Cresc pensiile: plafonul pentru deducere se mareste la 3.000 de lei

plafon deducere pensii 3000 de leicreste plafonul deducere pensiiart. 100 legea nr.227/2015
Cresc pensiile: plafonul pentru deducere se mareste la 3.000 de lei
Copierea de continut din prezentul site este supusa regulilor precizate in Termeni si conditii! Click aici.
Prin utilizarea siteului sunteti de acord, in mod implicit cu Termenii si conditiile! Orice abatere de la acestea constituie incalcarea dreptului nostru de autor si va angajeaza raspunderea!
X

Un nou proiect de lege are in vedere modificarea alin.(1) al art.100 din Legea nr.227/2015 privind Codul fiscal, asa ca plafonul pentru deducere, in cazul pensiilor, s-ar putea mari la 3.000 lei.
 
Proiectul a fost initiat de o serie de deputati PNL, fiind depus recent la Senat, pentru dezbatere.
 
Va reamintim ca venitul impozabil lunar din pensii se stabileste prin deducerea din venitul din pensie a sumei neimpozabile lunare de 2.000 lei si, dupa caz, a contributiei de asigurari sociale de sanatate datorata potrivit prevederilor titlului V - Contributii sociale obligatorii, din legea pensiilor. 
 
Ultima actualizare a acestui plafon s-a realizat prin Legea nr. 2 din 12 ianuarie 2017 pentru modificarea si completarea Legii nr. 227/2015 privind Codul fiscal si pentru modificarea Legii nr. 9512006 privind reforrna in domeniul sanatatii, de la o valoare initiala de 1.050 lei, la 2.000 lei.
 
"In ultimii 5 ani, insa, nu au mai intervenit ajustari asupra acestui plafon care stabileste venitul impozabil lunar din pensii, desi inflatia anuala a variat intre 3% si peste 14%. Mai mult decat atat, majorarile succesive alc punctului de pensie operate in perioada 2017-2022, au determinat cresterea veniturilor din pensii peste plafonul de 2.000 de lei pentru multi pensionari, majorari care, in parte, au fost sterilizate de aplicarea impozitului lunar din pensii pentru sumele care depaseau nivelul de 2.000 de lei.
 
In contextul cresterii accelerate a preturilor de consum si al erodarii puterii de cumparare a persoanelor varstnice cu pensii mici, propunem majorarea de la 2.000 de lei la 3.000 de lei a sumei prevazute la alin.(1) al art.100, ca forma de compensare partiala a inflatiei din ultima perioada," se arata in expunerea de motive a initiativei mentionate mai sus.
 
Masura are un impact bugetar brut estimat de aproximativ 87,49 milioane lei lunar, impact bugetar care va fi acoperiticompensat in integralitate din:
 
- cresterea veniturilor bugetului de stat, peste prognoze, din urmatoarele surse fiscale: TVA, alte taxe si impozite fiscale. De asemenea, masura va genera stimularea/mentinerea consumului agregat al populatiei varstnice si o valoare mai mare a veniturilor bugetare.
 
- cresterca veniturilor bugetului general consolidat in prima parte a anului 2022, in special pentru urmatoarele categorii de venituri: impozitul pe salarii si venit (+18,4% in primele 6 luni); contributii de asigurari (+ 9,7% in primele 6 luni). Aceasta crestere a veniturilor, care este superioara prognozelor carc au stat la baza fundamentarii bugetului de stat pentru anul 2022, permite implementarea majorarii plafonului de venit neimpozabil din pensii inca din cursut anului 2022.
 
Daca legea va intra in vigoare, va avea urmatorul text:
 
Articol unic - Alineatul (1) al art.lOO din Legea nr.227 din 8 septembrie 2015 privind Codul fiscal, publicata in Monitorul oficial al Romaniei, Partea I, nr. 688
din 10 septembrie 2015, cu modificarile si completarile ulterioare, se modifica si va avea urmatorul cuprins:
 
”(l)Venitul impozabil lunar din pensii se stabileste prin deducerea din venitul din pensie a sumei neimpozabile lunare de 3.000 lei si, dupa caz, a contributiei de asigurari sociale de sanatate datorata potrivit prevederilor titlului V - Contributii sociale obligatorii.”
 
In momentul de fata legea NU este inca in vigoare, are nevoie de votul favorabil al Parlamentului pentru a merge mai departe.
 
Sursa foto: Digi24

NOUTATI din Legislatia muncii

NOU! S-a modificat legislatia privind acordarea diurnei in 2024!


Principala modificare a fost introdusa prin OG 16!

Este o modificare care creeaza neclaritati majore in situatii practice care privesc:
1) incadrarea deplasarii salariatului in delegare sau in deplasare la locul de munca
2) stabilirea plafonului neimpozabil in functie de incadrarea deplasarii pentru toti salariatii
3) stabilirea plafonului neimpozabil al indemnizatiilor cuvenite soferilor

Descoperiti alte noutati in Diurna legala in Romania si in strainatate.

...Vezi AICI detalii complete <<

de Mara Dobrin


Citeste mai multe articole pe aceeasi tema:
plafon deducere pensii 3000 de leicreste plafonul deducere pensiiart. 100 legea nr.227/2015

Data aparitiei: 20 Septembrie 2022
Cat de utila va este aceasta informatie?
Noteaza folosind stelele
Rating:

Cresc pensiile: plafonul pentru deducere se mareste la 3.000 de lei Nota: 4.2 din 5 - 5 voturi.
Urmareste-ne pe Google News

Sfaturi de la Experti - Intrebari si Raspunsuri

 
Fisa postului pentru Asistent Director GeneralIntrebare: Am nevoie de fisa postului pentru Responsabil Functiune (cod COR 243217), ma poate ajuta cineva?
vezi AICI raspunsul specialistilor <<
 
Stabilire si retribuire posturi intr-o societateIntrebare: Va rog sa imi prezentati baza legala daca o firma cu activitate principala in fabricarea pieselor de autovehicule poate angaja mai multe persoane (5 Manageri financiari si 2 Contabili sefi) pentru aceeasi functie de conducere, avand aceeasi fisa de post, cu atributii similare dar cu salarii diferite.
vezi AICI raspunsul specialistilor <<


Descarca GRATUIT
“Noutati despre Regulamentul Intern si CCM in 2024 - Legislatie si studii de caz”

exclusiv abonatilor la newsletterul gratuit E-News LegislatiaMuncii.
Rentrop ∧ Straton

 

 

Atentie la Controalele ITM!

Descarcati gratuit Raportul Special

"Noutati despre Regulamentul Intern si CCM in 2024 - Legislatie si studii de caz"
Noutati despre Regulamentul Intern si CCM in 2024 - Legislatie si studii de caz

Da, vreau informatii despre produsele Rentrop&Straton. Sunt de acord ca datele personale sa fie prelucrate conform Regulamentului UE 679/2016


 

 

 
 
 



 
Atentie la Controalele ITM!
Descarcati gratuit Raportul Special

"Noutati despre Regulamentul Intern si CCM in 2024 - Legislatie si studii de caz"

Da, vreau informatii despre produsele Rentrop&Straton. Sunt de acord ca datele personale sa fie prelucrate conform Regulamentului UE 679/2016
[x]