Consiliul National al Intreprinderilor Private Mici si Mijlocii din Romania (CNIPMMR) a realizat in perioada: 18 aprilie - 8 mai 2013 o consultare a IMM-urilor privind limitarea platilor in numerar intre societati comerciale, sub forma unui sondaj derulat prin intermediul portalului www.immromania.ro si la nivelul membrilor portalului si ai CNIPMMR.
La intrebarea: "Considerati ca masura limitarii platilor in numerar intre societatile comerciale la 2.000 lei va avea efecte pozitive asupra dvs. si asupra mediului de afaceri?", 92% dintre respondenti considera ca se vor inregistra efecte negative.
Masura limitarii platilor in numerar intre societatile comerciale
La intrebarea: "Ati intampinat dificultati in activitate in aplicarea plafonului stabilit pentru platile in numerar sau pentru eliminarea platilor fragmentate in numerar catre furnizorii de bunuri si servicii?", 88% dintre intreprinzatorii chestionati au sustinut ca au intampinat dificultati (64% in mare masura, 24% in mica masura) si doar 12% dintre respondenti nu au avut dificultati.
Dificultati in activitate in aplicarea plafonului stabilit pentru platile in numerar
Apararea Impotriva Incendiilor - Ghid Practic
Noua lege a pensiilor Ghid practic
Consilier - Codul Muncii abonament 12 actualizari
Referitor la plafonul maxim considerat de IMM-uri a fi corespunzator si functional pentru plata in numerar catre persoanele juridice, 81,14% dintre respondenti considera corespunzator un plafon peste 5000 lei a plafonului de casa (65,14% considera corespunzator plafonul de 10.000 lei).
Plafonul maxim considerat de IMM-uri a fi corespunzator
Referitor la necesitatea cresterii plafonului platilor in numerar, 94% dintre respondenti au sustinut acest lucru, raspunsurile vizand:
Comisioane bancare foarte mari;
Reducerea termenelor de incasare a platilor;
Riscurile legate de fraudele informatice privind utilizarea sistemelor de internet banking;
Limitarea libertatii de decizie asupra administarii afacerii.
Necesitatea cresterii plafonului platilor in numerar
II. Propunerile CNIPMMR privind limitarea platilor in numerar intre societati comerciale
Valorificand pozitiile membrilor sai si ale respondentilor la chestionar, CNIPMMR sustine necesitatea cresterii plafonului platilor in numerar intre societatile comerciale la 10.000 lei pentru IMM-uri sau macar mentinerea plafonului actual, avand in vedere:
Comisioane bancare foarte mari;
Necesitatea reducerii termenelor de incasare a platilor si asigurarea rapida a lichiditatilor;
Plafoanele similare din celelalte state membre ale UE (exp. Franta 3000 euro, Spania 2500 euro).
In paralel, CNIPMMR propune adoptarea unor masuri care sa simplifice si sa promoveze platile bancare ale IMM-urilor:
Extinderea sistemului de ATM si POS-uri al sistemului bancar in toate localitatile Romaniei fara nici o exceptie.
Acordarea de stimulente fiscale societatilor comerciale care realizeaza operatiuni in exclusivitate prin sistemul bancar (deductibilitate suplimentara de 2% pentru calculul impozitului pe profit/venit).
Dotarea tuturor unitatilor comerciale/deservire cu POS-uri pentru a se putea face plata cu card bancar.
Colaborarea cu sistemul bancar pentru elaborarea unor instrumente de stimulare a IMM-urilor pentru utilizarea cardurilor bancare:
Emiterea, gestionarea si platile cu cardul pentru IMM-uri cu comisioane reduse;
Oferirea de facilitati sau bonusuri pentru societatile comerciale care utilizeaza sistemul bancar in majoritatea operatiunilor (carduri bancare, plata cu OP, plata prin internet, etc.).
Simplificarea procedurilor fiscal-contabile de evidenta a operatiunilor prin sistem bancar (orice plata cu card sa fie considerata implicit o cheltuiala a societatii comerciale), la fel cum sunt recunoscute si in alte tari membre UE.
Sursa: IMMRomania.ro si Biroul de presa al CNIPMMR