Studiu de caz: Masuri de protectie la concedierea persoanei care revine din concediu crestere copil

Codul munciiLegea 132/2011OUG 111/2010concediu crestere copilconcediere
Copierea de continut din prezentul site este supusa regulilor precizate in Termeni si conditii! Click aici.
Prin utilizarea siteului sunteti de acord, in mod implicit cu Termenii si conditiile! Orice abatere de la acestea constituie incalcarea dreptului nostru de autor si va angajeaza raspunderea!
X

Valabil la 17.08.2011

Concedierea in cazul persoanelor care revin din concediu crestere copil este reglementata de o serie de dispozitii care au ca scop protejarea acestor persoane de catre eventualele abuzuri din partea angajatorului. Se da ca exemplu situatia in care anul trecut, o salariata (muncitor necalificat), s-a intors din concediul pentru ingrijirea copilului pana la implinirea varstei de 2 ani. Societatea doreste sa restructureze cateva posturi de muncitor necalificat din productie, fara sa fie vorba de o concediere colectiva. Are angajatorul dreptul de a include aceasta persoana in lista concedierilor? Prin ce reglementari este salariata in cauza protejata de concediere?

Salariata revenita din concediu crestere copil beneficiaza atat de drepturile stabilite prin acte normative, dar si de drepturile prevazute in contractul colectiv de munca aplicabil sau regulamentul intern al unitatii. Daca nu este prevazuta in favoarea salariatei, prin CCM aplicabil sau regulamentul intern, dreptul de a nu fi concediata pentru motive ce nu tin de persoana salariatului in temeiul art. 65 din Codul muncii dupa revenirea din CCC, atunci concedierea va putea fi dispusa numai in conditiile stabilite de legiuitor prin acte normative.

Potrivit dispozitiilor art. 25 alin. (2) din OUG 111/2010 privind concediul si indemnizatia lunara pentru cresterea copiilor, astfel cum a fost aprobata cu modificari de Legea 132/2011, este interzis angajatorului sa dispuna incetarea raporturilor de munca sau de serviciu in cazul:

a) salariatei/salariatului care se afla, dupa caz, in concediu crestere copil in varsta de pana la un an sau de pana la 2 ani, respectiv 3 ani, in cazul copilului cu handicap;
b) salariatei/salariatului care se afla in plata stimulentului de insertie prevazut la art. 7.

Alin. (3) din acelasi articol prevede ca interdictia prevazuta la alin. (2) se extinde, o singura data, cu pana la 6 luni dupa revenirea definitiva a salariatei/salariatului in unitate, iar alin. (4) mentioneaza ca prevederile alin. (2) si (3) nu se aplica in cazul concedierii pentru motive ce intervin ca urmare a reorganizarii judiciare sau a falimentului angajatorului, in conditiile legii.

Art. 1 din OUG 111/2010 astfel cum a fost aprobata cu modificari de Legea 132/2011 stabileste ca prevederile art. 2-29 reglementeaza drepturile care se acorda persoanelor ai caror copii se nasc incepand cu data de 1 ianuarie 2011, precum si celor aflate in situatiile prevazute la art. 8 alin. (2), incepand cu aceasta data.

Astfel, din aceste dispozitii legale intelegem ca persoanele ai caror copii se nasc incepand cu data de 1 ianuarie 2011 beneficiaza de drepturile prevazute de OUG 111/2010, deci si de dreptul de a nu fi concediate pana la 6 luni dupa revenirea in unitate, cu exceptia concedierii pentru motive ce intervin ca urmare a reorganizarii judiciare sau a falimentului angajatorului.

Art. 30 alin. (1) din OUG 111/2010 aprobata cu modificari de Legea 132/2011 prevede ca persoanele care au nascut sau nasc pana la data de 31 decembrie 2010 inclusiv, precum si cele care au adoptat sau adopta copilul, carora li s-a incredintat sau li se incredinteaza copilul in vederea adoptiei sau care au sau vor avea copilul in plasament, in plasament in regim de urgenta, cu exceptia asistentului maternal profesionist, ori care au fost sau urmeaza sa fie numite tutore pana la aceasta data beneficiaza de drepturile reglementate de OUG 148/2005, aprobata cu modificari si completari prin Legea 7/2007, cu modificarile si completarile ulterioare.

Asadar, in speta persoana a nascut pana la data de 31 decembrie 2010, asa incat beneficiaza de drepturile reglementate de OUG 148/2005, aprobata cu modificari si completari prin Legea 7/2007 , cu modificarile si completarile ulterioare, acte normative in care nu este prevazuta interdictia desfacerii CIM inainte de expirarea celor sase luni dupa revenirea salariatei in unitate din concediu crestere copil.

In ceea ce priveste pct. 3 referitor la interpretarea dispozitiilor art. 25 din OUG 111/2010 aprobata cu modificari de Legea 132/2011 referitoare la interdictia concedierii salariatei/salariatului care s-a aflat in concediu pentru cresterea copilului pe o perioada de pana la 6 luni dupa revenirea definitiva in unitate, apreciem ca aceasta interdictie vizeaza si situatia concedierii pentru motive care nu tin de persoana salariatului in temeiul art. 65 din Codul muncii, republicat, in raport de dispozitiile art. 25 alin. (4) din OUG 111/2010 aprobata cu modificari de Legea 132/2011 care stabilesc ca prevederile alin. (2) si (3) nu se aplica in cazul concedierii pentru motive ce intervin ca urmare a reorganizarii judiciare sau a falimentului angajatorului, in conditiile legii.

In concluzie, salariata revenita din concediu crestere copil poate fi concediata cu respectarea perioadei de preaviz si indeplinirea conditiilor legale de incetare a contractului de munca. Cu privire la masurile de protectie, salariata va putea beneficia de indemnizatie de somaj.

NOUTATI din Legislatie muncii

[Raluca Dimitriu] Webinar Probleme la incetarea CIM + modificari legislative


Legea nr. 360/2023 a adus noutati privind continuarea activitatii salariatilor pana la implinirea varstei de 70 de ani, iar Legea nr. 283/2022 a modificat substantial Codul muncii, introducand notiuni ca:

• zile libere platite pentru evenimente familiale deosebite;
• concediu de ingrijitor;
• absente de la locul de munca pentru situatii neprevazute.

Cum afecteaza aceste modificari legislative incetarea CIM?

Aflati raspunsul in cadrul Webinarului “Noi probleme practice privind incetarea CIM”.

...Vezi AICI detaliile complete <<

de Legislatia Muncii


Citeste mai multe articole pe aceeasi tema:
Codul munciiLegea 132/2011OUG 111/2010concediu crestere copilconcediere

Data aparitiei: 16 August 2011
Cat de utila va este aceasta informatie?
Noteaza folosind stelele
Rating:

Studiu de caz: Masuri de protectie la concedierea persoanei care revine din concediu crestere copil Nota: 5 din 5 - 1 vot.
Urmareste-ne pe Google News

Sfaturi de la Experti - Intrebari si Raspunsuri

 
Acordarea deducerilor personaleIntrebare: Avem urmatoarea situatie, un angajat care are salariu de incadrare de 10257 si o persoana in intretinere copil de 1 an, ore lucrate in luna 96 in valoare de 4103 , CM neimpozabil cod boala 08 -64 ore in valoare de 5053, Tichete de masa 280 lei, Alte sume 156. Venit brut 9592. Intrebarea este daca aceasta persoana beneficiaza deducere? Daca ne raportam la venitul brut atunci persoana nu beneficiaza de deducere, daca ne raportam la Venitul brut impozabil atunci beneficiaza de deducere. La care...
vezi AICI raspunsul specialistilor <<
 
Angajare salvamar cu program de lucru de 16 ore urmat de 48 de ore libereIntrebare: La solicitarea salariatilor si cu acceptul acestora se poate accepta un program de lucru de 16 ore urmat de 48 de ore de sau minim 32 libere? motivatia este lipsa de personal calificat pe piata muncii - (salvamar)
vezi AICI raspunsul specialistilor <<


Descarca GRATUIT
“Noutati despre Regulamentul Intern si CCM in 2024 - Legislatie si studii de caz”

exclusiv abonatilor la newsletterul gratuit E-News LegislatiaMuncii.
Rentrop ∧ Straton

 

 

eNews Resurse Umane

Noutati privind Regulamentul Intern. TOP 3 Modele de Regulament Intern
Descarcati GRATUIT raportul special

"Noutati privind Regulamentul Intern. TOP 3 Modele de Regulament Intern"
 

 


 
Atentie la TELEMUNCA!
Cazuri practice, solutii si exemple

Descarcati acum GRATUIT Raportul Special

"Noutati privind Regulamentul Intern. TOP 3 Modele de Regulament Intern"

Da, vreau sa primesc revista de Resurse Umane
[x]