Conform Ordinului comun 1.832/2011 MMFPS si 856/2011 INS privind aprobarea Clasificarii ocupatiilor din Romania - nivel de ocupatie (sase caractere), cu modificarile si completarile ulterioare, ocupatia de sofer de autoturisme si caminonete avand codul COR 832201 face parte din:
- grupa de baza 8322 Soferi de autoturisme si camionete. Conform definitie COR soferii de autoturisme si camionete conduc autoturisme si camionete pentru a transporta pasageri, corespondenta sau marfuri.
- grupa minora 832 Conducatori autovehicule. Conform COR, conducatorii de autovehicule conduc motociclete, triciclete cu motor, autoturisme sau microbuze/camionete pentru transportul pasagerilor, materialelor sau marfurilor.
- subgrupa majora 83 Conducatori de vehicule si operatori la instalatii si utilaje mobile.
Conducatorii de vehicule si operatorii la instalatiile si utilajele mobile conduc trenurile si autovehiculele sau actioneaza si supravegheaza masinile si echipamentele industriale si agricole ori executa sarcini specifice la bordul navelor si al altor ambarcatiuni de apa.
- grupa majora 8 Operatori la instalatii si masini; asamblori de masini si echipamente.
Consilier - Codul Muncii abonament 12 actualizari
250 Modele Fise de Post
Codul Muncii republicat si actualizat la zi
40 Modele de Regulament Intern
Conform definitiei, operatorii la instalatii si masini, asamblorii de masini si echipamente actioneaza si supravegheaza masini si echipamente industriale si agricole la fata locului sau dirijeaza de la distanta prin telecomanda, conduc trenuri, autovehicule, utilaje si echipamente mobile sau asambleaza produse din parti componente, conform specificatiilor si procedurilor precizate. Activitatea desfasurata in principal necesita experienta si cunoasterea masinilor si echipamentelor industriale si agricole, precum si abilitatea de a face fata vitezei de functionare a masinilor si de a se adapta la inovatiile tehnologice.
Totodata, mentionam ca pentru angajarea pe anumite functii sunt necesare a fi indeplinite o serie de conditii speciale.
Astfel, conform art. 20 alin. (1) din Ordonanta de urgenta a Guvernului 195 din 12 decembrie 2002 privind circulatia pe drumurile publice, republicata, cu modificarile si completarile ulterioare, pentru a conduce pe drumurile publice autovehicule, tramvaie, tractoare folosite exclusiv la exploatarile agricole si forestiere sau masini autopropulsate, conducatorii acestora trebuie sa posede permis de conducere corespunzator.
Alin. (2) din acelasi act normativ prevede ca permisele de conducere se elibereaza pentru urmatoarele categorii de vehicule: AM, A1, A2, A, B1, B, BE, C1, C1E, C, CE, D1, D1E, D, DE, Tr, Tb sau Tv.
Descrierea categoriilor de vehicule prevazute la alin. (2), pentru care se elibereaza permise de conducere, este prevazuta in anexa nr. 1 la Ordonanta de urgenta a Guvernului nr. 195/2002 privind circulatia pe drumurile publice, republicata, cu modificarile si completarile ulterioare.
Conform alin. (4) al art. 20 din ordonanta de urgenta, varsta minima pentru obtinerea permisului de conducere este de:
a) 16 ani impliniti, pentru categoriile de vehicule AM, A1 si B1;
b) 18 ani impliniti, pentru categoriile de vehicule A2, B, BE, C1, C1E si Tr;
c) 20 de ani impliniti, daca persoana are o experienta de cel putin 2 ani de conducere a motocicletelor din categoria A2, sau 24 de ani impliniti, pentru motocicletele din categoria A;
d) 21 de ani pentru categoriile de vehicule C, CE, D1 si D1E, precum si pentru triciclurile cu motor din categoria A;
e) 24 de ani pentru categoriile de vehicule D, DE, Tb si Tv.
In plus, art. 23 alin. (1) din acelasi act normativ stabileste ca dreptul de a conduce un autovehicul sau tramvai pe drumurile publice il are numai persoana care poseda permis de conducere valabil, corespunzator categoriei ori subcategoriei din care face parte vehiculul respectiv, sau dovada inlocuitoare a acestuia cu drept de circulatie.
Prin urmare, pentru angajarea in functia de sofer persoana candidata trebuie sa detina un permis valabil de conducere corespunzator categoriei/subcategoriei din care face parte vehiculul respectiv sau dovada inlocuitoare a permisului de conducere cu drept de circulatie.
Particularitati la angajare a persoanelor care efectueaza activitati mobile de transport rutier