Legea pensiilor 2016 actualizata
"Este unul dintre obiectivele cuprinse in programul de guvernare, de a face un sistem de pensii in Romania care sa fie sustenabil.
Se lucreaza impreuna cu ASF. Pana la sfarsitul acestui an vom avea proiectul legii pensiilor ocupationale.
Proiectul pensiilor ocupationale, al patrulea pilon cum l-am numit, implica definirea foarte clara a sectoarelor de activitate, o colaborare, o cooperare si o viziune comuna intre partenerii sociali, intre patronate si sindicate, pentru ca numai in felul acesta se poate aplica", a explica Rovana Plumb.
Ghid complet Instructiuni proprii de securitate a muncii
Ghid practic de Securitate si Sanatate in Munca
Contractul de Munca 160 de formulare EDITABILE obligatorii prin lege
Hartuirea si discriminarea la locul de munca Legislatie explicata si studii de caz
Cu toate acestea, Rovana Plumb a declarat ca Romania va avea pensii ocupationale, insa nu anul acesta. Cel mai probabil, pensiile ocupationale vor fi introduse din 2016 sau din 2017.
Va amintim faptul ca in cursul anului 2014, se preconiza faptul ca pensiile ocupationale ar putea aduce majorari semnificative la veniturile pensionarilor.
Pensia ocupationala este pensia obtinuta pe principiul contributivitatii, in completarea pensiei din sistemul public. Pensia ocupationala ar putea fi o suma platita in mod suplimentar fata de pensia obtinuta in sistemul publice. De pensia ocupationala vor benefia si angajatii din sectorul public si cei din sectorul privat.
Conditia esentiala era ca acestia sa contribuie minim 7 ani la un fond special, pe perioada in care intretin raporturi de munca.
Aceasta contributie ar fi scutita de taxe si impozite.
Conform proiectului, maxim 15% din salariul brut ar urma sa fie directionat catre acest sistem de pensii ocupationale, pensii ce vor putea fi ridicate de romanii care au contributi la sistem, dupa ce implinesc varsta de 60 de ani. Aceste pensii ar putea creste veniturile pensionarilor in mod considerabil.
Conform initiatorilor acestei propuneri legislative, sistemul de fata ar putea ajuta romanii sa puna bani deoparte iar pilonul I de pensii ar putea fi ajutat prin scaderea presiunilor deja existente.
Cum se iau banii din pensia privata obligatorie, Pilonul II? Toti odata sau esalonat?
Cum aflu unde am pensia privata pilonul II? Afla acum
Pensii obligatorii administrate privat - Pilonul II
Ghid Pensii 2015: Asigurarile obligatorii si asigurarile facultative
Legea Pensiilor 2015