Impozit redus la jumatate pentru IMM-uri. Ce cred cei vizati de noile schimabri

Taxe si ImpoziteIMM-urireducerea impozituluiimpozit venituri microintreprinderi
Copierea de continut din prezentul site este supusa regulilor precizate in Termeni si conditii! Click aici.
Prin utilizarea siteului sunteti de acord, in mod implicit cu Termenii si conditiile! Orice abatere de la acestea constituie incalcarea dreptului nostru de autor si va angajeaza raspunderea!
X


CNIPMMR a prezentat recent o analiza comparativa a impactului reducerii impozitului pe venitul microintreprinderilor de la 3% la 1,5%.

In primul, CNIPMMR saluta implicarea Doamnei Maria Grapini, ministru delegat pentru intreprinderi mici si mijlocii, mediu de afaceri si turism, si initiativa realizarii de catre Ministerul Finantelor a unui studiu de impact pentru reducerea impozitului pe venitul microintreprinderilor de la 3% la 1,5%.

CNIPMMR considera ca reducerea la jumatate a impozitului pe venitul microintreprinderilor este o masura binevenita, deoarece:


    Se transmite un semnal pozitiv asupra preocuparilor Guvernului privind situatia microintreprinderilor;

    Se diminueaza posibilele efecte negative ale aplicarii impozitului de 3% pe veniturile microintreprinderilor;

    Se reduce numarul microintreprinderilor direct afectate de masura impozitarii.


De asemenea, CNIPMMR formuleaza urmatoarele propuneri, care sa fie operationalizate concomitent cu reducerea impozitului pe venitul microintreprinderilor la 1,5%:

1. Pastrarea caracterului optional pentru intreprinderile nou infiintate (sub 2 ani). Aceasta prevedere ar actiona favorabil in cel putin trei moduri majore:


-    eliminarea unei potentiale bariere de intrare pe piata;

-    capitalizarea start-up-urilor si

-    facilitarea realizarii de investitii.


2. Pastrarea caracterului optional pentru intreprinderile cu pierderi in anul curent, dar care au inregistrat profit in cel putin trei din ultimii cinci ani anteriori. Aceasta prevedere deosebit de importanta in contextul economic actual (post-criza), ofera posibilitatea redresarii agentilor economici care parcurg o perioada dificila din punct de vedere economic, dar care au perspective pe piata in care actioneaza.

3. Introducerea scutirii de la plata impozitului pe veniturile microintreprinderilor pentru organizatiile care realizeaza investitii ce depasesc nivelul impozitului. Crearea unui fond la nivelul microintreprinderilor care sa fie alimentat cu valoarea impozitului pe venituri, el fiind stigmatizat doar pentru investitii: active fizice, active intangibile, investitii in resursa umana, investitii in dezvoltarea bazei de cunostinte intrepenorial-manageriale etc.

4. Pastrarea caracterului optional pentru intreprinderile al caror salariu mediu brut din organizatie este la cel putin 70% din media castigului salarial brut din sectorul economic in care isi realizaza preponderant veniturile. Astfel, se vor obtine venituri suplimentare din diminuarea muncii nefiscalizate.

Sursa: Biroul de presa al CNIPMMR


NOUTATI din Legislatia muncii

NOU: Webinar Declaratia 112. Aspecte esentiale in 2024!


Prin Ordinul ANAF nr. 1.994/880/1.181/4.594/2023 a fost aprobat un nou model al Declaratiei 112 referitoare la plata contributiilor sociale, a impozitului pe venit si evidenta nominala a persoanelor asigurate.

Atentie, gestionarea noului model al D 112 nu este deloc facila!

Iata de ce va invitam in data de 17 mai sa participati online la webinarul Declaratia 112. Aspecte esentiale in 2024 in cadrul caruia expertul Luminita Obaciu va limpezi cu profesionalism neclaritatile, cu accent pe subiectele care creeaza cele mai mari dificultati in practica!



...Vezi AICI detalii complete <<

de Legislatia Muncii


Citeste mai multe articole pe aceeasi tema:
Taxe si ImpoziteIMM-urireducerea impozituluiimpozit venituri microintreprinderi

Data aparitiei: 21 Mai 2013
Cat de utila va este aceasta informatie?
Noteaza folosind stelele
Rating:

Impozit redus la jumatate pentru IMM-uri. Ce cred cei vizati de noile schimabri Nota: 5 din 5 - 1 vot.
Urmareste-ne pe Google News

Sfaturi de la Experti - Intrebari si Raspunsuri

 
Dovada veniturilor. Adeverinta pentru pensieIntrebare: De la aparitia Legii 360/2023, primim solicitari de la angajati in care ne cere o adeverinta de vechime cu veniturile defalcate pe categorii: salariu de incadrare, regie, acord, sporuri diverse, prime, salariu brut, incasate incepand cu anul 1986 pana in 2001, din statele aflate in arhiva nu reusim sa identficam daca toate aceste venituri au fost supuse contributiei de pensie. Stim sigur ca societatea si-a achitat intotdeauna contributiile catre buget in conformitate cu legea in vigoare din...
vezi AICI raspunsul specialistilor <<
 
Deducerea personala in luna angajariiIntrebare: Un angajat isi schimba locul de munca in cursul lunii, Astfel, pana in 10 aprilie lucreaza la angajatorul X si din 11 aprilie lucreaza la angajatorul Y. Poate beneficia de deducere in ambele locuri?
vezi AICI raspunsul specialistilor <<


Descarca GRATUIT
“Noutati despre Regulamentul Intern si CCM in 2024 - Legislatie si studii de caz”

exclusiv abonatilor la newsletterul gratuit E-News LegislatiaMuncii.
Rentrop ∧ Straton

 

 

Atentie la Controalele ITM!

Descarcati gratuit Raportul Special

"Noutati despre Regulamentul Intern si CCM in 2024 - Legislatie si studii de caz"
Noutati despre Regulamentul Intern si CCM in 2024 - Legislatie si studii de caz

Da, vreau informatii despre produsele Rentrop&Straton. Sunt de acord ca datele personale sa fie prelucrate conform Regulamentului UE 679/2016


 


 
Atentie la Controalele ITM!
Descarcati gratuit Raportul Special

"Noutati despre Regulamentul Intern si CCM in 2024 - Legislatie si studii de caz"

Da, vreau informatii despre produsele Rentrop&Straton. Sunt de acord ca datele personale sa fie prelucrate conform Regulamentului UE 679/2016
[x]