca angajatul nu are un loc de munca specific, prin utilizarea instrumentelor IT&C putandu-si desfasura activitatea din orice locatie respectiv in oricate zile din luna doreste", se arata in Expunerea de motive.
 
Odata cu noile modificari, potrivit expunerii de motive, se doreste eliminarea unor prevederi "desuete, inaplicabile in raport cu sensul activitatii de telemunca din legislatia actuala, simplificarea si adaptarea realitatilor curente a activitatii de telemunca".
 
Conform proiectului adoptat, angajatorul este in drept sa verifice activitatea telesalariatului prin utilizarea tehnologiei informatiei si comunicatiilor, in conditiile stabilite prin contractul individual de munca, regulamentul intern si/sau contractul colectiv de munca aplicabil, in conditiile legii. 
 
O noutate in ce priveste adoptarea proiectului consta intr-un amendament care vine la pachet cu nenumarate potentiale amenzi noi pentru angajatorii cu salariati in telemunca, mai ales daca acestia nu respecta reglementarile in domeniul SSM
 
"Nerespectarea prevederilor referitoare la obligatia angajatorului de a asigura conditii pentru ca telesalariatul sa primeasca o instruire suficienta si adecvata in domeniul securitatii si sanatatii in munca, in special sub forma de informatii si instructiuni de lucru privind utilizarea echipamentelor cu ecran de vizualizare: la angajare, la introducerea unui nou echipament de munca, la introducerea oricarei noi proceduri de lucru, se sanctioneaza cu amenda de 2.000 lei", mentioneaza noul amendament. 
 
 
Forma initiala a proiectului poate fi consultata aici
 
 
 
 
 

NOUTATI din Legislatia muncii

Ce modificari a adus celebra Lege nr. 283/2022?


Legea nr. 283/2022 a creat mai multe probleme decat a rezolvat!

Parcurgeti Caietul Seminarului National de Legislatia Muncii!
Contine noutatile legislative aplicabile in 2023, implicatii, controverse, solutii, comentarii, intrebari si raspunsuri!

Raspunsuri impecabile la 4 mari intrebari:

1) Ce modificari a adus celebra Lege nr. 283/2022?  
2) Care sunt implicatiile, inclusiv cele foarte subtile, ale acestor modificari?
3) La ce alte aspecte legate de legislatia muncii trebuie sa fiti foarte atent in aceasta perioada?
4) Cu ce situatii sensibile e posibil sa va confruntati in 2023?

...Vezi AICI detaliile complete <<

de Ioana Pavel


Citeste mai multe articole pe aceeasi tema:
instruire ssm telemuncaproiect telemuncaamenzi 2000 lei telemunca

Data aparitiei: 06 Mai 2021
Cat de utila va este aceasta informatie?
Noteaza folosind stelele
Rating:

Amenzi NOI pentru angajatorii cu salariati in telemunca. 2.000 lei amenda pentru fiecare conditie nerespectata Nota: 5 din 5 - 2 voturi.
Urmareste-ne pe Google News

Sfaturi de la Experti - Intrebari si Raspunsuri

 
Societate cooperativa. Conventie de munca. CIMIntrebare: Societatea Cooperativa Mestesugareasca X, are in totalitate 12 angajati: Un nr de 11 angajati au contract individual de munca (CIM) si 1 angajat are conventie individuala de munca (CIV specifica cooperatiei) Angajatul cu CIV are functia de administrator dar este si unul din cei 5 asociati aii Societatii Cooperative Mestesugaresti X Intrebare: Poate angajatul sa ramana asociat la SCM X dar sa treaca de la la CIV la CIM cu transmitere in Revisal? Cum trebuie procedat?
vezi AICI raspunsul specialistilor <<
 
Concediu fara plata dupa CCCIntrebare: Avem o salariata care are contractul de munca suspendat pentru Concediu crestere si ingrijire copil pana la varsta de 2 ani - pentru al 2-lea copil, suspendare care expira la data de 07.07.2023. Salariata ne anunta ca ar fi insarcinata cu al 3 -lea copil si ne intreba daca putem sa o trecem in concediu fara salariu pana la data cand va naste copilul al 3 lea? Mentionam ca NU a prezentat pana in prezent un document de la medicul de familie ca ar fi insarcinata. Va rugam sa ne spuneti, cum ar...
vezi AICI raspunsul specialistilor <<


Descarca GRATUIT
“MODIFICARILE aparute in Codul Muncii. TOP 10 Studii de caz”

exclusiv abonatilor la newsletterul gratuit E-News LegislatiaMuncii.
Rentrop ∧ Straton

 

 

Atentie la Controalele ITM!

Descarcati gratuit Raportul Special

"MODIFICARILE aparute in Codul Muncii. TOP 10 Studii de caz"
MODIFICARILE aparute in Codul Muncii. TOP 10 Studii de caz

Da, vreau informatii despre produsele Rentrop&Straton. Sunt de acord ca datele personale sa fie prelucrate conform Regulamentului UE 679/2016


 


 
Atentie la Controalele ITM!
Descarcati gratuit Raportul Special

"MODIFICARILE aparute in Codul Muncii. TOP 10 Studii de caz"

Da, vreau informatii despre produsele Rentrop&Straton. Sunt de acord ca datele personale sa fie prelucrate conform Regulamentului UE 679/2016
[x]