Anul 2013 a fost desemnat in mod oficial ca "Anul european al cetatenilor, dupa ce decizia a fost publicata pe 23 noiembrie in Jurnalul Oficial al UE, ca urmare a adoptarii de catre Parlamentul European si Consiliu a unei propuneri a Comisiei din august 2011. La 20 de ani de la introducerea cetateniei UE, anul 2013 se va concentra atat pe ceea ce s-a realizat deja pentru cetateni, cat si pe oferirea unui raspuns la asteptarile acestora in ceea ce priveste viitorul.
Evenimentele care vor avea loc pe parcursul Anului european vor explica modul in care oamenii pot beneficia in mod direct de drepturile lor in UE, precum si politicile si programele existente. De asemenea, Anul european va stimula organizarea, la nivelul UE, a unei dezbateri cu cetatenii cu privire la modul in care ar trebui sa arate Uniunea Europeana in viitor si la reformele necesare pentru imbunatatirea vietii de zi cu zi.
Anul european al cetatenilor coincide cu cea de a 20-a aniversare a instituirii cetateniei Uniunii, cu ocazia intrarii in vigoare a Tratatului de la Maastricht in 1993. 2013 va fi, de asemenea, anul in care Comisia va adopta urmatorul sau raport privind cetatenia UE, care va prezenta initiative specifice suplimentare ale UE pentru eliminarea obstacolelor ramase care impiedica cetatenii sa beneficieze pe deplin de drepturile lor. Anul care precede alegerile europene din 2014 reprezinta, de asemenea, momentul potrivit pentru o dezbatere ampla privind viitorul.
Ghidul angajatului Codul muncii in interesul tau
Ghid practic de Securitate si Sanatate in Munca
Noua lege a pensiilor Ghid practic
Sursa: costelgilca.ro