Din ce in ce mai multi angajati romani devin sau vor sa devina antreprenori. Conform celui mai recent studiu EY, peste 60% dintre antreprenorii romani au varsta intre 25 si 35 de ani, aproape 20% au peste 35 de ani si peste 10% au varsta sub 25 de ani.
Cat muncesc si cat castiga antreprenorii romani?
Rezultatele indica faptul ca antreprenorii romani lucreaza cu peste 20% mai mult decat angajatii cu norma intreaga. Raportat la media europeana de 41 de ore de lucru pe saptamana, antreprenorii romani dedica aproximativ 10 ore zilnic afacerii proprii. Dintre acestia, aproape 30% lucreaza chiar mai mult de 10 ore zilnic, ajungand pana la 18 ore.
Cu toate ca dedica un numar mai mare de ore muncii, antreprenorii din Romania au venituri mai mici in comparatie cu antreprenorii europeni. 38% dintre respondenti obtin un venit lunar sub 500 de euro, in timp ce doar 11% castiga mai mult de 2000 de euro pe luna.
Ce surse de finantare folosesc antreprenorii?
Ghid practic de Securitate si Sanatate in Munca
Consilier - Codul Muncii abonament 12 actualizari
Noua lege a pensiilor Ghid practic
Aproape 70% dintre participantii la studiu se bazeaza pe fondurile proprii, care includ economiile personale, sumele incasate la alte locuri de munca si imprumuturile pentru nevoi personale. Fondurile europene si finantarile oferite de stat se situeaza pe locul al doilea, ca importanta.
Dintre acestia, 15% intentioneaza sa acceseze fonduri europene in acest an, iar 13% sunt interesati de programele guvernamentale specifice.
Impozitarea muncii afecteaza negativ startup-urile
Atat antreprenorii cu experienta, cat si cei incepatori, indica birocratia drept cel mai mare obstacol in dezvoltarea afacerilor proprii. Neclaritatile legislative si legislatia stufoasa ingreuneaza activitatea de antreprenoriat si limiteaza initiativele in acest sens. Ce isi doresc antreprenorii romani?
- scaderea impozitarii muncii pentru startup-uri
- relaxare fiscala generala la nivelul firmelor
- reducerea birocratiei
- extinderea si imbunatatirea programelor de finantare la nivel guvernamental
- crearea unor institutii care sa acorde consultanta legislativa pentru startup-uri
- digitalizarea institutiilor, pentru eficientizarea platilor si o informare mai rapida
Rezultatele studiului indica faptul ca cei mai multi antreprenori considera ca fiind necesare:
- scaderea impozitarii muncii pentru angajati si angajatori (78%)
- simplificarea reglementarilor pentru afacerile de tip startup (78%)
- scaderea impozitarii veniturilor startup-urilor (74%)
Sursa: www.eyromania.ro