Sistemul de TVA al UE, mai bine echipat pentru a ajuta intreprinderile mici sa creasca

sistemul tvasistem tva imm-urisectorul comertului electroniccombatere fraude sistem electronic
Copierea de continut din prezentul site este supusa regulilor precizate in Termeni si conditii! Click aici.
Prin utilizarea siteului sunteti de acord, in mod implicit cu Termenii si conditiile! Orice abatere de la acestea constituie incalcarea dreptului nostru de autor si va angajeaza raspunderea!
X
Sistemul de TVA al UE va fi mai bine echipat pentru a face fata fraudelor din sectorul comertului electronic, ca urmare a noilor norme convenite astazi de statele membre. Acordul va pune la dispozitia autoritatilor antifrauda, pentru prima data, date relevante cu privire la achizitiile online pentru a le ajuta in lupta lor impotriva fraudelor in materie de TVA din acest sector, estimate la aproximativ 5 miliarde EUR pe an in UE.

Alte decizii adoptate astazi de ministrii de finante ai UE in domeniul TVA vor contribui la reducerea birocratiei pentru IMM-uri si vor simplifica normele in materie de TVA si de accize pentru fortele armate ale statelor membre ale UE.

„Prin intermediul unei serii de propuneri realizate pe parcursul ultimilor cinci ani, actuala Comisie a construit metodic un pachet de masuri vizand simplificarea sistemului de TVA al UE, reducerea posibilitatilor de frauda si facilitarea activitatilor comerciale licite. Este clar ca statele membre sunt de aceeasi parere in ceea ce priveste aceste obiective si sper ca aceasta dinamica poate duce la o reforma ampla a intregii legislatii care sta la baza sistemului” a declarat Pierre Moscovici, comisar pentru afaceri economice si financiare, impozitare si vama.


Datele privind platile in scop de TVA vor contribui la combaterea fraudelor in sectorul comertului electronic

Noile norme convenite vor intari capacitatea statelor membre de a lupta impotriva fraudelor in materie de TVA din domeniul comertului electronic, asigurand faptul ca expertii antifrauda din statele membre ale UE au acces la datele relevante referitoare la TVA detinute de intermediarii de plati, cum ar fi furnizorii de carduri de credit si de debitare directa, care faciliteaza peste 90 % din achizitiile online in UE. In mod practic: prestatorii de servicii de plata vor avea obligatia de a furniza autoritatilor din statele membre anumite date privind platile conexe vanzarilor transfrontaliere, pe care specialistii antifrauda (reteaua Eurofisc) le pot apoi accesa si analiza.


La randul lor, vanzatorii online atat din UE, cat si din afara UE, vor putea fi identificati atunci cand nu respecta obligatiile in materie de TVA.

Dispozitii similare care sunt in vigoare in unele state membre si in alte tari au aratat deja modul in care o astfel de cooperare poate avea un efect tangibil in combaterea fraudelor din sectorul comertului electronic. Noile norme vor trebui acum sa fie confirmate de Parlamentul European inainte de intrarea in vigoare in ianuarie 2024.


Norme simplificate in materie de TVA pentru IMM-uri

Ministrii de finante din UE au ajuns, de asemenea, la un acord politic cu privire la o actualizare a normelor speciale deja existente in materie de TVA pentru IMM-urile din UE, oferind mai multe oportunitati pentru activitatile transfrontaliere. Noul regim ar trebui sa reduca birocratia si sarcinile administrative pentru intreprinderile mici si sa creeze conditii de concurenta echitabile pentru intreprinderi, indiferent de locul in care sunt stabilite in UE, avand in vedere ca un mozaic de abordari la nivelul UE inseamna ca pragurile pentru a beneficia de scutirea de TVA variaza.

Noile norme vor asigura un prag uniform al cifrei de afaceri de 85 000 EUR pentru societatile care desfasoara activitati economice numai in statul lor membru si un prag de 100 000 EUR la nivelul UE pentru cifra de afaceri a IMM-urilor care desfasoara activitati comerciale transfrontaliere, pentru a fi eligibile pentru scutire in alt stat membru. IMM-urile eligibile vor fi in masura sa beneficieze de simplificari suplimentare in ceea ce priveste obligatiile in materie de TVA, cum ar fi inregistrarea si raportarea. Noul sistem imbunatatit de TVA pentru IMM-uri ar trebui sa intre in vigoare in ianuarie 2024.


Simplificari in materie de TVA pentru fortele armate ale statelor membre

Comisia Europeana a salutat, de asemenea, acordul de privind masurile de scutire fiscala pentru a facilita eforturile de aparare comuna in contextul politicii de securitate si aparare comune a UE (PSAC). Noile norme vor scuti livrarile catre fortele armate de taxa pe valoarea adaugata (TVA) si de accize atunci cand aceste forte sunt desfasurate in afara propriului stat membru si participa la un efort de aparare european.


...mai multe pe europa.eu >>>


NOUTATI din Legislatia muncii

NOU: Webinar Declaratia 112. Aspecte esentiale in 2024!


Prin Ordinul ANAF nr. 1.994/880/1.181/4.594/2023 a fost aprobat un nou model al Declaratiei 112 referitoare la plata contributiilor sociale, a impozitului pe venit si evidenta nominala a persoanelor asigurate.

Atentie, gestionarea noului model al D 112 nu este deloc facila!

Iata de ce va invitam in data de 17 mai sa participati online la webinarul Declaratia 112. Aspecte esentiale in 2024 in cadrul caruia expertul Luminita Obaciu va limpezi cu profesionalism neclaritatile, cu accent pe subiectele care creeaza cele mai mari dificultati in practica!



...Vezi AICI detalii complete <<

de Legislatia Muncii


Citeste mai multe articole pe aceeasi tema:
sistemul tvasistem tva imm-urisectorul comertului electroniccombatere fraude sistem electronic

Data aparitiei: 02 Ianuarie 2020
Cat de utila va este aceasta informatie?
Noteaza folosind stelele
Rating:

Sistemul de TVA al UE, mai bine echipat pentru a ajuta intreprinderile mici sa creasca Nota: 5 din 5 - 1 vot.
Urmareste-ne pe Google News

Sfaturi de la Experti - Intrebari si Raspunsuri

 
Criteri ide evaluare si obiective de performantaIntrebare: Va rugam sa ne lamuriti care este diferenta dintre criteriile de evaluare si obiectivele de perfomanta. Va rugam sa ne ajutati cu exemple pentru ambele notiuni. Cum putem stabili, programa si cuantifica obiectivele de perfomanta la evaluarea profesionala?
vezi AICI raspunsul specialistilor <<
 
Concediu fara plata pentru formare profesionalaIntrebare: In cazul concediului fara plata pentru formare profesionala (art. 151 Codul muncii), se suspenda in Revisal contractul de munca? Conf art. 153 Codul muncii Durata concediului pentru formare profesionala este asimilata unei perioade de munca efectiva in ceea ce priveste drepturile cuvenite salariatului, altele decat salariul.
vezi AICI raspunsul specialistilor <<


Descarca GRATUIT
“Noutati despre Regulamentul Intern si CCM in 2024 - Legislatie si studii de caz”

exclusiv abonatilor la newsletterul gratuit E-News LegislatiaMuncii.
Rentrop ∧ Straton

 

 

Atentie la Controalele ITM!

Descarcati gratuit Raportul Special

"Noutati despre Regulamentul Intern si CCM in 2024 - Legislatie si studii de caz"
Noutati despre Regulamentul Intern si CCM in 2024 - Legislatie si studii de caz

Da, vreau informatii despre produsele Rentrop&Straton. Sunt de acord ca datele personale sa fie prelucrate conform Regulamentului UE 679/2016


 

 

 
 
 



 
Atentie la Controalele ITM!
Descarcati gratuit Raportul Special

"Noutati despre Regulamentul Intern si CCM in 2024 - Legislatie si studii de caz"

Da, vreau informatii despre produsele Rentrop&Straton. Sunt de acord ca datele personale sa fie prelucrate conform Regulamentului UE 679/2016
[x]