CNIPMMR a prezentat recent o analiza comparativa a impactului reducerii impozitului pe venitul microintreprinderilor de la 3% la 1,5%.
In primul, CNIPMMR saluta implicarea Doamnei Maria Grapini, ministru delegat pentru intreprinderi mici si mijlocii, mediu de afaceri si turism, si initiativa realizarii de catre Ministerul Finantelor a unui studiu de impact pentru reducerea impozitului pe venitul microintreprinderilor de la 3% la 1,5%.
CNIPMMR considera ca reducerea la jumatate a impozitului pe venitul microintreprinderilor este o masura binevenita, deoarece:
Se transmite un semnal pozitiv asupra preocuparilor Guvernului privind situatia microintreprinderilor;
Noua lege a pensiilor Ghid practic
Instruire si testare SSM 5 modele de teste si instructiuni proprii SSM
Portal Codul Muncii
Se diminueaza posibilele efecte negative ale aplicarii impozitului de 3% pe veniturile microintreprinderilor;
Se reduce numarul microintreprinderilor direct afectate de masura impozitarii.
De asemenea, CNIPMMR formuleaza urmatoarele propuneri, care sa fie operationalizate concomitent cu reducerea impozitului pe venitul microintreprinderilor la 1,5%:
1. Pastrarea caracterului optional pentru intreprinderile nou infiintate (sub 2 ani). Aceasta prevedere ar actiona favorabil in cel putin trei moduri majore:
- eliminarea unei potentiale bariere de intrare pe piata;
- capitalizarea start-up-urilor si
- facilitarea realizarii de investitii.
2. Pastrarea caracterului optional pentru intreprinderile cu pierderi in anul curent, dar care au inregistrat profit in cel putin trei din ultimii cinci ani anteriori. Aceasta prevedere deosebit de importanta in contextul economic actual (post-criza), ofera posibilitatea redresarii agentilor economici care parcurg o perioada dificila din punct de vedere economic, dar care au perspective pe piata in care actioneaza.
3. Introducerea scutirii de la plata impozitului pe veniturile microintreprinderilor pentru organizatiile care realizeaza investitii ce depasesc nivelul impozitului. Crearea unui fond la nivelul microintreprinderilor care sa fie alimentat cu valoarea impozitului pe venituri, el fiind stigmatizat doar pentru investitii: active fizice, active intangibile, investitii in resursa umana, investitii in dezvoltarea bazei de cunostinte intrepenorial-manageriale etc.
4. Pastrarea caracterului optional pentru intreprinderile al caror salariu mediu brut din organizatie este la cel putin 70% din media castigului salarial brut din sectorul economic in care isi realizaza preponderant veniturile. Astfel, se vor obtine venituri suplimentare din diminuarea muncii nefiscalizate.
Sursa: Biroul de presa al CNIPMMR